Split je bio drugi grad u kojem  su Nismo same organizirale Pink Advent, kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ i 17. humanitarne akcije kojoj je cilj prikupiti sredstva za nastavak projekta „Nisi sama – ideš s nama!“.

Podršku humanitarnoj akciji i kampanji došli su iskazati Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split te Sonja Grgat, predsjednica Udruge Caspera.

Uslugu besplatnog taksi prijevoza udruge Nismo same koriste onkološke pacijentice bez obzira na sijelo bolesti, no među korisnicama je najviše žena oboljelih od raka dojke.

Iako se mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava u listopadu, žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška. Također, kampanja je usmjerena na rano otkrivanje raka dojke jer ga je moguće prevenirati u 17 % svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 % smrti u žena starijih od 50 godina.

Rak dojke najčešći je rak u žena u Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Međutim, ako se otkrije na vrijeme, liječi i redovito prati, rani rak dojke može biti izlječiv. Iz tog razloga iznimno je bitan probir na rak dojke, odnosno preventivni pregledi kao što su ultrazvuk i mamografija. Upravo rana dijagnostika i rano otkrivanje raka dojke daju nabolje izglede za izlječenje.

„Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu za redom, još se uvijek gotovo 40 % žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, ovisno o županiji. Zato ženama želimo poslati jasnu poruku da je probirom moguće otkriti rak dojke još u ranoj fazi i tako spriječiti njegovo širenje u okolno tkivo. Osim toga, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene kojima savjetujem da redovito obavljaju samopregled. Ove metode mogu doprinijeti da manji broj žena izgubi bitku s rakom dojke te da se poboljša kvaliteta života bolesnica s rakom dojke“, ističe Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Mnogi simptomi raka dojke nisu vidljivi bez profesionalnog pregleda, ali neki se simptomi mogu uočiti rano samo proaktivnim vođenjem brige o zdravlju dojki. Preporuka je da sve žene starije od 20 godina redovito jednom mjesečno naprave samopregled kako bi mogle otkriti eventualne promjene ili čvoriće u dojkama. U slučaju bilo kakvih promjena, potrebno je odmah se obratiti svome liječniku.

„Pink Advent nije samo humanitarna akcija, već izraz zajedništva i ljubavi prema ženama koje prolaze kroz teške trenutke. Nastavak inicijative ‘Nisi sama – ideš s nama’ omogućuje konkretnu i svakodnevnu pomoć ženama oboljelim od raka. Zahvaljujemo svima koji se pridruže ovoj akciji i tako pošalju poruku podrške“, zaključuje Kalogjera.

Humanitarna akcija kojom se može donirati udruzi Nismo same i kupiti proizvode traje do 31. siječnja 2024. Prigodni proizvodi mogu se pronaći u sjedištu udruge u Zagrebu i na web-stranici udruge te na informativno-donatorskim štandovima.

Sljedeće događanje bit će organizirano 6. prosinca u Gradskoj vijećnici grada Rijeke (Korzo 16), s početkom u 11 sati.

Sav prihod od prodaje namijenjen  je nastavku programa besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju i zračenje za žene oboljele od raka. Inicijatori kampanje, Novartis i udruga Nismo same, pozivaju sve da u razdoblju darivanja i svoj Advent oboje u roza te se pridruže humanitarnoj akciji. Najvažnije informacije o važnosti samopregleda dojki i brige o zdravlju dojki mogu se pronaći na mrežnoj stranici kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“.