Na otok Ugljan 21. ožujka stiže edukativni projekt udruge Nismo same „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“.

Domaćin prve otočne “zdrave kave” bit će Preko, a uz Udrugu Nismo same organizatori događaja su POU Dom na žalu, Općina Preko i portal Naši školji.

Uz edukativno-zdravstvenu akciju „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u Preku će biti postavljena i izložba „Ja sam snaga“ nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara.

Glavni je cilj izložbe destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s gubitkom kose tijekom procesa liječenja.

Izložba se dosad mogla razgledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, KBC-u Zagreb, Arena Centru, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Mariji Bistrici, a u najavi su i brojne druge lokacije.

Pod nazivom „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, udruga Nismo same provela  je tijekom 2022. i 2023. godine EU projekt čija je temeljna okosnica bila inicijativa „zdrava kava s doktorima“ provedena u 16 gradova diljem Hrvatske s ciljem informiranja, educiranja, povećanja svijesti građana o važnosti prevencije te pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima.

Projekt je okupio više od 600 sudionika i 56 liječnika, a kako je najavila predsjednica udruge Ivana Kalogjera, projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ sada se, zbog fizičke izoliranosti otoka, a s ciljem daljnjeg informiranja zajednice, širi na hrvatske otoke – Ugljan, Cres i Korčulu, ali i druge.

Na „zdravoj kavi“ u Preku sudjelovat će Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, i Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb, te predsjednica i dopredsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera i Goranka Perc, članice Udruge Nismo same i fotograf Vjekoslav Skledar.

“Zdrava kava” održat će se u Hotelu “Dunatovi dvori” u 16.30, a otvorenje izložbe “Ja sam snaga” bit će u 19 sati u POU Dom na žalu.

Pokrovitelji “Zdrave kave” u Preku su Hotel “Dunatovi dvori”, Vile Dalmacija i Olive Island Marina.

Organiziranje zdrave kave i izložbe na  otoku Ugljenu pomogle su i tvrtke Novartis, Roche, Toyota te Elgrad.