Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a u sljedećim se godinama može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih.

 

Narcise simboliziraju nadu, buđenje i novi život. Mnogima su zbog njihove poruke, ali i nježnoga mirisa, narcise najdraže proljetnice. Upravo je ta poruka, koju šalje ovaj nježan cvijetak, Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka dala ideju da Danom narcisa nazove humanitarnu akciju u kojoj se od 1997. godine jedne subote u ožujku prodaju narcise, a novac prikupljen njihovom prodajom namijenjen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.  Ove će se godine Dan narcisa obilježiti u subotu 25. ožujka.   

Osim skretanja pozornosti na ovu okrutnu bolest, na Dan narcisa se u mnogim gradovima Hrvatske organiziraju humanitarne akcije kako bi se žene upozorile da rak dojke ne shvaćaju olako i da redovito odlaze na preglede, ali i da same periodično dobro pregledaju svoje grudi. 

Prema podatcima Registra za rak pri HZJZ-u, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. U Hrvatskoj su u 2014. godini zabilježene 2644 nove bolesnice (stopa 119,2/100.000). Rak dojke je i vodeći uzrok smrti. Kada je riječ o smrtnosti, u 2014. godini  od raka je dojke umrla 1071 žena (stopa 44.8/100.000). Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a u sljedećim se godinama može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih.

Nažalost, broj oboljelih i umrlih žena od raka dojke raste s dobi, osobito iznad 45. godine života. Spriječiti rak dojke nije moguće pa je stoga vrlo važno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti, ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 posto. Prepoznavši javnozdravstvenu veličinu tog problema, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 29. lipnja 2006. godine donijela je Zaključak o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Program je namijenjen svim ženama u dobi od 50 do 69 godina koje u sklopu njega mogu obaviti mamografski pregled svake dvije godine. Do sada su završena četiri ciklusa programa, a peti je u tijeku. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke, u većem postotku otkriti rak dojke u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.