Program preventivne mobilne mamografije već petnaestak godina pridonosi ranom otkrivanju raka dojke. Jedan od dva trenutačno funkcionalna mobilna mamografa u vlasništvu je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji, u suradnji s uredom za zdravstvo Grada Zagreba, županijskim zavodima za zdravstvo i Ministarstvom zdravstva, pruža besplatne mamografske preglede za žene u Gradu Zagrebu, a po potrebi i u ostatku države.

 

I naša će udruga u sklopu projekta Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja upozoriti žene na važnost mamografije u prevenciji raka dojke, u ponedjeljak 6. svibnja 2019., na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića.

Za Melitu Jelavić, dr. med., voditeljicu Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u čijem je opisu posla i skrb o mobilnom mamografu, važnost ove pretrage nimalo nije upitna.

Mamografija je, kaže, nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija. Ona može otkriti rak jednu do tri godine prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom.

 

Melita Jelavić, dr. med., voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti u Nastavnom zavodu „Dr. Andrija Štampar“

 

„Znanstveno je potvrđeno da rano otkrivanje doprinosi uspješnijem liječenju, a mamografija je, za sada, zlatni standard u sekundarnoj prevenciji raka dojke odnosno u njegovom ranom otkrivanju“, naglašava Jelavić.

Prvi mamografski pregled svaka bi žena trebala obaviti kad napuni 40 godina života, svake dvije godine. Od 50. do 69. godine žene se svake dvije godine pozivaju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Mnoge žene, međutim, zaziru od mamografije u strahu da će ona naštetiti njihovom zdravlju jer „previše zrači“.

O tome dr. Jelavić kaže: „Mamografija je radiološka metoda i mamografija doista zrači, no to su količine koje nisu štetne za ljudsko zdravlje. S druge, pak, strane sama je korist mamografije, prema svim dostupnim podacima, veća od eventualne štetnosti.“

Naša sugovornica ističe i kako mnoge žene zaziru od mamografije jer smatraju da je ta pretraga previše bolna. To, pak, kaže najviše ovisi o samom postupku, kao i o tehnici kojom inženjer provodi pretragu. Iz tog je razloga, smatra Jelavić, inženjer svakoj ženi dužan objasniti što će se raditi i kako izgleda sama pretraga, pogotovo onim ženama koje prvi puta dolaze na mamografiju.

Kod mobilne mamografije snimke se razvijaju u mamografskom vozilu, a potom se svi materijali šalju u KB Dubrava liječnicima specijalistima radiologije na dvostruko očitavanje. Mamografske snimke i nalazi s detaljnim uputama dostavljaju se poštom pregledanim ženama unutar mjesec dana od pregleda.

O tome da mamografski pregled koji se obavlja u vozilu Zavoda prođe u najboljem redu skrbe četiri inženjera (dva muškarca i dvije žene). Broj žena kojima oni tijekom godine naprave mamografsku snimku impozantan je – čak 5000!

Od toga oko 2000 žena usluge mobilnog mamografa koristi u sklopu projekta „Zagreb – zdravi grad“, koji je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te starijim od 69 godina, a koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Troškove ovog projekta u cijelosti snosi gradski Ured za zdravstvo.

Program se provodi u kontinuitetu od 2004. godine, a do 2018. godine pregled je obavilo 46.859 žena. Za njih 19.010 (40,6%) to je bila i prva mamografija u životu.

Daljnjih 2000 do 2500 žena inženjeri medicinske radiologije Zavoda snime u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji obuhvaća žene u dobi od 50. do 69. koje dobivaju pozive na kućnu adresu. Troškove ovih pregleda pokriva HZZO. Za dodatnih oko 500 žena godišnje mobilni mamograf izlazi na teren na poziv županijskih zavoda za zdravstvo.

„Riječ je pretežito o županijama s velikim ruralnim područjima poput Sisačko-moslavačke županije ili Zadarske županije, koja osim ruralnog dijela pokriva i otoke, poput Pašmana i Ugljana i drugim mjesta na kojima mamograf ženama nije svakodnevno dostupan“, kaže dr. Jelavić. Ističe kako žene u gradu Zagrebu često nisu svjesne prednosti života u velikom gradu.

„Drugačije je kada mamograf dođe u Topusko, Glinu, Hrvatsku Kostajnicu, Petrinju, Obrovac ili Benkovac, mjesta u kojima zdravstvena zaštita nije tako dostupna kao što je u Zagrebu“, kaže.

Za primjer navodi slučaj jedne žene koja se iz Zagreba preselila na Vis. Tek onda je postala svjesna što znači imati mamograf praktički „pod nosom“.

Kada je dobila poziv iz splitskog zavoda da dođe na mamografiju iz Visa u Split žena je zavapila: „Isuse, u Zagrebu je mamograf pod svakim prozorom, a vi mene sada zovete da dođem iz Visa u Split.“

„Nema nikakve dvojbe da je mobilni mamograf napravio jako puno da, ne samo mamografija već i prevencija kao takva, postanu vidljive. Naš mobilni mamograf mnogim je ženama spasio život“, kaže dr. Jelavić ne krijući kako ovaj posao osim onih lijepih strana, kada znaš da si spasio mnoge živote, donosi i neke vrlo teške trenutke.

Uvijek joj je teško, kaže, kada vidi loš nalaz, premda se žene o tome obavještava vrlo oprezno. Uvijek im se uz nalaz pošalje i  popratno pismo u kojem se navodi da njihov nalaz zahtijeva daljnju obradu. „Nikada ne kažemo da se radi o karcinom, to zapravo i ne znamo. Ono što mi vidimo je visoko suspektan nalaz“, kaže Jelavić te dodaje kako temeljem ugovora s KB Dubrava, čiji radiolozi očitavaju nalaze, svim ženama koje su obavile mamografiju na zavodskim aparatima, a potrebna im je daljnja obrada, istu omogućuju u KB Dubrava.

Za sve dodatne informacije o mobilnoj mamografiji možete se javiti na telefon 385 1 46 96 309, poslati dokument na broj telefaksa 385 1 64 14 005 ili elektroničkom poštom na adresu melita.jelavic@stampar.hr.