U sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, Udruga Nismo same iz Zagreba provela je inicijativu „Zdrava kava s doktorima“ i u četvrtak, 21. ožujka, organizirala prvu “Zdravu kavu” na otocima – u Preku.

Više od 40 žena iz Preka, Poljane, Lukorana, Sutomišćice, Kali, Kukljice, Pašmana i Tkona te otočni liječnici obiteljske medicine okupili su se u Hotelu Dunatovi dvori u Preku.

 

Uz liječnice Zrinku Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica Zagreb, i Ivonu Poljak, psihologinju, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb, te predsjednicu i dopredsjednicu Udruge Nismo same Ivanu Kalogjera i Goranku Perc, “Zdravoj kavi” pridružio se i Vitomir Višić, dr. med. spec. psihijatar PB Ugljan.

Osim postavljenih pitanja vezanih uz konkretne zdravstvene probleme, mnoge sudionice tog dvosatnog interaktivnog druženja imale su potrebu iznijeti svoje priče o borbi s onkološkim bolestima, problemima s kojima su se susretale u zdravstvenom sustavu, ali i okolini u kojoj žive, stigmatizaciji i nerazumijevanju.

 

Poslije “Zdrave kave”, u POU Dom na žalu otvorena je izložba fotografija “Ja sam snaga” nagrađivanoga fotografa Vjekoslava Skledara posvećena destigmatizaciji onkoloških pacijentica. Riječ je o iznimno emotivnoj priči deset hrabrih žena, koje su se susrele s gubitkom kose tijekom procesa liječenja. Izložbu je otvorio načelnik Općine Preko Jure Brižić, a u programu je sudjelovala i Ženska klapa Lavandijere.

Udruga Nismo same poznata je po kontinuiranom razvoju novih inicijativa, a u samo sedam godina rada članice su osmislile brojne projekte s ciljem stvaranja bolje budućnosti za onkološke pacijentice. Njihov najpoznatiji projekt je „Nisi sama – ideš s nama!“ za besplatan taksi prijevoz žena oboljelih od raka na kemoterapije. Udruga je do sada osigurala više od 29.000 besplatnih taksi vožnji za 885 korisnica u ukupnoj vrijednosti od više od 262.241,00 eura. Donacije se mogu uplatiti na broj računa (IBAN): HR7224020061100822438

Uz Udrugu Nismo same, “Zdravu kavu” u Preku organizirali su POU Dom na žalu, portal Naši školji i Općina Preko, a pokrovitelji su bili Hotel Dunatovi dvori, Vile Dalmacija i Olive Island Marina. Fritulama i kroštulama sudionike su na otvorenju izložbe počastile članice Udruge žena Luzor.

Preuzeto s portala Naši školji

Fotografije: Suzana Arslani i Andrina Luić

 

Održavanje ‘zdrave kave’ i izložbe ‘ Ja sam snaga’ na otoku Ugljanu omogućili su: POU Dom na žalu, portal Naši školji, Općina Preko, Hotel Dunatovi dvori, Vile Dalmacija, Olive Island Marina, Novartis, Roche, Elgrad i Toyota. Nismo same svima od srca zahvaljuju.