O čemu ovisi treba li žena nakon što preboli rak dojke odstraniti i jajnike, kada i u kojim situacijama treba ići na genetsko testiranje, kako komunikaciju bolesnik-liječnik podići na bolju razinu, kako bolje informirati građane o HPV-u, samo su neka o pitanja o kojima se razgovaralo na „Lila (zdravoj) kavi“ s građanima u Sisku.  

„Lila (zdrava) kava dio je kampanje „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ koju udruga NISMO SAME provodi treću godinu, s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda.

U sklopu kampanje čitav ovaj tjedan organizirano je i besplatno testiranje na HPV, u šest bolnica u pet gradova, a jedan je od njih i Sisak.

Liječnici OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku s velikom su se radošću uključili u našu kampanju, a „Zdravoj (lila) kavi“ jučer su se, osim ravnatelja bolnice mr. sc. Tomislava Dujmenovića, pridružili liječnici Željka Josić, Darko Kolar, Katarina Miškulin, Katarina Batinjanin i Sanja Štingl Vlašić, ginekologinja iz Gline.

„Lila (zdrava) kava“ namijenjena je ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje. Zamišljena je kao neformalni razgovor građana s liječnicima o svim pitanjima koja ih muče, a koja ili nemaju kome postaviti, ili ih se ne usude postaviti svome liječniku.

Danas, 8. svibnja,  „Zdravu (lila) kavu“ organiziramo u Zagrebu, u Velvet cafeu (Dežmanova 9), s početkom u 16.30 sati.

S nama će biti: prim. mr. sc. Višnja Matković, spec. radioterapije i onkologije, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb; prim. doc. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med. specijalist ginekologije i porodiljstva, Klinika za ženske bolesti i porodništvo KBC-a „Sestre milosrdnice“ i predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora; Željka Josić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, OB “Dr. Ivo Pedišić”, Sisak; Gordan Crvenković, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Ginekološka ordinacija GynNova; doc. dr. sc. Maja Prutki, spec. radiologije na Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb; Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatrica u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb i Ivona Poljak, psihologinja na Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb.  

Svoj treći „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ udruga NISMO u suradnji s KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.

Lila tjedan održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.