U okviru projekta “Karcinom i rad” (Cancer and Work Network – CANWON) kojega je 2012. godine pokrenula Međunarodna mreža znanstvenika (COST Action ISI211) u trajanju od pet godina (od 2012. do 2017.) usvojena je i Deklaracija o karcinomu i radu. Više o samom projektu možete pročitati ovdje.


Svake godine u Europi od raka oboli 3,2 milijuna ljudi. Čak polovina oboljelih pripada skupini radno sposobnog stanovništva. Iako bi radom mogli doprinositi sebi i društvu, podaci pokazuju kako se mnogi oboljeli od raka suočavaju s problemom nezaposlenosti koji utječe na njihovu novčanu situaciju, a samim time i na kvalitetu života.

Na temelju takvih spoznaja pokrenut je projekt CANWON kao osnova za osmišljavanje aktivnosti vezanih uz povratak na posao oboljelih od karcinoma. Cilj je objediniti i širiti spoznaje o prognostičkim čimbenicima koji utječu na nezaposlenost oboljelih od raka, troškovima nezaposlenosti oboljelih za pojedinca i društvo, ulozi poslodavaca u tom procesu te razvoju i procjeni inovativnih interdisciplinarnih intervencija koje  povećavaju sudjelovanje oboljelih od raka u svijetu rada.

U travnju 2016. KBC Zagreb bio je organizator znanstveno-stručnog skupa pod nazivom „Prema okviru EU smjernica o karcinomu i radu“ na kojem je 20-ak zemalja prikazalo svoje nacionalne smjernice, priručnike i propise vezane uz ovo područje.

Temeljem zaključaka donesenih na skupu u listopadu 2016. publicirana je Deklaracija o karcinomu i radu. Kao predstavnici Hrvatske u ulozi članova Upravnog odbora sudjelovali su specijalisti medicine rada prim. dr. sc. Bojana Knežević i Tomislav Furlan, dr. med.

Tekst Deklaracije koju je potpisala i Hrvatska donosimo u cijelosti.

 

No Title

No Description