Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu, da starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju slijedeće mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20-ak sekundi ili protrljajte ruke sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne simptome. Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku.

Posebno je važno održavati osobnu higijenu kao i čistoću svoje okoline.

Održavajte higijenu stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama koristeći sredstvo za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu uz redovito provjetravanje.

Održavajte u društvenom kontaktu najmanje jedan metar razmaka s drugim osobama.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve osobe starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje njihova najveća  posjećenost.

Također je apelirao na navedenu skupinu građana da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu telefonski konzultiraju liječnika.

Prema najnovijim preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, starijim osobama savjetuje se da ostanu u svojim domovima, a ako im je potrebna pomoć savjetuje im se da se jave se u Crveni križ.

Situacija se može brzo mijenjati pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr), kao i stranicu www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti (vježbe disanja, jačanja mišića male zdjelice, istezanja, hodanje). Ako za to postoje uvjeti, prošećite po svježem zraku bez kontakta s drugim osobama. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što Vas veseli i što Vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima putem telefona, mobitela i društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna pa se nastavite pridržavati preporučene ishrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihoterapeuta i preporuke psihijatara u kriznoj situaciji poput aktualne mogu smanjiti razinu tjeskobe pa su otvorene linije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, svakodnevno od 8 do 20 sati. Brojevi telefona su:

 

01 2991 356; 01 6468 334
01 4696 276 01 6468 335
01 4696 107 01 6468 337
01 4696 297 01     468 338

 

 

*U izradi su korištene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Svjetske zdravstvene organizacije.