Povodom početka kampanje ”Ne odustajem” koja je posvećena ženama s metastatskim rakom dojke u srijedu, 12. siječnja, premijerno je u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu predstavljena nova obrada popularne Gibonnijeve pjesme s mladim hrvatskim pjevačicama koje su na ovaj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama.

Skladbu su, u obradi Nikše Bratoša, otpjevale mlade pjevačke zvijezde: Eni Jurišić, Nika Turković, Mia Dimšić i Antonela Đinđić, a spot je režirao Borna Hržina.

Uz pjevačice, u spotu  sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke i članice Udruge NISMO SAME.

”Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene, te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu, i ne odustaju. Da sam s vama, da mogu, sad bih se ustao i zapljeskao ovim hrabrim ženama. Dopustite nam da učimo od vas”, poručio je u svojoj video izjavi Gibonni.

 

Nikša Bratoš otkrio je da je kampanju posvetio svojoj mami Ani, kojoj je rak dojke dijagnosticiran 1989. godine, a danas joj je 91. godina.

“Liječnici su mami nakon dijagnoze davali još dva mjeseca života, smatrali su je doslovce otpisanom, ali se ona kao veliki borac i nepopravljivi optimist izborila i pobijedila sve nedaće”, rekao je Bratoš.

Pjevačica Antonela Đinđić pjesmu je posvetila svojoj baki Jasni koja je 2011., u 69. godini života, preminula od posljedica zloćudne bolesti.

NE ODUSTAJEM

No Description

U spotu sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke te članice Udruge NISMO SAME: Mirjana Matošević, Vesna Tokić, Boba Janušić, Tajana Dorić, Ivanka Milas, Ljerka Jazbec, Suzana Ljubić, Irena Ćurčić, Marijana Capković, Irena Lozo, psihijatrica Udruge Maja Vukoja, dopredsjednica Goranka Perc te predsjednica Ivana Kalogjera.

 

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. godini, prema najnovijim podacima, od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti.

Upravo je njima posvećena kampanja „Ne odustajem”,  prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke.

Trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najtežih u njenom životu, u kojem se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Upravo radi toga ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života. Jer upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja.

”Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji”, istaknula je dr. sc. Ana Tečić Vuger  s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice. Upozorila je da je zbog svega izuzetno važno imati mehanizme učinkovitog praćenja ishoda liječenja.

„Zaista smo ponosni na ovu kampanju koju provodimo već drugu godinu zaredom. Osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života, te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje čije su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju“, naglasila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME, koja je nositelj  inicijative.

Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.

Snimio: Roberto Uzelac

Predstavljanju nove kampanje i promociji video spota prisustvovale su članice udruga, žene s metastatskim rakom dojke s članovima svojih obitelji, te brojni drugi uzvanici, sudionici medicinske i javno-zdravstvene zajednice.

Među njima je i dr. sc. Ivan Ćelić, spec. psihijatrije u Klinici za psihijatriju Vrapče i saborski zastupnik, ujedno i član neformalne skupine ”Zastupnici u borbi protiv raka.

“Žene s metastatskim rakom dojke suočavaju s brojnim izazovima i očekivanjima koji mogu imati utjecaja na njihovo mentalno zdravlje i sveukupnu kvalitetu života. Stoga je tijekom procesa oporavka osim medicinske pomoći, važna prisutnost partnera, drugih članova obitelji i prijatelja, pridruživanje grupama podrške koje će pomoći oko suočavanja s bolešću i boljeg upravljanja emocijama što će u konačnici dovesti do što je moguće normalnijeg života usprkos dijagnosticiranoj bolesti”, rekao je među ostalim Ćelić.

Promociji je prisustvovala i savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković koja je rekla da je Hrvatska, unatoč COVID-19 krizi, intenzivirala aktivnosti u borbi protiv raka jer su maligne bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj i Europi. “Međutim, trebamo biti svjesni kako pandemija ipak ima utjecaja na provedbu preventivnih programa odnosno odaziv na rane ili kontrolne preglede. Kampanja „Ne odustajem“ sve govori. Ne smijemo odustati od vlastitog zdravlja. Uz cijepljenje i epidemiološke mjere, mamografski pregled neizostavni je kotačić u mehanizmu zaštite našeg zdravlja. Stoga pozivam sve dame da se odazovu na preventivne preglede jer – oni znače život!”, istaknula je.

Program svečanog predstavljanja spota vodila je Zrinka Grancarić, urednica i novinarka HRT-a.

Priče pacijentica, ali i stručna predavanja liječnika, te savjeti kako se nositi s dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjeti kako biti podrška i ostale važne informacije o metastatskom raku dojke mogu se pronaći na službenoj stranici www.neodustajem.hr.

Nismo same zahvaljuju  svim sudionicima i partnerima koji su pružili veliku podršku ovoj važnoj inicijativi, a posebice autoru pjesme, glazbeniku Zlatanu Stipišiću Gibonniju, producentu Nikši Bratošu, mladim pjevačicama, glazbenoj menadžerici Lidiji Samardžija, redatelju Borni Hržini. Zahvala ide i donatorima i partnerima, tvrtki Prostoria, kompaniji Pfizer te PR agenciji Paradigma, uz čiju je svesrdnu podršku ova kampanja i realizirana.