U Hrvatskoj svakog dana bilježimo 10 novooboljelih od raka debelog crijeva, a istodobno umru tri osobe, no te crne brojke moguće je smanjiti testiranjem koje omogućuje rano otkrivanje raka, rečeno je u ponedjeljak na tribini organiziranoj u povodu početka četvrtog ciklusa pozivanja građana na testiranje.

 

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi po učestalosti malignih bolesti, u porastu je sa smrtnošću od 30 posto, a dosadašnji odaziv na preventivne preglede je nezadovoljavajući, pa stručnjaci žele motivirati građane da se testiraju i tako spriječe razvoj bolesti.

Prošle godine 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva

Testiranje i rano otkrivanje raka omogućilo bi da brojka od 3575 novooboljelih iz 2018. bude puno manja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva i Nacionalnog programa za provedbu programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Neven Ljubičić.

“Ovaj naš glas trebao bi doprijeti do svake osobe koja je starija od 50 godina”, rekao je Ljubičić dodavši kako toliki broj novih slučajeva u 2018. znači da svaki dan imamo 10 novooboljelih.

“Zamislite da nam svaki dan netko javi da imamo 10 nesreća na nekoj cestovnoj ruti, svi bi se digli na noge. Ne želim plašiti, ali bolest se ne događa nekom drugom, događa se nama, zato se odazovite na testiranje jer ono spašava život”, poručio je.

Poziv građanima starijim od 50 godina da se odazovu na testiranje uputio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Zloćudne bolesti ozbiljan su problem koji će bivati sve veći što je stanovništvo starije. Kao gastroenterolog mogu reći da je kod karcinoma debelog crijeva moguća stopostotna prevencija, odnosno da je bolest moguće otkloniti prije nego se razvije”, naglasio je Kujundžić.

Na testiranje se svake dvije godine pozivaju građani između 50 i 74 godine, koji na kućnu adresu dobiju poziv da se testiraju na tragove krvi u stolici, koji se ne vide golim okom. Test obavljaju kod kuće i šalju u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u slučaju da je nalaz pozitivan pozivaju se na kolonoskopski pregled.

“Rak debelog crijeva počinje kao mala izraslina, odnosno polip u debelom crijevu, koji je moguće otkriti kolonoskopijom, no ako se to ne napravi u ranoj fazi za godinu ili dvije imamo ne samo uznapredovali karcinom nego i proširenu bolest na jetri i drugdje”, kazao je Kujundžić.

Istaknuo je kako je zbog dugih lista čekanja na kolonoskopiju, između tri – četiri tjedna i šest mjeseci, Ministarstvo zdravstva osiguralo novac za kupnju 12 kolonoskopa koji su podijeljeni bolnicama. Liječnici obiteljske medicine mogu naručiti pacijente na kolonoskopiju i putem prioritetne liste, gdje će doći na red u roku dva tjedna.

Testiranjem treba obuhvatiti 1,3 milijuna osoba u Hrvatskoj

Nacionalna koordinatorica programa Nataša Antoljak iz HZJZ-a napomenula je da testiranjem svake dvije godine treba obuhvatiti 1,3 milijuna osoba u Hrvatskoj. Ukupan odaziv u prva tri ciklusa iznosio je 23 posto, što je ispod prosjeka EU-a koji iznosi 32,6 posto.

Ipak, u trećem ciklusu zabilježen je veći odaziv te je prosjek po županijama iznosio između 25 i 46 posto, a neke su županije imale i veći od 50 posto, kaže Antoljak.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je kako je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj počeo 2007. godine, otad je puno učinjeno u njegovu unapređenju, a podaci pokazuju kako je skoro 50 posto ljudi reagiralo na poziv, a skoro četvrtina pozvanih obavila je test, zahvaljujući čemu su mnogi karcinomi otkriveni u ranoj fazi.

Jedna od bolesnica s liječenim rakom debelog crijeva Željka Popovčić poručila je da je danas zdrava jer je svoju bolest otkrila na vrijeme. “Danas mogu reći da kolonoskopija nije bolna, kao što neki misle, puno su bolniji neki kozmetički zahvati, kolonoskopija spašava život”, rekla je.

Preuzeto s www.hina.hr