Nismo same/HINA

U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, u Zagrebu je povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, održana konferencija Fight&Win.

Tema borbe protiv raka je jedna od ključnih tema u Europskom parlamentu s obzirom na to da se 40 posto slučajeva može spriječiti, rečeno je na skupu te dodano da Hrvatska upravo stoga slijedi Europski plan za borbu protiv raka čiji je fokus na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

Europska unija je usmjerila oko 170 milijuna eura na skrb oboljelih od raka.

“Ovog puta ne moramo postavljati pitanja ima li novca, imamo ga, samo ga trebamo na kvalitetan način iskoristiti” rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i glavna organizatorica skupa.

Zastupnica se osvrnula i na aktualne podatke, gdje je Hrvatska bolja po dostupnosti lijekova od drugih zemalja EU, a po pitanju liječenja raka je situacija gora.

“Nisu sve zemlje u EU jednako razvijene i nemaju iste zdravstvene sustave, no moramo vidjeti kako možemo iskoračiti naprijed”, objasnila je Glavak.

Rak pluća je i dalje najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i u EU, no postoje razlike u broju oboljelih na broj stanovnika u pojedinim državama. U Hrvatskoj je najčešći rak prostate, pluća i debelog crijeva kod muškaraca, a kod žena rak dojke, pluća i debelog crijeva, no u slučaju raka dojke smanjena je smrtnost za 25 posto putem preventivnih pregleda.

“Kada dobijete onu omotnicu kod kuće nemojte ju ostaviti negdje sa strane” upozorila je Glavak upozoravajući na slabe odazive na nacionalne preventivne programe i važnosti podizanja svijesti građana o prevenciji.

Skrenuta je pažnja i na Europski digitalni centar za karcinom koji može biti prilika našim stručnjacima da se bolje povežu i rade na europskoj razmjeni podataka.

Na situaciju u Hrvatskoj se osvrnuo i ministar zdravstva Vili Beroš istaknuvši da je ministarstvo “bolno svjesno” razine onkoloških problema u populaciji. “Osnovni koncept i specifični ciljevi zdravstvene reforme, koje moramo provesti, je jačanje prevencije i rane detekcije oboljenja. U potpunosti smo u skladu s Europskim planom borbe protiv raka” rekao je Beroš.

Što se tiče preventivnih programa ministar Beroš je istaknuo da tu ključnu ulogu ima Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji radi na detekciji načina kako u Hrvatskoj utemeljiti preventivne zdravstvene preglede za spol i dob kad je to potrebno. Osvrnuo se i na uspjeh nacionalnog programa za prevenciju raka dojke te upozorio na slab odaziv muškaraca na preventivne programe usmjerene na rak debelog crijeva.

Na konferenciji su se okupili istaknuti stručnjaci i udruge koje djeluju u području borbe protiv raka, što i u ovim vremenima ostaje jedan od prioriteta zastupnika u Europskom parlamentu.

U radu konferenciji sudjelovala je i predsjednica Udruge Nismo same, Ivana Kalogjera, koja je govorila o izazovima s kojima se susreću onkološki bolesnici.