Ulazak u hladnije doba godine označio je i početak sezone uobičajenih respiratornih infekcija iz pretpandemijskog doba, uključujući i gripu. Protekle dvije zime sezona gripe je praktički izostala, čemu su pridonijele mjere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa, kao što su obveza nošenja zaštitnih maski, držanje distance i ograničavanje kontakata. Sada više nema epidemioloških mjera: maske u javnom prijevozu i napučenim prostorima poput trgovačkih centara nose tek rijetki pojedinci. Stoga mnogi stručnjaci smatraju da bismo se ove godine mogli suočiti s epidemijom gripe. Podaci iz Australije pokazuju kako se sezona gripe, koja je tamo počela ranije nego inače, nije bitno razlikovala od pretpandemijskog doba. Slično se može očekivati i na Sjevernoj hemisferi gdje sezona gripe počinje u studenom, završava u travnju, a svoj vrhunac dostiže krajem siječnja i u veljači.
„Da, u Hrvatskoj su dokazani prvi slučajevi gripe tipa A. Za sada se bolest pojavljuje sporadično. Nemoguće je znati kakva će biti sezona gripe. To će ovisiti o tome koliko se stanovnika cijepilo ovih mjeseci kao i o soju koji bude dominirao, ali i o reakciji zdravstvenog sustava. Ako se pojačaju osnovne preventivne mjere, kao što su pranje i dezinfekcija ruku te nošenje maski, i ako se cijepi dovoljan broj ljudi, broj oboljelih ne bi trebao biti veliki“, kaže doc. dr. sc. Vladimir Krajinović, infektolog-intenzivist iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

 

„Cijepljenje protiv gripe je važno jer se od gripe može umrijeti ili, u boljem slučaju, bolest se može komplicirati pa je potrebno liječenje u bolnici. Bolest se najčešće komplicira u starijih osoba i u onih s kroničnim bolestima, ali i kod imunokompromitiranih bolesnika i trudnica“, upozorava doc. dr. sc. Vladimir Krajinović, infektolog-intenzivist iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

 

Kako je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) za sezonu gripe 2022./2023. godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, a cijepljenje je počelo 17. listopada. Naručeno je četverovalentno inaktivirano cjepivo koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.
Učinkovitost cjepiva protiv gripe u proteklom desetljeću bila je između 20 i 60 posto. No, i u godinama s manjom učinkovitošću cijepljenjem su spriječeni brojni slučajevi oboljenja. Osim toga, podaci pokazuju da gripa kod cijepljenih osoba ima blaže simptome.
„Cijepljenje protiv gripe je važno jer se od gripe može umrijeti ili, u boljem slučaju, bolest se može komplicirati pa je potrebno liječenje u bolnici. Gripa je teška respiratorna bolest zbog koje se često izostaje s posla što ima reperkusije na društvo. Bolest se najčešće komplicira u starijih osoba i u onih s kroničnim bolestima, ali i kod imunokompromitiranih bolesnika i trudnica. Ovdje moram napomenuti da od gripe mogu umrijeti i potpuno zdrava djeca i odrasli pa je stoga službena preporuka ozbiljnih europskih i američkih stručnih društava da se protiv gripe cijepe svi stariji od šest mjeseci starosti jednom godišnje“, naglasio je dr. Krajinović.
Cjepivo protiv gripe besplatno je za sve onkološke bolesnike, kao i za osobe iznad 65. godine života, osobe s kroničnim bolestima bez obzira na dob kao što su kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i jetre, cerebrovaskularne bolesti, kronične bolesti pluća itd. Također, cijepljenje je besplatno za osobe koje žive u domovima za starije osobe, trudnice i zdravstvene radnike. Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti s izabranim obiteljskim liječnikom radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje bolesti covid-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

 

Cjepivo protiv gripe besplatno je za sve onkološke bolesnike, kao i za osobe iznad 65. godine života, osobe s kroničnim bolestima bez obzira na dob kao što su kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i jetre, cerebrovaskularne bolesti, kronične bolesti pluća.

 

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. Također, HZJZ je nedavno odobrio da se osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu cijepiti u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo uz nadoplatu 45,45 kuna.
Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.