Projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ Udruge žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same“, dosegnuo je tisućitu korisnicu. Riječ je o projektu koji se već šestu godinu za redom provodi s ciljem pružanja sigurnog, dostojanstvenog i besplatnog taksi prijevoza ženama oboljelima od raka na kemoterapije. Troškovi ovog projekta pokrivaju se isključivo donacijama, koje Udruga prikuplja kroz različite humanitarne akcije, a do sada je osigurala više od 35.000 besplatnih taksi vožnji u vrijednosti većoj od 300.000 tisuća eura.

Činjenice govore da danas većina oboljelih žena nema financijsku mogućnost da plati prijevoz ili nema podršku obitelji, a ponekad, u situaciji kada ta podrška postoji, dođe to toga da im u tom trenutku nema tko priskočiti u pomoć. Neke žene su čak istaknule da bi odustale od liječenja da nije bilo usluge našeg besplatnog taksi prijevoza. Upravo zato je projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ izuzetno važan, a to što je naša usluga dobila tisućitu korisnicu čini nas zaista sretnima i ponosnima. Predivan je osjećaj kad jedna mala građanska inicijativa poprimi takve razmjere. No, na tome nećemo stati, već ćemo se zalagati za to da ovu uslugu preuzme lokalna zajednica, a u konačnici da ona postane sastavni dio naše police zdravstvenog osiguranja kao što je to u brojnim razvijenim zemljama. Zahvaljujemo se Udruzi 1717, ali i svim prijateljima Nismo same, tvrtkama i brojnim građanima što iz godine u godinu nesebično pomažu donacijama i doprinose našem projektu besplatnog taksi prijevoza. U konačnici, bez njih, naša ideja i želja da pomognemo oboljelim ženama u njihovim najtežim trenucima ne bi bila moguća”, izjavila je Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica Udruge Nismo same i pokretačica usluge.

Projekt je pokrenut u ožujku 2018. godine u partnerstvu s taxi Udrugom 1717, koja je prepoznala važnost osiguravanja sigurne i pouzdane usluge za korisnice. Prva korisnica usluge bila je gospođa Ankica Lepej, po kojoj je ovih dana nazvano i šetalište u Gajnicama, dok je tisućita korisnica usluge besplatnog taksi prijevoza gospođa iz Bibinja koja se došla liječiti u Zagreb, a trenutno je smještena u Bistranskoj Poljanici odakle će ju Udruga voziti na KBC Rebro i nazad.

„Ponosni smo što smo dio ovog hvalevrijednog projekta Udruge Nismo same. Svjesni smo koliko to ženama znači i istinski se trudimo biti im podrška, ne samo vožnjom, već često i prijateljskim razgovorom kako bi se osjećale što ugodnije”, rekao je Zoran Krivačić, ispred Taxi Udruge 1717.

Zahvaljujući brojnim donacijama i velikodušnosti građana, projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ je kroz godine postao sinonim za podršku i brigu o potrebama oboljelih jer ne pruža samo neophodan prijevoz, već emocionalnu i psihološku podršku ženama koje se bore s teškom bolešću.

Udruga Nismo same do sada je osigurala više od 35.000 besplatnih taksi vožnji za 1.000 korisnica u vrijednosti većoj od 300 tisuća eura te organizirala 18. humanitarnih akcija za prikupljanje financijskih sredstava. Osim ovog, u svojim godinama djelovanja broje i druge uspješne projekte, kojima pružaju pomoć i podršku oboljelim ženama i njihovim obiteljima, kao što su: „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, „Ja sam snaga“, „Lila tjedan“, „U listopadu nosimo roza“, „Humanitarni buvljak“, „Niste sami – u spomen mami“ i drugi.

 

Snimila: Suzana Arslani

Što kažu korisnice? 

Tajana Halužan: Bio je zimski mjesec, ogromne prometne gužve, a ja sam imala tu sigurnost da će me svaki dan u dogovoreno vrijeme čekati taksi prijevoz koji će me sigurno odvesti na liječenje i vratiti kući, bez obzira na to koliko se zadržala. Takva pomoć, besplatno omogućena od strane Udruge Nismo same, bila je veliko olakšanje za mene i moju obitelj.

Ivana Boroje: Svaka čast Ivani na ideji. Uslugu sam koristila za odlazak na kemoterapiju i zračenje. Nisam trebala razmišljati gdje ću se parkirati i hoću li poslije terapije moći sjesti u auto i dovesti se doma. Nisam trebala tražiti supruga ili prijatelje da izađu s posla kako bi me odvezli ili dovezli kući. Moram pohvaliti i taksiste Udruge 1717. Svi su jako ljubazni, komunikativni i empatični. Sve je super organizirano. Taksisti su uvijek došli na vrijeme, točno onako kako je pisalo u mojoj narudžbi. Isto je bilo i za povratak kući. Svega nekoliko puta sam malo duže čekala zbog gužve u prometu, ali to se ne može izbjeći. Jedan se taksist spremao krenuti kući, ali kada je čuo da treba otići po mene u bolnicu i odvesti me kući, nije mu bio problem okrenuti se i doći po mene. To me je baš dirnulo.

Maria Musurliev Šop: Biti suočen s malignom bolešću je nešto što nitko nikada ne bi poželio, no nažalost sve češće čujemo da je netko obolio i da se uhvatio u koštac s bolešću. Obično je to dugotrajna i teška borba koja zahtijeva i česte odlaske na preglede, kemoterapije, zračenja. U periodu kada ste bolesni, ti vam odlasci predstavljaju problem jer ste obično oslabljenog imuniteta i sama kemoterapija iscrpi organizam. Mnogo žena nema nikog tko bi ih  odveo do bolnice a  i kad imate nekog, taj netko nije uvijek na raspolaganju jer radi.

Ja sam jedna od korisnica usluge „Nisi sama – ideš s nama!“ i mogu reći samo riječi zahvale. Zahvale Ivani Kalogjeri što je osmislila tu uslugu i svim taksi vozačima koji su se uključili. To je stvarno dostojanstven i siguran odlazak na i s kemoterapije ili zračenja.

**Sve žene kojima je potrebna usluga besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju/zračenje mogu se slobodno javiti Udruzi Nismo same na e-mail info@nismosame.com. Za ostvarivanje mogućnosti prijevoza nije potrebno biti članicom Udruge.