Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, bolesti koju zbog relativno visoke smrtnosti i niske stope 5-godišnjeg preživljenja nazivaju i ‘tihim ubojicom’.

Visoka stopa smrtnosti pripisuje se kasnoj dijagnostici raka, radi njegovog asimptomatskog razvitka ili minimalne pojave simptoma koji se mogu pripisati raznim drugim bezazlenim stanjima.

No, s novim dijagnostičkim metodama koje imamo na raspolaganju taj se trend mijenja.

Godine 2013. međunarodni tim vrhunskih stručnjaka osmislio je tehniku IOTA (International Ovarian Tumour Analysis) koja se bazira na vrijednostima prikupljenim iz ultrazvučne slike, podacima o prokrvljenosti jajnika i prisutnosti tumorskog biljega CA 125.

Ova metoda preporučuje se ženama koje su preboljele rak dojke, zatim onima koje u obitelji imaju slučajeve raka dojke, maternice, jajnika i debelog crijeva, kao i svim ženama s bilo kakvom promjenom na jajnicima (cista, solidna tvorba i sl.).

Jedina ustanova certificirana za provođenje IOTA ispitivanja u RH ginekološka je ordinacija GynNova u Zagrebu, pod vodstvom doktora Gordana Crvenkovića.

Kao dugogodišnji prijatelj i suradnik NISMO SAME doktor Crvenković povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika za sve je članice i pratiteljice NISMO SAME u svibnju osigurao 20 posto popusta na pretragu IOTA. Pretraga inače stoji 100 eura, a s Nismo same popustom koji vrijedi od danas do kraja svibnja 2023. ova će vas pouzdana pretraga stajati 80 eura.

Rana detekcija raka jajnika od presudne je važnosti za ishod liječenja. Ako se dijagnosticira u poodmaklim faza, stopa petogodišnjeg preživljenja iznosi 30 posto. S druge strane, ako se otkrije u početnim fazama razvitka, petogodišnja stopa preživljenja iznosi 80 posto.

Simptomi raka jajnika nespecifični su i često ostaju neprepoznati, iako se javljaju već i u ranom stadiju bolesti. Zbog toga se velik broj slučajeva, čak 70 posto, otkrije kad se rak već proširio.

Simptomi raka jajnika na koje treba obratiti pozornost su:

Nadutost ili natečen trbuh

Povećanje abdomena

Češće mokrenje ili problemi s mokrenjem

Nedostatak apetita

Zatvor, proljev

Mučnina

Bol ili pritisak u zdjelici

Bol bilo gdje u trbuhu

Vaginalno krvarenje

Bol u leđima

Bolan seks

Gubitak težine

Promjene u menstruaciji

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, slušajte svoje tijelo i svoju intuiciju i javite se na ginekološki pregled koji mora, uz detaljnu anamnezu, uključivati vaginalni ultrazvuk i tumorske biomarkere.

Od raka jajnika najčešće obolijevaju žene u dobi između 55 i 75 godina, no mogu oboljeti i vrlo mlade žene.

Jedina ustanova certificirana za provođenje IOTA ispitivanja u RH ginekološka je ordinacija GynNova u Zagrebu, pod vodstvom doktora Gordana Crvenkovića.