Poznata znanstvena novinarka upozorava da je petogodišnje preživljenje žena oboljelih od raka dojke 96 posto, ako se rak otkrije u početnom stadiju 

Piše: Tanja Rudež

 

Ovo je nešto jako agresivno. Da ste došli za tri mjeseca, ne znam da li bih vam mogao pomoći, rekao je vidno uznemireni liječnik mojoj bliskoj prijateljici nakon što joj je na ultrazvučnom pregledu otkrio rak dojke. Moja je prijateljica dva puta godišnje odlazila na ultrazvuk dojke, a svake dvije godine i na mamografiju. U dobi od 48 godina jedne je noći, doslovce u snu, na desnoj dojci opipala kvržicu. Probudila se i uplašila. Idućih je dana otišla liječniku, iskusnom stručnjaku kod kojega je godinama odlazila na preglede. Pritom je, od njenog posljednjeg pregleda, kada se na ultrazvuku nije vidjelo ništa sumnjivo, prošlo svega osam mjeseci. Ukratko, moja je prijateljica nakon toga podvrgnuta mastektomiji desne dojke, ugrađen joj je silikonski nadomjestak, prošla je liječenje kemoterapijom i već šest godina prima hormonsku terapiju. Normalno živi i radi te redovito odlazi na preglede kod svoga onkologa. Priča moje prijateljice zorno pokazuje da redoviti pregled uistinu spašava život.

Rak dojke najčešće je maligno oboljenje u žena u našoj zemlji: dijagnosticira se kod četvrtine novooboljelih žena od karcinoma. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2015. godine zabilježene 2748 novooboljele žene, a od te je zloćudne bolesti 2017. godine umrlo 853 žena. Rak dojke kod nas je drugi maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka. Najčešće se dijagnosticira u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Ipak, ohrabrujuće je da se u posljednje dvije godine bilježi pad mortaliteta u svim dobnim skupinama. Liječnici stoga uporno ponavljaju kako se redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 posto.

U Hrvatskoj se od 2006. godine (u skladu s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke) provodi probir na rak dojke, a osnovna metoda probira je mamografija. Riječ je o rendgenskom pregledu kojim se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru toga programa na mamografski se pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina, a prema posljednjim podacima u 2018. godini bilježi se 64 postotni odziv. To je dosad najveći odaziv, što pokazuje kako i kod žena u Hrvatskoj jača svijest o važnosti preventivnih pregleda dojki.

Iako je mamografija nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, ona nije savršena. Normalno tkivo grudi može sakriti rak dojke tako da se ne pojavljuje na mamografiji. To se zove lažni negativni nalaz. Procjenjuje se da mamografija ne pokazuje 15 do 20 posto slučajeva raka dojki, posebice kad je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Sve mlađe žene imaju više žljezdanog tkiva tzv. “guste dojke”, pa je za njih obavezno nadopuniti mamografiju i ultrazvučnim pregledom.

Kako se rak dojke sve češće dijagnosticira kod mladih žena, pregled ultrazvukom preporučuje se već od  30. godine života. Do 40. godine ultrazvučni se pregled preporučuje jednom godišnje, a od 40. do 69. jednom godišnje, uz mamografiju svake dvije godine. Nakon 70. godine pregled se obavlja prema potrebi.

 

Tanja Rudež/ Foto privatna arhiva 

 

Posebne smjernice odnose se na žene koje su izložene povećanom riziku, a najčešće je riječ o onima u čijim se obiteljima rak dojke pojavljuje u dvije ili više generacija. Kod tih se žena s mamografskim pregledom počinje već oko 35. godine, a zatim ponavlja svake dvije godine. Nadalje, njima se nakon 40. godine ultrazvučni pregled preporučuje dva puta godišnje. Toj skupini žena pripadam i ja. U dvije generacije žena u mojoj obitelji dosad je zabilježeno čak pet slučajeva raka dojke, od kojih jedan sa smrtnim ishodom. Nažalost, od raka dojke prije 23 godine preminula je moja majka. Imala je samo 58 godina.

Na prvu sam mamografiju išla već s 36 godina, a zatim svake dvije godine. U početku sam mamografiju obavljala kod liječnika u privatnoj ordinaciji, no kako sad imam 56 godina obuhvaćena sam Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Stoga se redovito odazivam pozivu na pregled. Također, svakih pet do šest mjeseci odlazim na ultrazvučni pregled dojki. „ Ja ne mogu spriječiti da vi dobijete rak, ali ako redovito dolazite na preglede, možemo ga ‘uloviti’ u ranoj fazi“, nebrojeno mi je puta rekao moj liječnik. Meni su njegove riječi bile i ostale „sveto pismo“.

Kako sam svjesna da spadam u „rizičnu populaciju“, u posljednje vrijeme razmišljam o preventivnoj mastektomiji kakvoj se podvrgla Angelina Jolie. Prema liječničkoj preporuci otići ću u Genetičko savjetovalište Klinike za tumore u Zagrebu, koje od 2014. godine djeluje kao prvo takvo savjetovalište u Hrvatskoj. U međuvremenu sam odnijela i uzorak krvi na Institut Ruđer Bošković, kako bih svoju DNK donirala za znanstveni projekt istraživanja genetske sklonosti raku dojke. Osvrćući se na tužnu sudbinu moje majke kojoj, stjecajem nesretnih okolnosti uključujući i rat, rak dojke nije na vrijeme bio dijagnosticiran, želim potaknuti sve žene koje dosad nisu brinule o zdravlju svojih dojki da se zamisle i naruče na pregled. Jer, rak dojke je izlječiv ako ga na vrijeme otkrijemo i liječimo uz pomoć suvremenih medicinskih dostignuća.