Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME osnovana je u ožujku 2017. godine s ciljem promicanja i unaprjeđenja svih oblika prevencije raka, osobito kod žena, zatim pružanja podrške ženama oboljelima i liječenim od raka, edukacije i boljeg informiranje bolesnica, njihovih obitelji te cjelokupne javnosti, kao i podizanja svijesti o važnosti prevencije, unaprjeđivanje kvalitete liječenja i društvenog položaja oboljelih žena te zaštita zdravlja općenito.

Udruga Nismo same teži ka društvu jednakih mogućnosti sa zajamčenim pravima i funkcionalnim sustavom koji grade motivirani, aktivni i afirmirani građani, s naglaskom na osobe koje se liječe od raka ili su preboljele rak, a kojih je u Hrvatskoj, procjenjuje se, više od 250.000.

Naši strateški ciljevi su:

 1. Zagovaranje bolje skrbi društva o onkološkim pacijenticama
 2. Pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga onkološkim pacijenticama po uzoru na razvijene zemlje EU
 3. Bolje informiranje onkoloških pacijentica, članova njihovih obitelji i građana općenito, a sve u cilju smanjenja smrtnosti od raka
 4. Zagovaranje promjene dosadašnjih politika kako bi se onkološkim pacijentima osiguralo pravo na rad i adekvatnu zdravstvenu zaštitu
 5. Razvoj volonterskog rada

U 2023. godini Udruga je imala 51 člana (15 redovnih i 36 pridruženih članova).

Tijela Udruge su:

 •        Skupština;
 •        Upravni odbor;
 •        Predsjednik;
 •        Dopredsjednik
 •        Tajnik.

Skupštinu Udruge čine redovni članovi s pravom glasa. Upravni odbor ima pet članova. Za predsjednicu Upravnog odbora Udruge na mandatno razdoblje 2023.-2028. izabrana je Nadica  Polegubić Zagorac, a za njezinu zamjenicu Tanja Rudež.

Predsjednica je Udruge Ivana Kalogjera Brkić, zamjenica predsjednice Goranka Perc, a tajnik Luka Brkić.

Udruga Nismo same 2022. godine prijavila se i na natječaj koji je za dodjelu financijskih podrški 17. kolovoza 2022. raspisala Zaklada za razvoj civilnog društva. Odlukom Upravnog odbora Nacionalne zaklade, od 9. prosinca 2022., od 1. 1. 2023. godine Udruga NISMO SAME prima institucionalnu potporu Nacionalne zaklade civilnoga društva u godišnjem iznosu od 21.047 eura (na razdoblje od tri godine). Zahvaljujući toj potpori Udruga od 1. kolovoza 2023. ima dvije osobe zaposlene na neodređeno vrijeme: Ivana Kalogjera Brkić zaposlena je na poslovima Voditeljice projektnih aktivnosti, a Goranka Perc na radnom mjestu Koordinatorice Udruge.

Ukupan broj angažiranih volontera u 2023. godini bio je 111 volontera, a ostvarili su 2028 volonterskih sati.

Dopredsjednica Udruge Goranka Perc sudjelovala je (kao stipendistica) u edukaciji koju je organizirala NGO Academy Erste Banke. Tema izobrazbe  koja je trajala od 19. do 27. 1. 2023. bila je „Kako najbolje iskoristiti ograničene kapacitete za pozitivne promjene u društvu“. Na kraju izobrazbe dobila je certifikat.

Projekti

Svi naši projekti temelje se na našem osobnom iskustvu liječenja od raka.

Najpoznatiji u javnosti je naš projekt socijalne usluge prijevoza žena na kemoterapiju – „Nisi sama – ideš s nama!“ Projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ jedan je od najinovativnijih projekata ostvarenih u Hrvatskoj. Za projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ udrugu Nismo same i agenciju Madison Consulting HUOJ je nagradio nagradom Grand PRix 2019. za odnose s javnošću u ustanovama, udrugama i nevladinim organizacijama. Dopredsjednica Udruge Goranka Perc za svoj je rad u 2021. primila nagradu Volonterski Oskar Grada Zagreba. Ivani Kalogjeri Brkić za njezin je humanitarni rad Croatian Women’s Network/Mreža Hrvatskih Žena sa sjedištem u Torontu 8. ožujka 2023. godine dodijelila nagradu „Utjecajne hrvatske žene”.

O važnosti usluge besplatnog prijevoza žena na kemoterapiju taksijem govori niz svjedočanstava korisnica te usluge. Većina tih žena ili nema potporu obitelji ili financijsku mogućnost da plati prijevoz, a ponekad, uz svu pomoć obitelji, dođu u situaciju da im nema tko priskočiti u pomoć. Mnoge od njih su istaknule da bi odustale od liječenja da nije bilo usluge prijevoza.

Projekt je pokrenut u ožujku 2018. u partnerstvu s Udruženjem Radio Taxi Zagreb (Taxi 1717) i kontinuirano ga provodimo punih šest godina. Kroz ovaj projekt namjera je NISMO SAME pomoći ženama oboljelima od raka u organizaciji konkretne usluge koja im omogućava siguran put od kuće do bolnice i natrag. Također, projekt treba osvijestiti i sve u zajednici, a posebice one koji donose odluke, da, pored liječenja, postoji niz popratnih potreba onkoloških pacijenata. Odnos prema pacijentima u takvim trenucima utječe na njihovo opće psihofizičko stanje, a time, u konačnici, i na sam proces izlječenja.

Usluge projekta do kraja 2023. godine koristile su 844 žene kojima je osigurano 26.866 za njih besplatnih taksi vožnji na terapiju i s terapije koje su platili brojni donatori. Ukupna je vrijednost plaćenih taksi računa od početka provođenja projekta do kraja 2023. godine 246.693,26 eura. Većina korisnica živi na području Grada Zagreba (od Brezovice do Sesveta), dio ih na liječenje u Zagreb dolazi s područja Zagrebačke županije, a oko 15 posto korisnica iz ostatka Hrvatske. Od toga, najveći broj korisnica na liječenje stiže vlakom ili autobusom, pa ih taksi vozi od kolodvora do bolnice i natrag, no mnogo je žena iz drugih gradova koje su tijekom terapija prisiljene plaćati skupi smještaj u Zagrebu, pa im ova usluga olakšava liječenje, i operativno i novčano.

Korisnica je dnevno od 15 do 30, a broj novih stalno raste. Samo u 2023. osigurali smo i platili 5543 vožnji na kemoterapiju/zračenje, za 293 onkološke pacijentice, u ukupnom iznosu od 64.430,63 eura.

Za pokrivanje troškova projekta Udruga je od osnutka do kraja 2023. organizirala 17 humanitarnih akcija (17. humanitarna akcija je još uvijek u tijeku). Od toga, Od toga, pet humanitarnih akcija održano je u 2023. godini tijekom kojih smo samo za plaćanje taksi računa prikupili 50.224,75 eura koje su donirali brojni građani i tvrtke.

Tijekom 16. humanitarne akcije ostvarile smo suradnju s dizajnerom Zoranom Mrvošem koji je 26. rujna održao svoju povratničku reviju na kojoj je pjevačica Mirela Remi Priselac predstavila tunika koju je Mrvoš dizajnirao za Nismo same. Materijal za izradu prvih 50 tunika Udruzi je donirala tvrtka Tekstilpromet. Projekt „Nisi sama -ideš s nama!“ tijekom 16. humanitarne akcije, koja je trajala od 26. rujna do 31. listopada 2023., ponovno je podržao i portal zadovoljna.hr donacijom hoodica i pulovera s potpisom Tisje Kljaković Braić. Tim su povodom članice Udruge bile gošće na Beautyfestu, prvom festivalu ljepote koji je u organizaciji portala zadovoljna.hr. 19. listopada 2023. održan u Esplanadi.

U organizaciji Rotary kluba Zagreb Gornji Grad, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, u HNK je 12. veljače 2023. godine za “Nisi sama – ideš s nama!” održan veliki humanitarni koncert na kojem su nastupili Martina Filjak (klavir) i prijatelji: sopranistica Lana Kos, Monika Leskovar (violončelo) i Goran Tudor (saksofon). Voditelj programa bio je Milan Majerović Stilinović. Tom je prigodom za pokrivanje troškova taksi vožnji na kemoterapiju/zračenje prikupljeno 21.362,82 eura.

U sklopu kampanje koja je trajala čitav listopad, pod nazivom “SNAGA JE U NAMA”, prikupljeno je 6786 eura od prodaje Solgar Skin, Nails and Hair Formula, a novac je tvrtka Salvus donirala udrugama Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć oboljelima od raka te Nismo same za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

Izdvajamo i humanitarne akcije koje su za „Nisi sama  ideš s nama!“ u 2023. godini organizirali i učenici i nastavnici u školama i dječjim vrtićima. Na poticaj profesorice Vlatke Gašparović i njezinih učenika podržali su nas učenici Srednje škole Otočac. Profesorica Matea Stanić organizirala je humanitarnu akciju u Srednjoj školi Petrinja. Zaboravila nas nije ni profesorice Ivana Krce čiji učenici svake godine sudjeluju u našim humanitarnim akcijama. Ove su godine učenici 2.c razreda Elektrotehničke škole Split snimili i dirljiv video podrške. Podrškom su se uključile i zaposlenice Dječjeg vrtića Budinščina.

Za potrebe pokrivanje troškova besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju Udruga NISMO SAME se 2023. godine prijavila na natječaj tvrtke dm {ZAJEDNO} za bolje sutra. Na natječaj je pristigla 181 prijava, a dm je odlučio podržati realizaciju devet društveno odgovornih projekata usmjerenih na dobrobit i zdravlje žena, među kojima je i naš projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju za koji smo primili donaciju u iznosu od 7700 eura. Donacijom je plaćeno 675 taksi vožnji za 110 korisnica.

S projektom „Nisi sama – ideš s nama!“  Udruga se 2023. prijavila i na Javni natječaj za financiranje trogodišnjih programa udruga iz područja razvoja mreže socijalnih usluga usmjerenih prioritetnim korisničkim skupinama za razdoblje od 2023. do 2025. godine iz proračuna Grada Zagreba. Za projekt smo u 2023. godini primili potporu u iznosu od 13.000 eura.

Grad Zagreb podržao nas je i u organizaciji Dana narcisa. NISMO SAME su 25. ožujka 2023. u suorganizaciji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, na Trgu Petra Preradovića organizirale javnozdravstvenu akciju Dan narcisa koju je, kao i svih prijašnjih godina, pratila i humanitarna akcija za projekt „Nisi sama – ideš s nama!“

Naš je dugoročni cilj uspostavljanje socijalne usluge taksi prijevoza na kemoterapiju kao standarda u liječenju u Gradu Zagrebu, a potom i u čitavoj državi, po uzoru na praksu u brojnim zapadnoeuropskim državama u kojima je ta usluga dio police zdravstvenog osiguranja.

U NISMO SAME ponosni smo na činjenicu da je po uzoru na „Nisi sama – ideš s nama!“ grad Rijeka 3. travnja 2023. pokrenuo pilot projekt pod nazivom „Prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka“. Prema informacijama s kojima raspolažemo, u 2024. s projektom će krenuti i Primorsko-goranska županija te grad Karlovac. Nismo same pozdravljaju sve inicijative koje se odnose na širenje usluge.

U sklopu projekta prijevoza žena na kemoterapiju pokrenut je i potprojekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, s ciljem pružanja online podrške osobama koje se liječe ili su se liječile od maligne bolesti i članovima njihovih obitelji, a u svrhu čega je otvorena i posebna e-mail adresa podrska@nismosame.com na koju nam se za pomoć i savjet tijekom proteklih šest godina javilo 480 osoba, uglavnom žene oboljele od raka, ali i članovi njihovih obitelji i nekolicina obiteljskih prijatelja. U 2023. godini usluga je imala 48 korisnika/ca.

Na projektu je ostvarena suradnja sa psihijatricom Majom Vukojom s KBC-a Zagreb koja je napisala 65 stručno-popularnih članaka koji su objavljeni na portalu Nismo same (www.nismosame.com). S doktoricom Vukoja snimili smo i 14 kratkih video poruka u kojima ona odgovara na neka od najčešćih pitanja s kojima se suočavaju oboljele osobe.

U sklopu projekta, 2023. godine održali smo i pet radionica u prostoru Udruge.

Za realizaciju projekta Udruga  je 2023. godine na natječaju Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom  Grada Zagreba dobila potporu u iznosu od 1400 eura.

Središnja platforma rada Udruge su portal Nismo same i njemu pripadajuće društvene mreže (Facebook stranica koja ima više od 57.000 pratitelja, Instagram, YouTube, LinkedIn). Portal Nismo same prepoznat je u cijeloj regiji i za jedan mali portal koji radimo volonterski ima veliku čitanost. S ponosom možemo reći da su portal i društvene mreže Nismo same postale mjestom okupljanja žena iz čitave regije, jer svaka od njih u sadržajima koje objavljujemo pronađe nešto za sebe. Osim podrške oboljelima od raka stranica ima za cilj izvijestiti javnost o problemima onkoloških pacijenata, i općenito pacijenata u sustavu zdravstva, provoditi kampanje kako bi se ti problemi riješili, ali i potaknuti građane da redovito kontroliraju svoje zdravlje.

Na portalu Nismo same tijekom 2023. godine objavljeno je 130 članaka, od toga devet intimnih ispovijesti žena oboljelih od raka. U sklopu natječaja za poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije (na Javnom pozivu za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama/poticanje kvalitetnog novinarstva) 2023. godine odobrena su tri projekta naših članica: Ivane Kalogjere, Tanje Rudež i Dražene Lejo. Svi tekstovi u sklopu projekta objavljeni su na portalu Nismo same.

Udruga je 2023. godine (sedmu godinu za redom) na portalu i FB stranici provela i vrlo zapaženu kampanju “U listopadu nosimo roza!”. Cilj kampanje je apelirati na podizanje svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine diljem svijeta oboli više od dva milijuna ljudi, uglavnom žena. Tijekom kampanje podijelili smo 26 priča žena oboljelih od različitih vrsta malignih bolesti, a s pričama su nam se osim iz Hrvatske javile žene iz čitave regije. U kampanju su se svojom ‘roza fotografijom’ i porukom uključile i članice Udruge žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek, članice i članovi planinarskog društva “Orlova stina” iz Tomislavgrada te učenici 1.a razreda Geodetske škole u Zagrebu i njihova razrednica Silvija Jurković Koren.

U ožujku 2022. godine NISMO SAME su potpisale ugovor za EU projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, koji se u cijelosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu „Promocije zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“. Kroz projekt, čija je ukupna vrijednost 498.519,00 kuna (66,164.94 eura), Udruga je organizirala inicijativu „zdrava kava s doktorima“ u 16 gradova diljem RH. Inicijativa je okupila više od 600 sudionika, uglavnom žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji, te 56 liječnika. Projekt je završio 23. rujna 2023.

U 2023. organizirali smo ukupno osam inicijativa „zdrava kava“,  u Gospiću, Virovitici, Daruvaru, Osijeku, Glini, Oštarijama, Pakracu i Zagrebu. Ukupno je na događanjima sudjelovalo 278 žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji i 33 stručnjaka.

Također, organizirali smo i četiri radionice u prostoru Udruge na kojima je sudjelovalo 55 sudionica te četiri predavačice. Prvu radionicu „Što je ‘kemo mozak’ i kako si pomoći?“ vodila je prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, a govorili smo o tome kako poboljšati pamćenje i koncentraciju nakon provedene kemoterapije. Radionicu smo zbog velikog zanimanja ponovili u studenom, u sklopu projekta „Nisi sama  pitaj bez srama“.

Drugu radionicu pod nazivom “ Putovanje u prošlost slikom i riječju“ vodila je Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar s KBC-a Zagreb.  Treću radionicu “Prehrana i stres” vodila je nutricionistica mr. sc. Koraljka Knezić, dipl. ing. prehr. tehn., a četvrtu “Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica” Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb.

U sklopu projekta održan je okrugli stol pod nazivom „Kako povećati odaziv na nacionalne preventivne programe?“

Događaj je moderirao Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, a govorili su: dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med. – voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a, akademik Miroslav Samaržija – koordinator NPP-a za rak pluća, Andrea Šupe Parun, dr. med. – koordinatorica NPP-a za rak dojke, dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med. – koordinator NPP-a za rak debelog crijeva, Miodrag Beneš, dr. med. – koordinator NPP-a za rak vrata maternice i Ivana Kalogjera – predsjednica udruge Nismo same. Na okruglom stolu ekskluzivno je najavljeno pomicanje dobne granice za pozive na besplatan mamografski pregled.

Popis osoba s kojima smo tijekom 2023. surađivali na projektu je i više nego respektabilan. To su:

 1. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb;
 2. Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica;
 3. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predstojnica Odjela za patologiju i citologiju Klinike za
 4. tumore KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska;
 5. Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb;
 6. Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar s KBC-a Zagreb;
 7. sc. Koraljka Knezić, dipl. ing. prehr. tehn.;
 8. sc. Tomislav Benjak, dr. med., voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a;
 9. akademik Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog preventivnog programa za rak pluća;
 10. Andrea Šupe Parun, dr. med., koordinatorica NPP-a za rak dojke;
 11. sc. Neven Ljubičić, dr. med., koordinator NPP-a za rak debelog crijeva;
 12. Miodrag Beneš, dr. med., koordinator NPP-a za rak vrata maternice;
 13. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, ravnateljica Opće bolnice u Gospiću;
 14. Ivanka Krmpotić, dr. med. spec. internist, sub. spec. endokrinolog, Opća bolnica Gospić;
 15. Ivan Sesar, dr. med, spec. internist, sub. spec. kardiologije, voditelj Odjela za unutarnje bolesti Opće bolnice Gospić;
 16. Suad Gačo, dr. med. spec. opće kirurgije i uži spec. torakalne kir., voditelj Odjela kirurgije Opće bolnice Gospić;
 17. Tatjana Ilijevski Korečić, dr. med. spec. oftalmolog, voditeljica Oftalmološke ambulante Opće bolnice Gospić;
 18. Darija Jakovac – Ratković, dr. med. spec. radiologije u Općoj bolnici Gospić;
 19. Marija Abalić, dr. med., spec. kliničke citologije, Opća bolnica Virovitica;
 20. Alenka Borovčak-Lovrenc, dr. med., spec. radiologije (uža specijalnost iz ultrazvuka), Opća bolnica Virovitica;
 21. Renata Gutt-Nuk, dr. med., spec. internist, uža specijalnost interna medicina -hematologija, Opća bolnica Virovitica;
 22. Marija Jurković, dr. med., specijalizantica plastične kirurgije, Opća bolnica Virovitica;
 23. Miodrag Beneš, dr. med, specijalist javnozdravstvene medicine, Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitica;
 24. Dinko Blažević, dipl. oec., ravnatelj Opće bolnice Virovitica;
 25. Vladimir Bartoš, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije u Daruvaru;
 26. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek;
 27. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek;
 28. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, dr. med., pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu;
 29. Suzana Luketić, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja KBC-a Osijek za sestrinstvo;
 30. dr. sc. Josipa Flam, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije sa Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek;
 31. Justinija Steiner, dr. med., spec. opće interne medicine, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije;
 32. dr. sc. Kristina Bojanić, spec. radiologije na Odjelu za radiologiju Doma zdravlja Osječko-baranjske županije;
 33. dr. sc. Ivan Miškulin, predsjednik Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku;
 34. Nada Rimac, mag. med. techn., glavna sestra Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek;
 35. Sanja Štingl Vlašić, med., spec. ginekologije i opstetricije, predsjednica Udruge Sv. Agata – Glina;
 36. Marina Major, dipl. iur., ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana;
 37. Kristina Milek, dr. med. spec. radiologije, subspec. ultrazvuka, zamjenica ravnateljice Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana;
 38. Đurđica Stokić, mag. med. techn., glavna sestra Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana;
 39. Milada Sofka, predsjednica lokalne Lige protiv raka Daruvar;
 40. Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline.

U 2023. godini NISMO SAME su pokrenule još jedan vrijedan projekt koji je pobudio veliko zanimanje javnosti. Riječ je o izložbi fotografija nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara „Ja sam snaga“ . Cilj je projekta destigmatizacija onkoloških pacijentica kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s teškom bolešću raka dojke te gubitkom kose. Zbirka portreta vjerodostojno prikazuje hrabrost žena koje vode bitku s teškom bolešću i gubitkom kose, ali i kako su pronašle snagu, motivaciju i samopouzdanje da se bore protiv diskriminacije i stigmi te da se vrate normalnom životu.

Izložbu je premijerno, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, 12. travnja 2023., u Galeriji Kranjčar, otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Nazočnima se u ime Predsjednika RH obratila i Jadranka Žarković savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje. Iznimno emitivan događaj moderirala je Zrinka Grancarić, urednica i novinarka na HTV-u.

Izložba je tijekom 2023. u organizaciji Udruge Nismo same, grada Velike Gorice i Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, bila postavljena i u velikogoričkoj “Galeriji Trumbetaš” gdje ju je 29. lipnja otvorio osobno gradonačelnik Velike Gorice, gospodin Krešimir Ačkar.

Izložba se potom, od 3. listopada do 6. studenoga, mogla razgledati u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Od 13. studenoga 2023. izložba je postavljena u prostoru KBC-a Zagreb.

O izložbi i snazi žena koje su u najranjivijim trenucima hrabro stale pred objektiv Vjekoslava Skledara – Andreja Fabijanić, Ana-Marija Brebrić, Daliborka Rogina, Mihaela Jozić, Željka Mikuličić, Jelena Zver, Ljiljana Čaćko, Ivana Čujić, Suzana Krstić i Anita Buškulić – izvijestili su brojni mediji. Izradu fotografija novčano je podržala tvrtka Novartis.

U suradnji s tvrtkom Novartis Nismo same su krajem listopada 2023. pokrenule još jedan vrijedan projekt: kampanju „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ kojom se javnost, a posebice žene, želi informirati o ranom raku dojke te podići svijest o važnosti samopregleda i sprječavanju pojave recidiva.

Tim povodom Ivana Kalogjera gostovala je u emisiji RTL Direkt te se zajedno s voditeljicom Mojmirom Pastorčić uključila u viralni izazov #UzmiNaVrijeme. Dio je to influencer kampanje koju su podržale brojne poznate osobe, među kojima su i Ana Radišić, Lucija Lugomer, Ana Bacinger, Nana Nadarević i Dora Srdar, a u izazov su se uključile i članice udruge Nismo same.

Kao sastavni dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ 27. studenoga u prostoru Nismo same održan je Pink Advent. Tijekom prosinca Pink Advent održan je i u Splitu, Rijeci te Slavonskom Brodu. Cilj akcije bio je prodajom proizvoda i donacijama prikupiti sredstva za nastavak inicijative „Nisi sama – ideš s nama!“

Od listopada 2023. udruga Nismo same aktivno je uključena i u kampanju #NeZaboraviMe koju su zajednički pokrenule udruge SVE za NJU, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i “JA KA”  iz Osijeka. Cilj kampanje je edukacija što većeg broja žena, ali i njihovih obitelji i prijatelja, o važnosti BRCA testiranja te, u konačnici, stvaranje uvjeta za povećanje broja testiranja. U sklopu kampanje 24. studenog održan je okrugli stol s kojeg je inicijativa #NeZaboraviMe uputila pet zahtjeva ministru zdravstva:

 1. Raspisivanje natječaja za uspostavljenu specijalizaciju iz medicinske genetike, u skladu s Planom specijalizacija, a kako bi se u budućnosti osigurao potreban broj specijalista;
 2. Zapošljavanje i osposobljavanje stručnjaka potrebnih za laboratorijski rad;
 3. Edukacija stručnjaka za rad u genetičkim savjetovalištima (do završetka specijalizacije), čija je uloga nezamjenjiva u savjetovanju i postupanju sa svim osobama koje dolaze na savjetovanje i testiranje;
 4. Uspostavljanje centra ili centara izvrsnosti, odnosno mreže savjetovališta i mreže laboratorija, kako bi se precizno definirali koraci i lokacije za provođenje savjetovanja i testiranja te osigurala zajednička baza laboratorijskih podataka s ciljem njihova boljeg praćenja;
 5. Podizanje svijesti i informiranje o BRCA testiranjima – kako opće javnosti, prvenstveno žena, tako i dijela stručne javnosti, uključujući specijaliste obiteljske medicine koji imaju važnu ulogu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i prevenciji.

Nismo same su u suradnji s Koalicijom udruga u zdravstvu i prof. dr. sc. Bojanom Knežević s KBC-a Zagreb 2017. godine provele online istraživanje o radnom statusu osoba oboljelih od raka i javno predstavile rezultate. U studenom 2020. organizirali smo virtualnu Međunarodnu konferenciju „ONKOLOŠKI PACIJENTI: „IMAMO LI PRAVO NA RAD?“ na kojoj su predstavljeni rezultati ankete koju je krajem 2019. godine provela Udruga. U istraživanju je sudjelovalo 420 osoba, od kojih je njih 73 tijekom liječenja ili nakon liječenja ostalo bez posla.

U suradnji s Koalicijom udruga u zdravstvu planiramo nastavak projekta i njegovo širenje na druge kronične bolesti. Cilj nam je na temu ‘rad i rak’ stvoriti međusektorsku koaliciju koja će zagovarati zakonske promjene.

U tu svrhu 5. 12. 2023. u prostoru Nismo same održan je inicijalni sastanak za planiranje projekta “Kronične bolesti i svijet rada”. Sastanku su, uz Ivicu Belinu, predsjednika Koalicije udruga u zdravstvu te Ivanu Kalogjeru, Goranku Perc, Jelenu Krnjić Meštrov i Dijana Antanasijević iz Udruge Nismo same, nazočili: Nuša Žunec, direktorica granskih udruga (zdravstvo), savjetnica za pravne poslove u Hrvatskoj udruzi poslodavaca; Dunja Skoko-Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva; Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; prof. dr. sc. Bojana Knežević, voditeljica Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC-a Zagreb – konzultant; Đana Atanasovska, predstavnica udruge Europa Donne Hrvatska; Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskoga sabora; Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL); Lidija Baković, voditeljica Službe za aktivnu politiku zapošljavanja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Udruga NISMO SAME u 2023. godini aktivno se uključila i u HPV koaliciju – HPV Action Now Croatia, pod pokroviteljstvom European Cancer Organisation.

Jako smo ponosne i na naš projekt Book club &more koji smo pokrenule početkom 2022. godine, a koji vodi naša članica Renata Bačanek. Zbog velikog interesa imamo dvije grupe žena koje se sastaju jednom mjesečno. Book club osim što oboljelim ženama skreće pozornost s bolesti i jača ih, promovira čitanje te domaće pisce. Tijekom 2023. u Book clubu smo ugostile Mašu Kolanović, Ivana Đogića i Ivanu Bodrožić koja od listopada 2023. za članice Udruge vodi radionicu kreativnog pisanja.

Udruga je 2022., drugu godinu za redom, na natječaju kompanije Pliva „Zajedno prema zdravlju“ dobila 50.000 kuna (6.636,14 eura) za projekt „Uz nas niste sami“, a čiji je cilj dostupnost dijagnostike i liječenja venskog tromboembolizma kod onkoloških bolesnika s krajnjim ciljem smanjenja smrtnih ishoda. Dobiveni iznos NISMO SAME su 2023. godine donirale Kliničkom bolničkom centra „Sestre milosrdnice“ za kupnju ultrazvučnog uređaja s linearnom sondom za potrebe Zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ vrijednog 20.935,50 eura. Uređaj je kupljen i isporučen na Kliniku za tumore koncem prosinca 2023.

Rad udruge je javan i transparentan.

Javnost o našim aktivnostima svakodnevno informiramo na našem portalu www.nismosame.com i društvenim mrežama.  U našim nas promotivnim aktivnostima usmjerenim ka prevenciji bolesti i promociji zdravlja podržavaju svi hrvatski mediji, ali i mediji u okruženju, Hrvatsko novinarsko društvo i Koalicija udruga u zdravstvu.

Zahvaljujući donaciji Presscuta imamo detaljan pregled svih objava. O radu Udruge mediji su izvijestili u 769 objava: 50 članaka u tiskanim medijima, 78 objava na nacionalnim i lokalnim radio postajama, 51 objava na nacionalnim i lokalnim televizijama te 590 članaka na web portalima.

Srpanj 2023.

 1. 7. 2023. U sklopu EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” održale smo okrugli stol pod nazivom „Kako povećati odaziv na nacionalne preventivne programe?“. Događaj je moderirao Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, a govorili su: dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med. – voditelj Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a, akademik Miroslav Samaržija – koordinator NPP-a za rak pluća, Andrea Šupe Parun, dr. med. – koordinatorica NPP-a za rak dojke, dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med. – koordinator NPP-a za rak debelog crijeva, Miodrag Beneš, dr. med. – koordinator NPP-a za rak vrata maternice i Ivana Kalogjera – predsjednica udruge Nismo same. Na okruglom stolu ekskluzivno je najavljeno pomicanje dobne granice za pozive na besplatan mamografski pregled.

https://zdravakava.nismosame.com/medijska-kampanja/na-okruglom-stolu-udruge-nismo-same-najavljeno-u-planu-je-pomicanje-dobne-granice-za-pozive-zena-na-besplatni-mamografski-pregled/

 1. 7. 2023. Ana Kutija, terapeutkinja i vlasnica Ana Kutija Centra u prostoru Nismo same održala je radionicu o fasciji.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0Ub71UaVw65BrP4WkkoyWsHRoieQUd3o9zR1kW8peWLKBuYm7zRq6foy22q4F12Sil

 1. 7. 2023. Na portalu Nismo same zahvalile smo se medijima na podršci projektu „Ja sam snaga“.

https://nismosame.com/savjeti/ja-sam-snaga-kako-smo-ovu-vaznu-poruku-poslali-iz-velike-gorice/

 1. 7. 2023. U sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije, novinarka Tanja Rudež pripremila je za Nismo same seriju vrlo zanimljivih i informativnih članaka na temu “Farmakogenomika i personalizirano liječenje raka”. U prvom članku o toj tematici govorio je bioinformatičar dr. Kristian Vlahoviček, redoviti profesor u trajnom zvanju na Zavodu za molekularnu biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

https://nismosame.com/savjeti/buducnost-lijecenja-raka-je-u-personaliziranoj-terapiji/

 1. 7. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Medijska kampanja zahvalili smo medijima na podršci okruglog stola na temu „Kako povećati odaziv na nacionalne preventivne programe?“.

https://zdravakava.nismosame.com/medijska-kampanja/poruke-s-okruglog-stola-nismo-same-doprle-do-velikog-broja-gradana-hvala-medijima-na-podrsci-i-pracenju/

 1. 7. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Medijska kampanja i na YouTube kanalu Nismo same objavljen je video Mirele Remi Priselac, pjevačice grupe Elemental.

https://youtu.be/D7igxx9FIks?si=RiK1r4lh_Bqz0_xP

 1. 7. 2023. Portal Grazia.hr podijelio je video Mirele Remi Priselac koji je snimila za udrugu Nismo same.

https://grazia.hr/mirela-remi-priselac-humanitarna-akcija-nismo-same/

 1. 7. 2023. Video koji je Mirela Remi Priselac snimila za udrugu Nismo same podijelio je portal generacija.hr.

https://www.facebook.com/generacijahr/posts/pfbid0jjGFUhbunkFKnWoSeJQPoDo3obeLvoKBbU4fNzWZZFyeH6Lij3Eac4sniXbbMQqml

Kolovoz 2023.

 1. 8. 2023. Počela je kampanja pod nazivom Dobro(tvorno) je piti Rose u organizaciji zagrebačke vinoteke Lu-Ma Wine and Friends. Kampanja je trajala čitav kolovoz, a vinoteka je odlučila da će od svake butelje devet vrsta vina s etiketom Lu-Ma Wine & Friends odvojiti 1,5 EUR za naš projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju. Ovu plemenitu akciju podržalo je devet vinara: Bastian winery, Vina Bertoša, Vina Fakin – fakin good wines, Vinarija Jakovac, Korta Katarina, Vinarija Krauthaker, Vina Puhelek Purek, Vina Tomaz i Veralda. U kampanji koju su podržali i brojni mediji  prikupljeno je 300 eura.

Kupite bocu roséa za ljetno druženje i podržite plemenitu humanitaru akciju za borbu protiv raka dojke

Kroz cijeli kolovoz zagrebačka vinoteka Lu-Ma odvaja 1,5 EUR za Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same”, a plemenitu akciju podržalo je čak devet hrvatskih vinara

 1. 8. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Radionice i na YouTube kanalu Nismo same objavljen je video Ivone Poljak, psihologinje na Odjelu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

https://youtu.be/EA3Chx-jPhY?si=KlUR9YCx9ZkKXp1u

 1. 8. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je prvi nastavak serijala koji je pod nazivom „Siromašni, bolesni i isključeni“ za Nismo same pripremila Dražena Lejo. Članak je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

https://nismosame.com/savjeti/siromastvo-je-gotovo-siguran-okidac-za-bolest/

 1. 8. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je drugi nastavak serijala “Farmakogenomika i personalizirano liječenje raka” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije, za Nismo same pripremila novinarka Tanja Rudež.

https://nismosame.com/savjeti/koliko-smo-blizu-cjepivu-protiv-raka/

 1. 8. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je prvi nastavak serijala “Liste čekanja – metastaze hrvatskoga zdravstva” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Ivana Kalogjera.

https://nismosame.com/savjeti/liste-cekanja-metastaze-hrvatskoga-zdravstva-1/

 1. 8. 2023. na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Inicijativa zdrava kava najavili smo „zdravu kavu s doktorima“ 31. kolovoza u Pakracu.

https://zdravakava.nismosame.com/inicijativa-zdrava-kava/nismo-same-vas-pozivaju-31-kolovoza-u-pakrac-na-zdravu-kavu-s-doktorima/

 1. 8. 2023. Na portalu Nismo same objavile smo da je informaciju da je 15. humanitarnoj akciji koja je trajala od 19. lipnja do 6. kolovoza za projekt “Nisi sama – ideš s nama!” prikupljeno 9642,77 eura.

https://nismosame.com/nisi-sama-ides-s-nama/u-15-humanitarnoj-akciji-za-nisi-sama-ides-s-nama-prikupljeno-964277-eura/

 1. 8. 2023. Kompanija SPAN na svojim je web stranicama objavila tekst o suradnji s udrugom Nismo same. Tijekom višemjesečne suradnje tvrtka SPAN pomogla je Udruzi na više razina. Među ostalim, SPAN-ovci su u Power Appsima osmislili aplikaciju koja je u potpunosti zamijenila način rada u Excelu. Dodatno, Udruga je kao neprofitna organizacija ostvarila pravo na besplatne Microsoft licence koje nam je SPAN pomogao instalirati. Donirali su nam i dva prijenosna računala.

https://www.span.eu/hr/price/nisi-sama-uz-prijatelje-iz-spana/

 1. 8. 2023. U svim zagrebačkim CineStar Cinemas Hrvatska se prije projekcije filmova počeo prikazivati promotivni spot o volonterstvu. Film je snimio Volonterski centar Zagreb, a ulogu u njemu ima i dopredsjednica Nismo same, Goranka Perc, koja je za svoj volonterski angažman 2021. osvojila nagradu Volonterski Oskar Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/vcZagreb/videos/558119869739106/

 1. 8. 2023. Kampanju koju je za Nismo same organizirala zagrebačka vinoteka Lu-Ma Wine & Friends podržao je i svjetski poznati glumac hrvatskih korijena Goran Višnjić.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02LVVwwtEsfkZ2pQDD1GZuLExg5SnYwsN7At1sr5TCevFWAVwdJFYqCJoUBrgXCvPml

 1. 8. 2023. U prostorima Udruge Nismo same održana je deveta radionica na temu „Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica“. Radionicu je vodila Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb.

https://zdravakava.nismosame.com/radionice/odrzana-deveta-radionica-u-sklopu-eu-projekta-nisi-sama-educiraj-se-uz-zdravu-kavu-s-nama/

 1. 8. 2023. Naša autorica Katarina Rukavina dala je intervju Ivni Bobanac za portal Super1.

https://www.telegram.hr/super1/power/napipala-sam-kvrzicu-i-odmah-sam-znala-da-nesto-nije-u-redu-dijagnozu-sam-dobila-na-svoj-37-rodendan/

 1. 8. 2023. U prilogu IN Magazina Nove TV najavljena je suradnja poznatog modnog dizajnera Zorana Mrvoša i udruge Nismo same.

https://showbuzz.dnevnik.hr/inmagazin/zoran-mrvos-vraca-se-na-domacu-modnu-scenu—799186.html

 1. 8. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Medijska kampanja zahvalili smo medijima na praćenju radionice koju je u sklopu projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” vodila onkologica Zrinka Rendić-Miočević.

https://zdravakava.nismosame.com/medijska-kampanja/mediji-o-radionici-koju-je-u-sklopu-projekta-nisi-sama-educiraj-se-uz-zdravu-kavu-s-nama-vodila-onkologica-zrinka-rendic-miocevic/

 1. 8. 2023. U Pakracu je održana posljednja 15. „zdrava kava s doktorima“ u sklopu EU projekta Udruge.

https://zdravakava.nismosame.com/inicijativa-zdrava-kava/u-pakracu-odrzana-posljednja-zdrava-kava-s-doktorima-u-sklopu-eu-projekta-udruge-nismo-same/

Rujan 2023.

 1. 9. 2023. Na portalu Nismo same objavljena je nova kolumna naše stalne suradnice psihijatrice Maje Vukoje pod nazivom „Sunce kao lijek“.

https://nismosame.com/nisi-sama-pitaj-bez-srama/sunce-kao-lijek/

 1. 9. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Medijska kampanja zahvalili smo medijima na podršci inicijativi ‘zdrava kava s doktorima u Pakracu’.

https://zdravakava.nismosame.com/medijska-kampanja/hvala-medijima-na-podrsci-zavrsnoj-zdravoj-kavi-s-doktorima-u-pakracu/

 1. 9. 2023. Za Dnevnik Nove TV dopredsjednica Udruge Goranka Perc govorila je o tome kako je u svijetu sve više mladih osoba koje obolijevaju od raka. Goranka je i sama dijagnozu maligne bolesti dobila s 42 godine.

https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/uznemirujuci-podaci-pokazuju-da-je-rak-medju-mladima-porastao-za-80-posto—800788.html

 1. 9. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Radionice i na našem YouTube kanalu objavljen je video Ivice Beline, predsjednika Koalicije udruga u zdravstvu.

https://youtu.be/Q8-J7IoETHc?si=dGzxIaZsUAa5eTm7

 1. 9. 2023. Portal Pakrački list objavio je intervju s prim. doc. dr. sc. Vesnom Ramljak, dr. med., voditeljicom Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u kojem je govorila o važnosti inicijative ‘zdrava kava s doktorima’ udruge Nismo same.

https://pakrackilist.hr/index.php/promo/16668-promo-intervju-s-prim-doc-dr-sc-vesnom-ramljak-vazno-je-da-zene-shvate-kako-nisu-same

 1. 9. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je treći nastavak serijala “Farmakogenomika i personalizirano liječenje raka” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije, za Nismo same pripremila Tanja Rudež. O personaliziranom pristupu liječenju za Nismo same govorila je prof. dr. Nada Božina, predsjednica Hrvatskog društva za farmakogenomiku i personaliziranu terapiju.

https://nismosame.com/savjeti/prof-dr-nada-bozina-personalizirani-pristup-lijecenju-najvise-se-provodi-u-onkologiji/

 1. 9. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je drugi nastavak serijala koji je pod nazivom „Siromašni, bolesni i isključeni“ u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Dražena Lejo. U članku pod nazivom „Gubitak posla usred bolesti teži je i od same borbe s rakom“ objavljene su životne priče predsjednica Nismo same i Udruga Caspera: Sonje Grlanović Grgat i Ivane Kalogjere. Obje su usred liječenja kemoterapijom ostale bez posla, a potom osnovale udrugu za pomoć oboljelima.

https://nismosame.com/savjeti/gubitak-posla-usred-bolesti-tezi-je-i-od-same-borbe-s-rakom/

 1. 9. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Radionice i na YouTube kanalu Nismo same objavljen je video dopredsjednice Udruge Nismo same, Goranke Perc.

https://youtu.be/RjiVJtN9eB0?si=2UEQkfSTWRPG_tNR

 1. 9. 2023. S kakvim se sve izazovima susreću onkološki pacijenti i što im znači podrška za Večernji list govorile su Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same i voditeljica Projekta, te prim. dr. sc. Vesna Ramljak, predstojnice Odjela za patologiju i citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednice udruge Europa Donna Hrvatska.

https://www.vecernji.hr/lifestyle/otkriveni-nevjerojatni-izazovi-s-kojima-se-susrecu-onkoloski-pacijenti-ovo-su-nuzne-promjene-1709522

 1. 9. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je drugi nastavak serijala “Liste čekanja – metastaze hrvatskoga zdravstva” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Ivana Kalogjera.

https://nismosame.com/savjeti/liste-cekanja-metastaze-hrvatskoga-zdravstva-2/

 1. 9. 2023. Na portalu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u rubrici Radionice, YouTube kanalu nismo same i Facebook stranici objavljen je video predsjednice Udruge Nismo same, Ivane Kalogjere na temu gubitka kose tijekom liječenja.

https://www.facebook.com/nismosame/videos/327911096420629/

 1. 9. 2023. Nakon ljetne stanke, krenula je nova sezona našeg projekta Book club.

Nismo same

Kreće nova sezona našeg super mrak projekta Book club. #samoljubav #nismosame

 1. 9. 2023. Ivona Poljak, mag. psych., koja radi kao zdravstveni psiholog na Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb u intervjuu za CentarZdravlja.hr govorila je važnosti EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” za onkološke pacijentice i članove njihovih obitelji.

https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/zdravlje-opcenito/nisi-sama-educiraj-se-uz-zdravu-kavu-s-nama/

 1. 9. 2023. Kako bi razmijenila iskustva s drugim onkološkim pacijenticama diljem Hrvatske, i čula njihove priče, dopredsjednica Nismo same Goranka Perc u proteklih je 17 mjeseci obišla 15 gradova, a svoju je priču ispričala za časopis Story.hr.

https://story.hr/zdravlje/savjeti/a268820/POZITIVOM-PROTIV-RAKA-DOJKE-Nakon-najteze-dijagnoze-prohodala-Camino-a-sad-hrabri-druge-zene-u-njihovoj-borbi.html

 1. 9. 2023. Ivana Kalogjera, predsjednica Nismo same, i Ivona Poljak, psihologinja na Odjelu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, gostovale su u emisiji “Svakodnevica” na OTV televiziji.
  Tema emisije bio je EU projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama!” i iskustva stečena kroz provedbu Projekta.

https://zdravakava.nismosame.com/medijska-kampanja/gostovanje-u-emisiji-svakodnevica-na-otv-televiziji/

 1. 9. 2023. Održale smo završnu ‘zdravu kavu s doktorima’ u Galeriji Kranjčar.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0Fs4Z3iMuKxG9G59hB2ZaVd1bsGgUafzY3i7cvQj5mPJiqvt467BtkxNPuvxyTFGol

 1. 9. 2023. Objavile smo rezultate EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u brojkama: 16 zdravih kava s doktorima u 16 gradova: Sisak, Karlovac, Daruvar, Slavonski Brod, Gospić, Virovitica, Vukovar, Koprivnica, Zabok, Osijek, Šibenik, Oštarije, Ludbreg, Glina, Pakrac i Zagreb, više od 600 sudionika, 56 liječnika, 9 radionica, 1 okrugli stol: 6 liječnika i 34 sudionika, 1 priručnik za novooboljele žene „Oboljela sam od raka. Što dalje?“, 16 videa, 5 stručnih članaka.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0tEg47tDUUtTWpcv6ZDF1EfoXBSkYyGmQ3DjztU7h3qxcrYKq6HDfhKERUJjHNZyel

 1. 9. 2023. Najavile smo 16. humanitarnu akciju u trajanju od 26. rujna do 31. listopada 2023.
 2. 9. 2023. U prostoru Nismo same održana je radionica “Svejedno mi je” koju je vodila naša suradnica, psihijatrica Maja Vukoja.
  Radionica je održana u sklopu projekta “Nisi sama – pitaj bez srama”, uz potporu Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0RXkHoSowRBiwuxd7CDTRzRzM2u7ovP6R4hZEwyP7nuEyvoAPrchaVzm6EGoMEo18l

 1. 9. 2023. Na portalu Nismo same objavili smo poveznicu na istraživanje koje provodi Paula Lukić, studentica psihologije u Osijeku. U svrhu izrade diplomskog rada ona je istraživala odnos humora i mentalnog zdravlja kod žena oboljelih od raka dojke.

Studentica istražuje kako humor utječe na mentalno zdravlje žena oboljelih od raka dojke. Uključite se!

 1. 9. 2023. Prisustvovale smo na reviji dizajnera Zorana Mrvoša na kojoj je predstavljena i tunika koju je dizajnirao za Nismo same.
  Hvala predivnoj Mirela Remi Priselac što se i ovaj put uključila i promovirala rad Zorana Mrvoša i tuniku. Hvala Tekstilprometu na donaciji materijala.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid024k4pAmdtnRKHAnzxERSx9QfmsY1RFpKwseNwjgw2PUZPyjhcSpjbiLwKgjHQgGExl

 1. 9. 2023. Vijest o sjajnoj reviji Zorana Mrvoša na kojoj je predstavljena i tunika koju je dizajnirao za Nismo same podijelili su brojni mediji, među njima i Journal.hr i IN Magazin.

https://www.journal.hr/moda/vijesti/zoran-mrvos-nova-kolekcija/

https://showbuzz.dnevnik.hr/amp/inmagazin/modni-povratak-u-znaku-crnog-zoran-mrvos-predstavio-novu-kolekciju-s-humanitarnom-pricom—804350.html

 1. 9. 2023. Najavljen je početak kampanje „Snaga je u nama“ u kojoj je tvrtka Salvus tijekom listopada od svakoga prodanog proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formula, donirala jedan euro udruzi Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć oboljelima od raka te udruzi Nismo same za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

https://nismosame.com/savjeti/pocinje-dobrotvorna-kampanja-snaga-je-u-nama-za-zene-oboljele-od-raka-dojke/

 1. 9. 2023. U medijima je najavljeno da će se izložba fotografija Vjekoslava Skledara „Ja sam snaga“ od 3. listopada do kraja mjeseca moći pogledati u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

Izložba Udruge “Nismo same” ponovno dolazi na velikogoričko područje, ne propustite otvorenje u zračnoj luci – Kaj ima V’Gradu

Međunarodna zračna luka Zagreb i Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “Nismo same” pozivaju na otvorenje izložbe otvorenje “Ja sam snaga” nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara koje će se održati u utorak, 3. listopada 2023. u 11.00 sati na putničkom terminalu, 2. kat, prostor ispred VIP salona.

listopad 2023.

 1. 2023. Kako bismo ukazale na važnost preventivnih pregleda i brige o zdravlju, na portalu www.nismosame.com i društvenim mrežama započele smo s provođenjem 7. kampanje „U listopadu nosimo roza!“ i objavom priča žena oboljelih od raka dojke i/ili poruka o važnosti prevencije.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02KBvmMLt8kmFKQkbGU86WpACcTmFYG84FiiQaVU8YkNuYp5kShPW6FWMtUf6wY14ol

U kampanju su se uključile: Željka Crljenko Mihlin, Valentina Forjan, Manuela Najman, Ruža Tretinjak, Martina Babić, Monika Baranić, Božena Sabljić, Jelena Trumbetić, Danijela Marić, u znak podrške svojoj mami Ivanki, Nadica Brezovec, Nevenka Trbović, Tijana Popović, Marica Buač, Marina Došen, Tanja Mravak, Marijana Capković, Esma Tahić Čirić, Martina Modec Sivec, Marija Sović, Nada Karaica, Barbara Franić, Martina Barišić, Josipa Urem, Suzana Krstić, Sanja Andračić Varga, Ivana Regvar, članice Udruge žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek te članice i članovi planinarskog društva “Orlova stina”  iz Tomislavgrada.

Neke od priča podijelili smo i na portalu.

https://nismosame.com/u-listopadu-nosimo-roza/u-listopadu-nosimo-roza-2023/preventivni-mamografski-pregled-mi-je-spasio-zivot/

https://nismosame.com/vase-price/doznala-sam-da-sam-trudna-a-dva-dana-kasnije-rekli-su-mi-da-imam-rak-dojke/

https://nismosame.com/vase-price/treba-uvijek-podici-glavu-i-reci-sebi-hvala-i-bravo/

https://nismosame.com/u-listopadu-nosimo-roza/u-listopadu-nosimo-roza-2023/rekli-su-mi-da-imam-fibroadenom-dojke-a-u-meni-je-rastao-karcinom/

https://nismosame.com/u-listopadu-nosimo-roza/u-listopadu-nosimo-roza-2023/uocila-sam-kvrzicu-i-promjene-na-dojci-no-bojala-sam-se-javiti-na-lijecenje/

https://nismosame.com/u-listopadu-nosimo-roza/u-listopadu-nosimo-roza-2023/recept-za-dobar-ishod-nasla-sam-u-ljubavi-i-vjeri/

U mom je kraju maligna bolest još uvijek veliki tabu

Podršku kampanji dali su i učenici 1.a razreda Geodetske škole u Zagrebu i njihova razrednica Silvija Jurković Koren.

Nismo same

Divna podrška našoj kampanji „U listopadu nosimo roza” stigla je od profesorice Silvije Jurković Koren i njezinih učenika. „Šaljemo svima pozdrav i podršku te poziv svima da se pregledaju. 1a…

2.10. 2023. Na portalu Nismo same objavili smo članak o istraživanju o kvaliteti života osoba oboljelih od raka jajnika i raka endometrija koje je provela Tihana Gašpert, magistra sestrinstva i studentica na doktorskom studiju na Sveučilištu u Mariboru.

https://nismosame.com/savjeti/istrazivanje-o-kvaliteti-zivota-oboljelih-od-raka-jajnika-raka-endometrija-ukljucite-se/

3.10. 2023.  Izložba „Ja sam snaga” Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same i fotografa Vjekoslava Skledara otvorena je na putničkom terminalu u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

Izložba ‘Ja sam snaga’ – portreti deset hrabrih žena oboljelih od raka

Može se pogledati do kraja listopada

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0Q4ZhX532ohaMreUvqatVWtWrbFpQNRLen1X8QnQusX4Q37skpMqmsvS1R4qryR3gl

 1. 10. 2023. Na portalu Nismo same, u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije, objavljen je razgovor Tanje Rudež s prof. dr. sc. Natalijom Dedić Plavetić, pročelnicom Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro i izvanrednom profesoricom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

https://nismosame.com/savjeti/prof-dr-sc-natalija-dedic-plavetic-buducnost-lijecenja-je-u-sveobuhvatnom-genskom-profiliranju-tumora/

 1. 10. 2023. Predsjednica Nismo same Ivana Kalogjera gostovala je danas u emisiji “Ordinacija” na City Radio. U razgovoru s Matejom Brnčić predstavila je projekte Udruge te pozvala sve žene, i muškarce, da vode brigu o zdravlju svojih dojki.

https://soundcloud.com/city-radio-hr/05102023-fm-ordinacija?fbclid=IwAR0B1m37fI1ndEEFHo4EMkESvrzXMqYNYFvIFnoxS9cRdzCau8qAqmZdM2g

 1. 10. 2023. U povodu desete obljetnice dobrotvorne kampanje SNAGA JE U NAMA u prostorima udruge Nismo same održan je ‘Ružičasti party točno u podne’ na kojemu su mnogobrojne poznate osobe pozvale sve građane da se uključe u kampanju i pomognu udrugama Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć oboljelima od raka te udruzi Nismo same za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

“SNAGA JE U NAMA”: poznate osobe uz žene oboljele od raka

 1. 10. 2023. Tri žene koje su stale pred objektiv Vjekoslava Skledara – Daliborka, Mihaela i Anita – ispričale su za SHE.HR kako je to bilo ‘ogoliti’ se pred objektivom.

Brinimo jedna o drugoj! Žena je puno više od frizure…

‘Želimo poslati poruku da je žena lijepa sama po sebi, da je ta ljepota u nama, a ne u našoj kosi’, poručuje predsjednica Udruge Nismo same, Ivana Kalogjera Brkić

 1. 10. 2023. Obilježile smo 24. dan ružičaste vrpce u organizaciji Europa Donna Hrvatska.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02Sswaj3DiDUk4BBX8ARHohyfSzEAdWgFJ7SnZeoNvrFusAiKvZnRakpEKETxeTixwl

 1. 10. 2023. Predsjednica Nismo same Ivana Kalogjera gostovala je na N1 Hrvatska te upozorila da se oboljeli od raka u Hrvatskoj ne liječe pod jednakim uvjetima te duge liste čekanja na radioterapiju i operaciju pojedinih tumora.

https://n1info.hr/vijesti/za-mjesec-dana-odluka-o-dobavljacu-opreme-za-zracenje-pogledajte-koliko-ce-ih-ici-u-koju-bolnicu/

 1. 10. 2023. Predsjednica Nismo same Ivana Kalogjera sudjelovala je u panelu “Što je roza u raku dojke?” koji su organizirali Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i portalzdravlje.hr.

Što je roza u raku dojke?

Panel diskusija “Što je roza u raku dojke?”, u organizaciji udruge Sve za nju i uz podršku kompanije MSD. U razgovoru su sudjelovali prof.dr. sc. Boris Brkljačić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, prof. dr. sc.

 1. 10. 2023. Na portalu Nismo same, u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije, objavljen je članak Dražene Lejo „Je li istina da novac donosi sreću?“

https://nismosame.com/savjeti/je-li-istina-da-novac-ne-donosi-srecu/

 1. 10. 2023. Članice Book cluba Nismo same bile su na promociji nove zbirke pjesama Ivane Bodrožić „Usijavanje“.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid025BQPrG1or4n7TTpKgRrWWVQafB4pqBATetcK7SNZhMiomqXnwXSr9oyobLJLJGRUl

 1. 10. 2023. Portal zadovoljna.hr objavio je dirljivu priču naše volonterke Martine Borovec o borbi s rakom dojke koju je prošla sa svojom mamom Ivankom koja je bila korisnica naše usluge “Nisi sama – ideš s nama!”

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/majcina-borba-s-rakom-prica-martine-borovec—806840.html?

 1. 10. 2023. Magazin „Doktor u kući“ objavio je inspirativnu priču Mihaele Jozić, jedne od hrabrih žena koje su odlučile pozirati Vjekoslavu Skledaru u sklopu izložbe “Ja sam snaga”.

https://zivim.gloria.hr/zivim/rastem/mihaelina-borba-s-rakom-dijagnozu-sam-saznala-u-sedmom-mjesecu-trudnoce-i-dan-prije-vjencanja-15383953

 1. 10. 2023. Na portalu Nismo same objavljena je nova kolumna naše stalne suradnice, psihijatrice Maje Vukoje „Gubitak roditelja – kako dalje?“

https://nismosame.com/nisi-sama-pitaj-bez-srama/gubitak-roditelja-kako-dalje/

 1. 10. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je treći nastavak serijala “Liste čekanja – metastaze hrvatskoga zdravstva” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Ivana Kalogjera.

Liste čekanja – metastaze hrvatskoga zdravstva (3)

 1. 10. 2023. Završen je natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra u sklopu kojeg je dm podržao realizaciju devet projekata s ciljem unapređenja kvalitete zdravlja i dobrobiti žena u Hrvatskoj među kojima je i naš projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ Predstavnice dm-a uručile su Nismo same donaciju u iznosu od 7.700 eura.

dm podržao projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju udruge Nismo same

 1. 10. 2023. Goranka Perc, dopredsjednica Nismo same, bila je gošća Topcasta na Top radiju. Među ostalim, govorila je o tome s kojim se sve predrasudama u 21. stoljeću susreću oboljeli od raka. Razgovor s dopredsjednicom Nismo same prenijeli su i drugi mediji.

https://topradio.hr/goranka-perc-samo-pet-do-sedam-posto-raka-dojke-je-uvjetovano-genetikom-ostatak-je-iz-raznoraznih-razloga-koji-su-jos-uvijek-nepoznati/

Ovo je Hrvatska u 21. stoljeću: Iz mojih ruku uzela je majicu kada sam rekla da imam rak, bacila je da se ne bi zarazila

Listopad je poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke. O važnosti odlaska na preventivne preglede i vlastitom iskustvu sa zloćudnom bolešću u Topcastu Top radija govorila je Goranka Perc, dopred…

 1. 10. 2023. U prostoru Nismo same održana radionica osnaživanja “Neizvjesna budućnost – propuštena sadašnjost?“ koju je vodila psihologinja Ivona Poljak. Radionica je održana u sklopu projekta “Nisi sama – pitaj bez srama”, uz potporu Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid06Gxx7SAobCGADYxoSMRcWX9yz7esSsSKRbRjndreoi1BihgUpoFm8d4qfsJV4ugAl

 1. 10. 2023. Ivana Kalogjera gostovala je u emisiji “Čovjek i zdravstvena kultura” na Jabuka tv – OTV, urednice i voditeljice Sonje Njunjić.

ČIZK 18.10.2023. – Nismo same

Datum: 18.10.2023.g. Tema: Nismo same Gošća: Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same Sažetak: Gdje smo u liječenju i zbrinjavanju osoba s rakom? Jesmo li uspjeli da osobe oboljele od različitih malignih bolesti budu pravovremeno zbrinute i na vrijeme pokrenuti svi pravci u uspješnom liječenju? Kako je s komunikacijom liječnici-pacijenti?

 1. 10. 2023. Predstavljena je kampanja #NeZaboraviMe koju zajednički provode Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Udruga Caspera iz Splita i Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek. Cilj kampanje je edukacija što većeg broja žena, ali i njihovih obitelji i prijatelja, o važnosti BRCA testiranja te, u konačnici, stvaranje uvjeta za povećanje broja testiranja.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0f7osrqY3tchcA2PUNBKb1jm75CM6DY5buFghB4fAzuWZri6ZYe1xApnw6Etog2atl

 1. 10. 2023. Bile smo u Esplanadi na Beautyfestu, prvom festivalu ljepote u organizaciji portala zadovoljna.hr. Hvala zadovoljna.hr što je i ove godine podržala naš projekt besplatnog taksi prijevoza donacijom hoodica i pulovera s potpisom Tisje Kljaković Braić.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/odrzan-beautyfest-u-zagrebu—808219.html

 1. 10. 2023. Povodom mjeseca borbe protiv raka dojke Ana Kutija, vlasnica Ana Kutija centra, organizirala je projekt podrške našoj udruzi.

Ana Kutija Centar

🍃Podrška Borbi Protiv Raka Dojke Pink October- mjesec posvećenog podizanju svijesti o raku dojke. 🍃Pozivam vas na akciju !!! Dođite na posebno krojen Rejuvenation&Relax, Blistavi Recharge tretman…

 1. 10. 2023. Članak Ivane Kalogjere objavljen na Nismo same u sklopu projekta kvalitetno novinarstvo Agencije za elektroničke medije prenio je PLUSportal.hr.

https://plusportal.hr/zivot/petorica-potvrdila-dolazak-na-kolonoskopiju-nijedan-se-nije-pojavio-50582

 1. 10. 2023. Ivana Kalogjera bila je gošća emisije „Digitalna generacija“ na Radio Sljemenu.

https://www.facebook.com/radiosljeme/posts/pfbid02cjz3rcXD1qjEYhr73TdbPovAXL4EXTjrKYo1yHudkdX6AcDiopaJkAuqT7kEcQ4hl

 1. 10. 2023. Ekipa emisije „Kod nas doma“ javila se uživo iz naših prostora. Tema je bila 16. humanitarna akcija o čemu su govorili dizajner Zoran Mrvoš, koji je za Nismo same dizajnirao tuniku, te Ivana Kalogjera i Goranka Perc.

https://www.facebook.com/100051205010453/videos/1043547010433574/

 1. 10. Ivana Kalogjera Brkić i Goranka Perc na poziv zaposlenica Visokog učilišta Algebra održale su predavanje o radu udruge i podijelile iskustvo o svojoj bolesti.
 2. 10. 2023. Ivana Kalogjera bila je gošća Mojmire Pastorčić u emisiji RTL Direkt. Najavila je novi projekt Nismo same „Uzmi ih u ruke na vrijeme“.

https://danas.hr/rtl-direkt/lani-je-700-hrvatica-umrlo-od-raka-dojke-a-samopregled-moze-spasiti-zivot-danas-sam-tu-jer-sam-vodila-brigu-o-zdravlju-6ca634ba-72aa-11ee-ba33-0ee8f36581c7

 1. 10. 2023. U prostoru Nismo same održana je prva od 10 radionica kreativnog pisanja koje za članice Udruge vodi književnica Ivana Bodrožić.
 2. 10. 2023. Tanja Rudež razgovarala je o sekvencioniranju genoma s dr. sc. Petrom Ozretićem, voditeljem Laboratorija za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

https://nismosame.com/savjeti/krajnji-je-cilj-precizne-onkologije-sekvencirati-genom-bas-svakog-tumora/

 1. 10. 2023. Časopis Lifebuzz.hr objavio je članak o povratku Zorana Mrvoša u dizajnerske vode i njegovoj suradnji s Nismo same.

https://lifebuzz.hr/veliki-uspjeh-zorana-mrvosa-i-udruge-nismo-same-tunika-se-razgrabila-narucit-cemo-i-trecu-seriju/

 1. i 28. 10. 2023. Bile smo na 16. paneuropskoj konferenciji u organizaciji Europa Donna Hrvatska.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02tjwdYgWDNX38jTa33bdk76ZNFqtb3Rw65uRYPHyoThquWoJ22UWaY4ofsXpgv1wfl

 1. 10. 2023. U sklopu kampanje #NeZaboraviMe koju zajednički provode Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Udruga Caspera iz Splita i Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek na našem YouTube kanalu podijelili smo film o ženi koja je prošla testiranje nakon što joj je dijagnosticiran trostruko negativni metastatski karcinom dojke.

https://www.youtube.com/watch?v=j8FmMw6y_Ng&ab_channel=Nismosame

 1. 10. 2023. Naša autorica Veselinka Kastratović, koja je nakon dijagnoze raka jajnika osnovala Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek, u razgovoru za Telegram.hr ispričala je detalje o borbi sa zloćudnom bolesti, radu u udruzi te o inicijativi #NeZaboraviMe.

https://www.telegram.hr/pitanje-zdravlja/veselinka-iz-osijeka-pobijedila-je-rak-jajnika-zelim-da-moja-necakinja-obavi-testiranje-koje-joj-moze-spasiti-zivot/

 1. 10. 2023. Održan je prvi radni sastanak HPV Koalicije u čijem je radu sudjelovala i dopredsjednica Nismo same Goranka Perc.
 2. 10. 2023. Uputili smo poziv svima da se uključe u kampanju „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ koju Nismo same provode u suradnji s tvrtkom Novartis, a kojom se javnost želi informirati o ranom raku dojke te podići svijest o važnosti samopregleda i sprječavanju pojave recidiva.

Vijest o kampanji prenijeli su brojni mediji.

Poznate Hrvatice uključile su se u viralni izazov #UzmiNaVrijeme. Uključite se i vi!

https://www.vecernji.hr/vijesti/poznate-hrvatice-dobacuju-se-lopticom-a-poruka-koju-salju-spasava-zivote-1720606

https://www.24sata.hr/lifestyle/rano-otkrivanje-spasava-zivot-uvedite-samopregled-dojki-u-svoju-uobicajenu-rutinu-944002

Studeni 2023.

 1. 11. 2023. U našu su se humanitarnu akciju za projekt prijevoza žena oboljelih od raka na kemoterapiju vrijednom donacijom u iznosu od 533 eura uključili i učenici Srednje škole Otočac.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02CNawHypgY9H641GSb2cJcn2wXJCF9jZuvKMtyhGameWuyJoaqUwFWE7TpXeh9Fbgl

 1. 11. 2023. Ivana Kalogjera, predsjednica Nismo same, gostovala je u podcast-u Ane Radišić.

https://youtu.be/NWQptVQoogo?si=tbbY0i6l6K4n9eNj

 1. 11. 2023. Ivana Kalogjera Brkić i Goranka Perc sudjelovale su na obilježavanju 20. godišnjice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja je održana u hotelu Esplanada.
 2. 11. 2023. Na Facebook stranici Nismo same objavljen je video #NeZaboraviMe u sklopu kampanje koju za BRCA testiranje provode udruge: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Udruga Caspera iz Splita i Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek.

https://www.facebook.com/nismosame/videos/857473282719119/

 1. 11. 2023. Goranka Perc i Irena Letica Ćurčić iz udruge Nismo same bile su gošće emisije „Argumenti“ na Hrvatskom katoličkom radiju.

https://www.facebook.com/Hrvatski.Katolicki.Radio/videos/650146037202370/

 1. 11. 2023. Na portalu Nismo same objavljena je nova kolumna naše stalne suradnice psihijatrice Maje Vukoje „Kako nostalgija utječe na naše zdravlje“.

https://nismosame.com/nisi-sama-pitaj-bez-srama/kako-nostalgija-utjece-na-nase-zdravlje/

 1. 11. 2023. Izložba „Ja sam snaga” Udruge Nismo same i fotografa Vjekoslava Skledara otvorena je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid024vmZgdbomNqQDpqwwzpoJ1AVzGaMCRngYHs6mTSFQTTDUkMai9cWYBj1GS77vaLXl

 1. 11 .2023. O otvorenju izložbe „Ja sam snaga” Udruge Nismo same i fotografa Vjekoslava Skledara u Kliničkom bolničkom centru Zagreb izvijestio je Hrvatski radio/ Radio Sljeme.

https://radio.hrt.hr/radio-sljeme/vijesti/nasmijesena-lica-golih-glava-sa-zidova-bodre-onkoloske-pacijentice-11143047

 1. 11 .2023. Na portalu Nismo same objavljen je treći nastavak serijala koji je pod nazivom „Siromašni, bolesni i isključeni“ u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Dražena Lejo.

https://nismosame.com/savjeti/nevidljivi-i-bolesni-bez-zdravstvene-zastite-i-krova-na-glavom/

 1. 11. 2023. Na portalu Nismo same objavile smo informaciju da je u 16. humanitarnoj akciji za projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!” prikupljeno 9900,19 eura.

https://nismosame.com/nisi-sama-ides-s-nama/u-16-humanitarnoj-akciji-za-nisi-sama-ides-s-nama-prikupljeno-990019-eura/

 1. 11. 2023. U emisiji „Zagrebačka panorama“ na HRT 4 objavljena je reportaža s otvorenja izložbe “Ja sam snaga“ u prostorima Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

https://www.facebook.com/zagrebackapanorama/videos/360814296346436/

 1. 11. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je četvrti nastavak serijala “Liste čekanja – metastaze hrvatskoga zdravstva” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Ivana Kalogjera.

https://nismosame.com/savjeti/liste-cekanja-metastaze-hrvatskoga-zdravstva-4/

 1. 11. 2023. Zahvalile smo se svim divnim ženama koje su se uključile u kampanju “U listopadu nosimo roza!” i podijelile s nama svoje priče, u cilju podizanja svijesti javnosti. Sve priče koje smo podijelili u sklopu kampanje bile su jako inspirativne i potresne.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0tUSAMRK5TU6QvjiZWamWKzRN3Hjvt8rW8KeTAUhJwx2ufctx8xAxEkqYv7dJHPTDl

 1. 11. 2023. U Dnevniku Nove TV objavljen je prilog o kampanji #NeZaboraviMe i rezultatima istraživanja koje su među pacijenticama provele udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka. Jedna od sugovornica u prilogu bila je Ivana Kalogjera, predsjednica Nismo same.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zahtjevi-za-povecanje-broja-genetskih-testiranja-na-rak-dojke-ili-jajnika—814185.html

 1. 11. 2023. U sklopu inicijative #NeZaboraviMe održan je okrugli stol s kojeg su udruge uputile pet zahtjeva ministru zdravstva.

https://nismosame.com/savjeti/pet-zahtjeva-inicijative-nezaboravime-ministru-zdravstva/

 1. 11. 2023. Ivana Kalogjera i Goranka Perc bile su gošće Radio Banovine i portala V’Gradu. Predstavile su rad udruge i projekte s naglaskom na projekt „Nisi sama – ideš s nama!“, suradnju s dizajnerom Zoranom Mrvošem te izložbu “Ja sam snaga”.

https://www.facebook.com/VGradu.hr/videos/1074420606909136/

 1. 11. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je četvrti nastavak serijala koji je pod nazivom „Siromašni, bolesni i isključeni“ u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Dražena Lejo.

https://nismosame.com/savjeti/hrabre-i-uporne-zene-u-borbi-protiv-siromastva-i-bolesti/

 1. 11. 2023. U prostoru Nismo same održan je Pink Advent kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme”. Pink Advent označio je i početak humanitarne akcije traje od 27. studenog 2023. do 31. siječnja 2024., a koju je donacijom proizvoda podržala i tvrtka Novartis. Cilj akcije je prodajom proizvoda i donacijama prikupiti sredstva za nastavak inicijative „Nisi sama – ideš s nama!“ kojom se osigurava besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice.

https://nismosame.com/uzmi-ih-u-ruke-na-vrijeme/ove-godine-advent-je-obojan-u-roza-s-dobrotvornim-ciljem/

https://www.facebook.com/nismosame/videos/308944418784713

https://www.facebook.com/nismosame/videos/677453474472200

 1. 11. 2023. Zaklada Žuta točka predstavila je rezultate istraživanje „Jesu li građani Hrvatske dobri ljudi?“ Tom prigodom održan je i okrugli stol „Koliko vrijedi povjerenje donatora?“ koji je moderirala novinarka Ivana Paradžiković, a sudjelovali su: Mladenka Majerić, upraviteljica Zaklade Žuta točka; Gordan Novak, član Upravnog odbora Zaklade Žuta točka; Hrvoje Prpić, voditelj istraživanja iz agencije Media Net; Sandra Grković, marketing manager iz agencije Media Net i Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.
 2. 11. 2023. Prim. dr. sc. Paula Podolski, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb u prostoru Nismo same održala je radionicu na temu „Što je ‘kemo mozak’ i kako si pomoći“. Radionica je održana u sklopu projekta „Nisi sama – pitaj bez srama“.

Nismo same

Prim. dr. sc. Paula Podolski, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, jučer je u Nismo same održala drugu radionicu na temu „Što je ‘kemo mozak’ i kako si pomoći”. Radionica je održana u…

 1. 11. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je peti nastavak serijala “Liste čekanja – metastaze hrvatskoga zdravstva” koji je u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije za Nismo same pripremila Ivana Kalogjera.

https://nismosame.com/savjeti/liste-cekanja-metastaze-hrvatskoga-zdravstva-5/

 1. 11. 2023. Split je bio drugi grad u kojem su Nismo same organizirale Pink Advent, kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ i 17. humanitarne akcije kojoj je cilj prikupiti sredstva za nastavak projekta „Nisi sama – ideš s nama!“

Podršku humanitarnoj akciji i kampanji došli su iskazati Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split te Sonja Grgat, predsjednica Udruge Caspera.

https://nismosame.com/uzmi-ih-u-ruke-na-vrijeme/pink-advent-u-splitu-za-ovaj-bozic-zenama-oboljelima-od-raka-poklonite-besplatan-taksi-prijevoz-na-kemoterapiju-i-zracenje/

Prosinac 2023.

3.12.2023. Na YouTube kanalu Nismo same i društvenim mrežama objavljen je video projektu „Nisi sama – ideš s nama!“ u kojem su vrijednosti projekta govorile neke od korisnica usluge.

O tome zašto su nas podržali govorili su dizajner Zoran Mrvoš i Romana Galić, zamjenica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

https://www.youtube.com/watch?v=RJ2z2nV5kik&t=3s&ab_channel=Nismosame

 1. 12. 2023. U organizaciji Koalicija udruga u zdravstvu i udruge Nismo same održan je inicijalni sastanak za planiranje projekta “Kronične bolesti i svijet rada”. Sastanku su, uz Ivicu Belinu, predsjednika Koalicije udruga u zdravstvu te Ivanu Kalogjeru, Goranku Perc, Jelenu Krnjić Meštrov i Dijana Antanasijević iz Udruge Nismo same, nazočili: Nuša Žunec, direktorica granskih udruga (zdravstvo), savjetnica za pravne poslove u Hrvatskoj udruzi poslodavaca; Dunja Skoko-Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva; Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; prof. dr. sc. Bojana Knežević, voditeljica Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC-a Zagreb – konzultant; Đana Atanasovska, predstavnica udruge Europa Donne Hrvatska; Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskoga sabora; Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL); Lidija Baković, voditeljica Službe za aktivnu politiku zapošljavanja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0Q6XniRYH337DBk5CKt9SwCZd8EM2PgBAeuVuxsPrSAb1o65VV6sFxTWL1DRcPtYcl

 1. 12. 2023. Donatorski događaj Pink Advent kao dio kampanje pod geslom „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ o ranom raku dojke, koji je pokrenula Udruga Nismo same u suradnji s tvrtkom Novartis, održan je u Rijeci. Podršku su nam došle pružiti zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Vesna Čavar te prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić, dr. med. sa Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, ujedno i predsjednica Lige protiv raka PGŽ.

https://www.rijeka.hr/humanitarni-pink-advent-za-besplatni-taksi-zenama-nakon-kemoterapije/

Primorsko-goranska županija

Udruga Nismo same je u Rijeci s donatorskom akcijom #PinkAdvent. Nakon predstavljanja akcije u Gradskoj vijećnici, na Korzu se prikupljaju sredstva za pomoć ženama koje odlaze na kemoterapiju uz…

 1. 12. 2023. Tvrtka Span osvojila je Volonterskog Oskara za 2023. godinu u kategoriji kompanija, među ostalim za projekt koji su odradili za Nismo same. Čestitamo!

https://www.facebook.com/span.hq/posts/pfbid022WyxJdNtVRshoq1975N6g79viHEfVQDYuhuMqa245u3Ege1kn4sYCrh9jdcyuLApl

 1. 12. 2023. U emisiji RTL Direkt objavljen je prilog o kampanji #NeZaboraviMe i zahtjevima koje su udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka uputile ministru zdravstva. Jedna od sugovornica u prilogu bila je Ivana Kalogjera, predsjednica Nismo same.

https://danas.hr/rtl-direkt/zdravstvene-besmislice-lijepe-nase-postoji-pretraga-koja-zenama-moze-spasiti-zivot-ali-skoro-nitko-ne-zna-za-nju-5b1195b4-947e-11ee-9ea8-3a50bfc1e71d

 1. 12. 2023. Na portalu Nismo same objavili smo vijest o vrijednoj donaciji koju su tijekom listopada i studenog za naš projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupili nastavnici i učenici Srednje škole Petrinja. Humanitarnu akciju za udrugu Nismo same pokrenula je naša donatorica, Matea Stanić, profesorica hrvatskoga jezika u Srednjoj školi Petrinja.

https://nismosame.com/nisi-sama-ides-s-nama/ucenici-i-profesori-srednje-skole-petrinja-prikupili-48715-eura-za-besplatan-taksi-prijevoz-na-kemoterapiju/

 1. 11. 2023. U organizaciji tvrtke AstraZeneca održan je Kix-off oppening panel – Unveiling the Heart of Oncology with Patients’ Voices u čijem je radu sudjelovala i predsjednica Nismo same, Ivana Kalogjera.
 2. 12. 2023. Podrška našem projektu „Nisi sama – ideš s nama!“ došla je i iz Splita, od profesorice Ivana Krce i učenika 2.c razreda Elektrotehničke škole Split, koji su snimili i ovaj predivan video.

https://www.facebook.com/nismosame/videos/890318815962726

 1. 12. 2023. U prostoru Nismo same održana je radionica osnaživanja „Što moje tijelo osjeća dok ja osjećam?“ koju je vodila psihologinja Ivona Poljak. Radionica je održana u sklopu projekta “Nisi sama – pitaj bez srama”, uz potporu Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0RkCY3xgrHa6nf6RVgxFFUHRY9kgcEX3miCUajvrajo4Ygdg2hZ6oX8v5QUoaDiqgl

 1. 12. 2023. Donatorski događaj Pink Advent kao dio kampanje pod geslom „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ o ranom raku dojke, koji je pokrenula Udruga Nismo same u suradnji s tvrtkom Novartis, održan je u Slavonskom Brodu. Podršku su nam došle pružiti Ljubica Maksimčuk, zastupnica u Hrvatskom Saboru, liječnice u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, Zvjezdana Borić-Mikez i Ana Muldini Dragoja, te onkološka pacijentica Anica Gusak koja je govorila o osobnom iskustvu liječenja raka dojke.

https://plusportal.hr/zivot/nakon-kemoterapije-iscrpljuju-i-samostalna-voznja-i-cekanje-drugih-51226

 1. 12. 2023. Na Facebook i Instagram stranici udruge Nismo same objavile smo podatak o broju naručenih i plaćenih taksi u vožnji u periodu od 18. ožujka 2023. te zahvalile svim donatorima.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid0JVXFVHSzD7GTdZGPWBgHZHunVHtwaAtQTyVDgwoiDJe4zec6PMHw3t89aoWqE5pTl

 1. 12. 2023. Bile smo u gostima kod naše Renate Bačanek, voditeljice Book cluba, i održale nezaboravan božićni party, uz delicije koje su pripremile članice Book cluba.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02R7WBxeCQvWN5oPFSUupU1KPaA1zDJQqx2HBJLP36yFE4Qdq6Lzv2Dmkng45M8q1kl

 1. 12. 2023. Na portalu Sensa.story.hr objavljen je veliki životni razgovor Ane Skinner s Ivanom Kalogjerom, predsjednicom udruge Nismo same.

https://sensa.story.hr/Duhovnost-i-emocije/Osobni-razvoj/a27423/rak-dojke.html

 1. 12. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je članak naše članice, nutricionistice Koraljka Knežić, pod nazivom „Blagdani i prehrana: kako jesti pametno i pritom uživati?“

U članku donosimo i nekoliko ukusnih i zdravih recepata za božićnu trpezu.

Blagdani i prehrana: kako jesti pametno i pritom uživati?

 1. 12. 2023. U prostoru Nismo same održana je radionica pod nazivom „Fenomen zatvorene školjke“. Radionica koju je vodila naša stalna suradnica, psihijatrica Maja Vukoja, održana je u sklopu projekta “Nisi sama – pitaj bez srama!”, uz potporu Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02swrhk6ZixaWETaQVvJzQ9dpjskLCPFrJHzmBSGsqrARGBTDpweTVod1bxgJywByFl

 1. 12. 2023. Na portalu Nismo same objavljena je nova kolumna psihijatrice Maje Vukoje „Božićni blagdani u bolesti i u zdravlju“.

https://nismosame.com/nisi-sama-pitaj-bez-srama/bozicni-blagdani-u-bolesti-i-u-zdravlju/

 1. 12. 2023. Divna gesta stigla nam je iz Dječjeg vrtića Budinščina. Odgojiteljice u tom vrtiću ove su godine vrtićki bor okitile #UzmiNaVrijeme kuglicama čijom su kupnjom donirale za naš projekt besplatnog taksi prijevoza “Nisi sama – ideš s nama!”

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02Ly2K2NGgev2udkFMrfUoB2hvJSdVM3ocZ2op99kMxJaizJhTmMkz52fuM49E1zVtl

 1. 12. 2023. Naše Ivana Kalogjera i Goranka Perc bile su gošće Vesne Jukić Turtule u emisiji Civilno društvo Prvog programa Hrvatskog radija.

https://www.youtube.com/watch?v=4YF1pOiZn74&ab_channel=Nismosame

 1. 12. 2023. Na portalu Nismo same objavljen je razgovor s Anom Ljubas, magistrom sestrinstva, pomoćnicom ravnatelja KBC-a Zagreb za sestrinstvo i glavnom sestrom bolnice, s kojom smo razgovarali o projektima koje KBC Zagreb provodi kako bi se pacijentima olakšao boravak u bolnici te podršci našem projektu „Ja sam snaga“.

https://nismosame.com/savjeti/glavna-sestra-kbc-a-zagreb-izlozbu-vjekoslava-skledara-preporucujem-u-terapeutske-svrhe/

 1. 12. 2023. U sklopu kampanje koja je trajala čitav listopad, pod nazivom “SNAGA JE U NAMA”, prikupljeno je 6786 eura od prodaje Solgar Skin, Nails and Hair Formula, a novac je tvrtka Salvus donirala udrugama Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć oboljelima od raka te Nismo same za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

https://nismosame.com/savjeti/10-godina-kampanje-snaga-je-u-nama-tvrtka-salvus-donirala-6786-eura/

 1. 12. 2023. Na Facebook stranici Nismo same podsjetili smo na neke od najvažnijih događanja i trenutaka u 2023. godini.

https://www.facebook.com/nismosame/posts/pfbid02bnBNyzQmyhXhW4DgMcxwcQ29RtLSj9qUcwwAoY8tL1RZujKxg7yW11VHokTBnTGMl