Studentica sam završne godine diplomskog studija psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te u sklopu izrade diplomskog rada provodim istraživanje na temu „Percepcija bolesti, vjerovanja o hrani i navike hranjenja kod žena s iskustvom karcinoma dojke“.

Cilj istraživanja je procijeniti kako svoju bolest vide žene koje imaju trenutno ili prošlo iskustvo karcinoma dojke te kakve su njihove navike i vjerovanja o hrani. Specifično me zanima je li iskustvo oboljenja od karcinoma dojke povezano s vjerovanjima o hrani i navikama hranjenja.

Upitnik ispituje vjeruje li osoba da će smanjenje unosa specifičnih namirnica, nutritivne hrane ili ukupnog unosa, suzbiti rast stanica raka, poboljšati ishod medicinskog liječenja, ublažiti nelagodu osobe koja boluje od karcinoma, ojačati imunitet osobe koja boluje od karcinoma ili smanjiti vjerojatnost ponovnog nastanka karcinoma.

Važno mi je ispitati ta vjerovanja kako bih vidjela jesu li povezana s navikama hranjenja i time kako osoba vidi svoju bolest.

Na istraživanje ove teme odlučila sam se jer volim zdravstvenu i kliničku psihologiju i imam veliku želju raditi u tom području. Tema koju sam odabrala zapravo je vrlo malo istraživana te bi nove spoznaje mogle doprinijeti profesiji psihologa općenito, ali, nadam se, i u mojem budućem kliničkom radu. Također, meni bliska osoba oboljela je od karcinoma dojke zbog čega sam puno naučila o bolesti i o tome kako oboljele osobe vide svoju bolest. No, čula sam i bezbroj nestručnih savjeta o prehrani pa sam se zapitala na koji su način povezane bolest i prehrana.

Pozivam Vas na sudjelovanje kako bih mogla odgovoriti na pitanja koja me zanimaju.

Istraživanje se provodi u obliku nekoliko upitnika čije je ispunjavanje u potpunosti anonimno te traje 10-ak minuta. Rezultati će biti obrađeni isključivo na grupnoj razini.

Bila bih Vam vrlo zahvalna kada biste svojim sudjelovanjem doprinijeli i pomogli u mom procesu diplomiranja te mi pružili uvid u područja mog interesa.

Tea Tončić, univ. bacc. psych.

Percepcija bolesti, vjerovanja o hrani i navike hranjenja kod žena s iskustvom karcinoma dojke

Poštovani, u svrhu izrade diplomskog rada na studiju psihologije Filozofskog fakulteta u Rijeci, provodim istraživanje na temu Percepcija bolesti, vjerovanja o hrani i navike hranjenja kod žena s iskustvom karcinoma dojke. U istraživanju mogu sudjelovati sve punoljetne osobe koje su imale, ili imaju sada, karcinom dojke.