Moja priča počinje 2005. godine kada je mojoj mami dijagnosticiran rak dojke. Sve sam prošla s njom. Nažalost, umrla je 2011. godine, godinu dana nakon što su joj otkrivene metastaze. Od tada sam svake godine redovito išla na ultrazvuk, a nakon 40. i na mamografiju. U prosincu 2020. dijagnosticiran mi je rak dojke. Imala sam tada 43 godine.

Netko bi pomislio, prošla je to s mamom pa joj je bilo lakše. Istina, bilo mi je lakše utoliko što sam brzo sagledala situaciju i nakon tri dana “razgovora” sama sa sobom, odlučila da se ničega neću odreći (pušač sam i volim slatko). Moj je krajnji cilj bila operacija. Ona mi je bila misao vodilja kroz svih 16 kemoterapija.

Kemoterapije sam dosta dobro podnijela, gubitak kose isto tako. Istina, plašila me pomisao kako ću izgledati bez kose, ali kad sam se vidjela u ogledalu shvatila sam da sasvim dobro izgledam. Periku nisam nosila, nosila sam marame.

 

Duži niz godina, svaki posljednji četvrtak u mjesecu sastaju se žene koje su preboljele rak dojke u našem Kulturnom centru. Tako smo došle na ideju da osnujemo Udrugu onkoloških bolesnika Valpovštine

 

 

Posljednju kemoterapiju primila sam 27. svibnja 2021., a 17. lipnja sam operirana. Odmah sam rekla da želim silikon jer sam se sjećala maminih grudnjaka sa silikonskim umecima i nisam to htjela.

Operacija je dobro prošla. Zračenje sam odbila, iz nekih vlastitih iskustava, a dobila sam tamoksifen koji još uvijek pijem.

Valpovo je malo mjesto i u njemu je jako puno oboljelih od raznih karcinoma, no priča o bolesti je još uvijek veliki tabu. Nije mi se to sviđalo i svima sam pričala da imam rak, kroz što prolazim i da je u svemu najvažnija pozitiva. Ljudi su se čudili, a ja sam im govorila da od crnih misli nema ništa i da treba gledati naprijed. Još uvijek tako mislim i pokušavam to prenijet i ostalima koji mi se jave s raznim pitanjima.

Duži niz godina, svaki posljednji četvrtak u mjesecu sastaju se žene koje su preboljele rak dojke u našem Kulturnom centru. Mjerimo tlak i šećer i dijelimo svoja iskustva. Tako smo došle na ideju da osnujemo Udrugu onkoloških bolesnika Valpovštine. Nadam se da ćemo uspjeti malo trgnuti ljude da dođu i pitaju nas što god treba i da maligne bolesti prestanu biti prešućivane.

Svima želim puno, puno pozitivnih misli. Uživajte u životu!