Bolje djelovanje pojedinih lijekova protiv raka može se postići pravilnom prehranom, pokazala su dva istraživanja provedena nedavno na miševima.

 

Istraživanje objavljeno 11. lipnja 2018. u uglednom časopisu Nature pokazalo je da citostatik metotreksat ima bolje djelovanje nakon što su u hranu koju su jeli miševi dodane aminokiseline. Aminokiseline su gradivne jedinice proteina, a najviše ih ima u mesu i mahunarkama.

Na ovu je temu 4. lipnja objavljeno još jedno istraživanje, također u časopisu Nature. To istraživanje pokazalo je da prehrana utječe na razinu inzulina u krvi te da time utječe i na djelovanje lijekova protiv raka koji napadaju protein PI3K.

Oba tima pokušavaju saznati mogu li se ovi rezultati primijeniti i na ljude.  

“Prehrana je bitna kod liječenja raka”, rekao je David Sabatini s Instituta za biomedicinska istraživanja Whitehead (Cambridge), glavni autor istraživanja o aminokiselinama.

Tumori koriste neuobičajene metaboličke “staze” kako bi probavili hranjive tvari te tako abnormalno rasli. Znanstvenici već dugo pokušavaju naći slabu točku tog procesa te stvoriti lijek koji bi blokirao neke od puteva i “ubio” tumor bez da pritom ošteti i zdrave stanice.

Znanstvenica Karen Vousden s Instituta Francis Crick u Londonu, i njezini kolege, prošle su godine dokazali da je ograničenje nekih aminokiselina u prehrani povećalo broj preživjelih miševa koji su bili genetski modificirani da obole od raka. Aminokiseline koje su znanstveni izbacili iz njihove prehrane važne su za preživljavanje stanica u stanjima bez kisika, što je često stanje tumora.

Posljednja dva istraživanja pokušala su dovesti u vezu stanje metabolizma i bolje djelovanje pojedinih lijekova protiv raka.

Sabatini i njeni kolege u stanicama raka tražili su gene koji reagiraju na metotreksat, lijek koji se koristi kod liječenja dječje leukemije, a koji ima velike nuspojave. Pronašli su gen koji kodira enzim zaslužan za sintetiziranje histidina (aminokiseline).

Tim je otkrio da višak histidina stanice raka čini osjetljivijima na lijek. Sabatini se nada kako bi se, pokaže li se lijek jednako učinkovit i za ljude, dodavanjem histidinskih dodataka prehrani tijekom liječenja mogla koristiti manja doza citostatika, što bi bilo manje štetno za organizam.

Istraživanje objavljeno 4. lipnja bavilo se lijekovima koji napadaju protein PI3K koji mutira u stanicama raka i pomaže im u njihovom rastu.

Istraživanje je pokazalo da se sprječavanjem rasta razine inzulina prehranom koja sadrži mali broj ugljikohidrata može spriječiti reaktivacija rasta tumora i time poboljšati učinkovitost lijekova.  

“Sad trebamo vidjeti hoće li rezultati koje smo dobili na miševima biti isti i kod ljudi”, rekla je Almut Schulze, znanstvenica na Sveučilištu u Würzburgu (Njemačka).

“To će biti težak zadatak jer nije lako kontrolirati prehranu ljudi kao što smo to mogli činiti kod miševa”, dodala je Schulze.

Chi Van Dang s newyorškog Ludwig Instituta za istraživanje tumora  upozorio je kako će dodatni problem biti kako odrediti koji će pacijenti imati najviše koristi od promjena prehrane, a s obzirom na činjenicu da svaka osoba ima drugačiji metabolizam.