Najnovije istraživanje objavljeno početkom mjeseca u stručnom časopisu Menopause pokazalo je da žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor od kojega obolijevaju žene u cijelom svijetu. U isto vrijeme rak dojke je tumor s najboljim prognozama za izlječenje: postotak izliječenih žena iznosi čak 91 posto!

Iako broj žena koje su pobijedile malignu bolest raste, mnoge se žene nakon liječenja suočavaju s brojnim zdravstvenim problemima. 

Nuspojave liječenja uključuju oštećenje kostiju, preranu menopauzu, ali i bolesti  srca.

Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Paulista u Sao Paulu potvrdilo je da žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Prema pisanju portala Medical News Today autori istraživanja naveli su i razloge zbog kojih su žene koje su preboljele rak dojke u riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. 

“Uz toksične posljedice kemoterapije i zračenja, mnoge žene da bi držale rak pod kontrolom moraju uzimati blokatore estrogena. A gubitak estrogena povezuje se i s višim rizikom za razvoj srčanih bolesti”, upozorili su znanstvenici. 

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 288 žena. Od toga njih 96 uspješno je završilo liječenje, dok 192 žene nisu preboljele rak.

Sve žene koje su sudjelovale u istraživanju imale su više od 45 godina i prošle su menopauzu. Nijedna od njih nije ranije bolovala od kardiovaskularnih bolesti.

Pokazalo se da žene koje su se liječile od raka dojke imaju veći rizik za razvoj metaboličkih poremećaja poput dijabetesa, ateroskleroze, hipertrigliceridemije (povišena koncentracija triglicerida u krvi) te pretilosti.

Sve navedeno je i među najvećim faktorima rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. 

Znanstvenici upozoravaju kako je važno da sve žene koje prolazu fazu liječenja razgovaraju sa svojim liječnicima o mogućim posljedicama liječenja i od njih dobiju savjete vezane uz nuspojave liječenja kao i o tome kako ih prevenirati.

“Zdrav način života može smanjiti rizike i za ponovnim vraćanjem raka dojke i za razvitkom srčanih bolesti. Žene bi se trebale testirati na rizik od srčanih bolesti dok se liječe od raka dojke te se ponovno testirati po završetku liječenja”, komentirala je rezultate istraživanja dr. JoAnn Pinkerton, direktorica Društva za menopauzu Sjeverne Amerike, koje je izdavač Menopause.