Udruzi Nismo same Zaklada Adris dodijelila je donaciju za projekt prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”

 

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 5. prosinca održana je svečanost dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris čime je zaključen 11. donacijski ciklus najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe. Zaklada Adris dodijelila je više od tri milijuna kuna za novih 50 projekata i stipendista iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota. Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić podsjetio je na važnost Preporodne dvorane za hrvatsku kulturu i identitet, budući da je ona bila sjedište Hrvatskog narodnog preporoda, a kasnije i prvo sjedište Akademije. Spomenuo je i misao Akademijina osnivača Josipa Jurja Strossmayera da se samo znanjem, znanošću i obrazovanjem Hrvati mogu pozicionirati među većim narodima, a da su kultura i umjetnost važni za očuvanje nacionalnog identiteta. „Ta naša stremljenja su još izraženija danas u globaliziranom svijetu pa se i danas držimo te Strossmayerove maksime“, kazao je akademik Kusić. Čestitavši dobitnicima donacija i stipendija, kazao je da oni promoviraju rad i izvrsnost u okolnostima kad se teže razlikuju stvarne od prividnih vrijednosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da ona i njeno ministarstvo imaju četiri osnovna cilja: kurikularnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno i kvalitetno visoko obrazovanje te međunarodno prepoznatu i umreženu znanost. Istaknula je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja bitno ojačalo fond stipendija pa uz ostalo dodjeljuje 3400 STEM stipendija i 10.000 stipendija za studente nižeg socijalnog statusa. „Kako bismo osigurali jednake mogućnosti za mlade nužno je u stipendiranje uz državu uključiti i gospodarstvenike, a Zaklada Adris dobar je primjer drugima“, kazala je ministrica Divjak, poručivši da samo izvrsnost može Hrvatsku izvući iz letargije.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo je važnost korporativne filantropije i promicanja kulture izvrsnosti znanja, dobra i solidarnosti. „Treba ustrajati na gradnji drugačijeg sustava vrijednosti i drugačijih kriterija odabira i socijalne promocije, osobito mladih i pametnih ljudi. To je zajedički posao i pojedinaca i vladinog sektora i naše poslovne zajednice. Društvena odgovornost tvrtki razmjerna je njihovoj uspješnosti, a njihov doprinos zajendici mora biti važni i istaknuti dio korporativnih ciljeva. Stoga tvrtke valja ohrabrivati i pomoći im da se što uspješnije strukturiraju“, kazao je Vlahović.

Predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević poručio je da Zaklada Adris „stvara preduvjete za kreiranje uspješnije budućnosti. „Ovi projekti, a poglavito naši stipendisti oni su od kojih očekujemo da stalno uče, da se razvijaju i grade budućnost. U konačnici, očekujemo da postanu sposobni zamijeniti nas i zauzeti ključne pozicije u znanosti i gospodarstvu“, istaknuo je Korlević.

Na svečanosti je predstavljeno sedam odabranih projekata iz ovogodišnjeg donacijskog ciklusa. Među njima je projekt Kinuklidin i derivati kinuklidina – spojevi visokog biološkog i medicinskog potencijala Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu kojega će biti nastavljeno istraživanje kinuklidinijevih derivata i njihovo antimikrobno djelovanje s ciljem sintetiziranja spojeva koji će biti potencijalni kandidati za razvoj novih lijekova. U sklopu projekta Hepatitis E virusna infekcija u bolesnika prije i nakon transplantacije solidnih organa u Hrvatskoj Kliničke bolnice Merkur podržano je jedinstveno istraživanje Hepatitis E virusne infekcije u bolesnika prije i nakon transplantacije solidnih organa tijekom kojeg će znanstvenici Kliničke bolnice Merkur istražiti razmjere tog problema, pokušati dati konkretne odgovore na načine širenja te rizične faktore koji su nužni za nalaženje mjera prevencije. Predstavljen je i projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Novi markeri za otkrivanje i praćenje tumora dojki – BIOBREAST koji će pridonijeti boljoj kvaliteti života i liječenja pacijentica s karcinomom dojke na neinvazivan i siguran način. Projekt Proučavanje povezanosti zagađenja okoliša antibioticima i razvoja rezistencije na antibiotike u ljudskih patogena Instituta Ruđer Bošković trebao dovest će do rezultata koji će utjecati na razvoj učinkovite politike i strategije upravljanjem okoliša s ciljem smanjenja emisije nedovoljno obrađenih industrijskih voda. Na svečanosti je predstavljen i projekt Istraživanje uzročnika sindroma sušenja masline – nova i slabo istraživana pojava u maslinarstvu Instituta za poljoprivredu i turizam čiji je cilj upoznati i educirati proizvođače maslina, kao i znanstvenu zajednicu s uzročnikom sindroma sušenja maslina, dok će se potporom projektu Biologija i ekologija američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), uzročnika širenja žutice vinove loze (Flavescence dorée) Veleučilišta u Rijeci pridonijeti unaprjeđenju i očuvanju bogate tradicije proizvodnje vina u Istri koja traje još od antike.

Zaklada je dala doprinos projektima očuvanja hrvatske kulturne i povijesne baštine pa je tako ove godine predstavljen projekt Revitalizacija starogradske jezgre grada Buja uz pomoć kojega će se starogradska jezgra Buja pretvoriti u privlačan gradski prostor, dok će se potporom projektu Uređenje šetnice uz bedeme u povijesnoj jezgri Nina – Obala Petra Krešimira IV. jedinstvenom šetnicom povezati kulturne znamenitosti najstarijega hrvatskoga kraljevskoga grada.

Zahvaljujući Zakladi Povijesni i pomorski muzej Istre dobio je sredstava za provedbu projekta Gajba i Tić (radnog naziva Ljubav i spolnost u Istri), izložbu koja je rezultat suradnje velikog broja institucija i koja na intrigantan, ali dostojanstven način donosi povijesne mijene u poimanju ljubavi i seksualnosti u Istri od prapovijesti do suvremenosti.

Među ovogodišnjim dobitnicima donacija je i projekt Imperator Diocletianus Dalmata – najveći antički graditelj čiji je nositelj akademik Andrija Mutnjaković, kao i projekt Multimedijalni sadržaji u Kući Šenoa u Zagrebu. Donaciju su dobili i Isusovačka služba za izbjeglice iz Zagreba za projekt Sinergija – Socijalna inkluzija i edukacija za rad i aktivno građanstvo izbjeglica i osoba pod međunarodnom zaštitom te Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same iz Zagreba za projekt Nisi sama – ideš s nama!

Zaklada Adris je od svoga utemeljenja 2007. godine do danas dodijelila gotovo 40 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Osim toga, u proteklih deset godina Zaklada je dodijelila 300 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Među dosadašnjim dobitnicima zakladnih sredstava nalaze se kliničko-bolnički centri, znanstvene institucije i fakulteti sa svih hrvatskih sveučilišta, folklorna društva, ekološke udruge, zavodi i instituti, arhivi i muzeji, galerije i centri inovativnosti, ali i pojedinci – kreativci, književnici, inovatori i umjetnici, nadareni učenici i studenti.