Drage prijateljice i prijatelji Nismo same, 

Izvješćujemo vas da smo sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i ostalih nadležnih institucija vezano uz nove okolnosti oko širenja koronavirusa (COVID-19) donijeli odluku o odgodi naše kampanje „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“. 

Riječ je o kampanji na koju smo u našoj Udruzi posebno ponosni, a koju u suradnji s tvrtkom Roche i brojnim liječnicima provodimo od 2017. godine, točnije od samog osnivanja Nismo same. 

Prošle godine kampanju „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ proveli smo u suradnji sa šest bolnica u pet gradova i četiri zavoda za javno zdravstvo, a osnovica kampanje bilo je besplatno testiranje na HPV – bez prethodne najave i uputnice. 

Ponosni smo na činjenicu da se našem pozivu na testiranje odazvalo 825 žena, što je gotovo osam puta više nego 2018. Odličan odjek imale su i naše druge aktivnosti, poput Lila kave, na čemu vam još jednom zahvaljujemo. Hvala i medijima na velikoj podršci

Ove godine kampanju smo planirali provesti u tjednu od 4. do 10. svibnja, a projekt koji smo do sada provodili u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Sisku htjeli smo proširiti na još dva grada te uz HPV testiranje i mamografiju dojki uvesti dodatne pretrage, kao što ginekološki UZV i UZV dojke, a što bi ženama omogućilo obavljanje malog ženskog sistematskog pregleda.

Više o planovima za ovogodišnji Lila tjedan pročitajte u izvješću s prvog MedTalka, nove društveno odgovorne inicijative u organizaciji Roche Hrvatska koji je bio posvećen upravo našem projektu. 

 

 

Nadamo se da nam okolnosti dopustiti da sve što smo zamislili i provedemo. Za sada smo, kao i svi, orijentirani na očuvanje vašeg zdravlja i zaštite od koronavirusa o čemu redovito izvještavamo na našoj stranici. 

Podsjećamo vas i na preporuke ponašanja koje je za onkološke bolesnike i ustanove u kojima se oni liječe i kontroliraju, donijelo Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog Zbora, na čelu s prof. dr. sc. Eduardom Vrdoljakom, a koje su također dostupne na našoj stranici. 

Nismo same i dalje će pratiti situaciju i izvještavati vas o svim aktualnostima. 

U našem će fokusu i dalje biti i zdrave žene za koje ćemo, iako otkazujemo Lila tjedan, pripremiti niz korisnih informacija. 

Stalno ćemo vas podsjećati na to da „budete sebi prve“. 

I zato pozivamo sve vas da vodite brigu o svom zdravlju, kako onom fizičkom, tako i psihičkom u čemu vam može pomoći naša stalna rubrika „Nisi sama – pitaj bez srama!“ u sklopu koje dijelimo korisne savjete naše suradnice psihijatrice Maje Vukoje.  

Ne zaboravite da smo za vaša pitanja vezano uz psihičko zdravlje uveli i poseban e-mail podrska@nismosame.com. Za sva ostala pitanja obratite nam se na info@nismosame.com. 

Tema kojoj se stalno trebamo vraćati je samopregled dojki.

Preporučuje se jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije.

Kako ga napraviti pogledajte u videu koji je za Nismo same snimila Ida Prester

O zdravlju trebamo brinuti dok smo zdravi jer kad se razbolimo može biti kasno!   

Nisi sama – pregledaj se s nama!

Ida Prester demonstrira kako napraviti samopregled dojki. Preporuča se jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss – obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Više na https://pinkypromiss.24sata.hr/