Udruga NISMO SAME zahvaljuje svim ženama koje je naša kampanja „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ potaknula da se vodeći brigu o svom zdravlju odazovu na preventivne preglede.

 

U sklopu ovogodišnjeg, trećeg po redu „Lila tjedna“, NISMO SAME su u suradnji sa šest zdravstvenih institucija u pet gradova, KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, i tvrtkom Roche,  od 6. do 10. svibnja, organizirale testiranje na HPV. Testiranju se moglo pristupiti bez uputnice i prethodne najave, a našem se pozivu odazvalo 825 žena. Broj žena kod kojih je u obrisu vrata maternice pronađen HPV, glavni uzročnik raka vrata maternice, bit će poznat za otprilike mjesec dana.

Udruga NISMO SAME zahvaljuje svim našim partnerima, među kojima su i NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i ZZJZ Osječko-baranjske županije, u čijim će se laboratorijima provoditi analiza testova, te medijima koji su i ove godine dali veliku podršku našoj kampanji te na taj način doprinijeli osvješćivanju javnosti o važnosti preventivnih pregleda.

„Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“, tijekom kojega smo govorili i pisali o tzv. ženskim bolestima, raku dojke, raku jajnika i raku vrata maternice, još je jednom potvrdio da samo kontinuirana edukacija i bolja informiranost dugoročno mogu doprinijeti padu broju građana koji kod liječnika dolaze tek u fazi uznapredovale bolesti, a time u konačnici i većoj stopi izlječenja.