Majka dvoje djece, 36-godišnja Erin Barrett kojoj je tijekom druge trudnoće bio dijagnosticiran rak jajnika, u svom je blogu objavljenom u popularnom američkom časopisu Huffington Post napisala kako joj je rak donio jednu od najvećih ljubavi života: prijateljicu Nicolu.

Na Nismo same puno smo pisali i pričali o tome kako nam je bolest pokazala tko su nam pravi prijatelji. Blog Erin Barrett otvara još jednu zanimljivu temu. Svima nama rak je puno uzeo, ali i dao. Vjerujemo da među nama nema nitko tko tijekom liječenja ili nakon njega nije ostvario jedno novo prijateljstvo s osobom koja je bolovala od raka, a za koju mislimo da nas najbolje razumije.

“Svako je iskustvo s rakom balans između onoga što vam je ta bolest uzela i onoga što vam je dala. Znam da je moje iskustvo važno. Bolest mi je donijela novu perspektivu, smirenost i mir. Ali jednako je važna i osoba koju mi je bolest dala, moja prijateljica Nicola”, napisala je Erin Barrett.

Istaknula je kako ljudi koji se bore s rakom u pravilu sve čine kako bi ljudima koji ih okružuju, onima koji nisu pacijenti, odnosno onima koji ih podupiru, bilo lakše. “Ne želimo nikoga opteretiti našom boli i strahom”, napisala je te dodala kako je u svojim najtežim trenucima iskreno mogla pričati samo s Nicolom koju je upoznala u Agenciji za rak.

“Odmah smo si sve rekle. Pričale smo o našim nuspojavama, strahovima i prihvaćanju. Tako što nismo pokušavale da drugoj bude lakše, zapravo smo jedna drugoj olakšale situaciju u kojoj smo se našle”, otkrila je Barrett.

Barrett je u Agenciju došla nakon što joj je tijekom trudnoće s drugim djetetom otkriven tumor na jajniku težak tri kilograma. Nicola je bila tamo zato što se pokazalo da je njezina prva trudnoća zapravo bio tumor.

“Naše je putovanje bilo vrlo slično. Primale smo istu kemoterapiju, bile smo naručene u isto vrijeme, objema nam je ispala kosa, termini kod liječnika su nam se preklapali, imale smo iste nuspojave te smo obje morale odstraniti sve dijelove maternice zbog čega smo izgubile plodnost i ušle u menopauzu u dobi od 30 godina”, pojasnila je Barrett te dodala:

“Koliko god je među nama bilo sličnosti, bilo je i razlika. Ja sam imala rak jajnika, a Nicola je bolovala od rijetkog raka maternice. Bila je na kemoterapiji 10 mjeseci, a ja sam nakon tri mjeseca išla na zračenje. Dobro sam reagirala na liječenje dok su se njoj nizali problemi.”

Dok je Erin prije dijagnoze rodila dvoje djece, Nicola nije bila te sreće. Ona nije imala djece. Njoj je rak maternice dijagnosticiran prije no što je rodila.

Erin piše kako su im se njihovi muževi smijali jer bi svaki put kada bi se vidjele prvo pričale o nuspojavama liječenja.

“I da vam kažem, rak može biti odvratan. Ali isto tako mi smo se smijale do iznemoglosti kada smo kupile pelene za odrasle. Dijelile smo periku koju smo nazvale Diane i pričale o mjestima na koja ćemo je voditi. Dopuštale smo si psovke, plač i brigu i nikada nismo osuđivale jedna drugu. Drukčije smo reagirale, ja tužno i uplašeno, a ona kao robot. Ali znale smo da je svaki način dobar. Zajedno smo se brinule o tome kako se naši muževi, naši roditelji i naše obitelji osjećaju i što njima naša bolest čini”, napisala je.

Da je Nicola osoba od njezinog posebnog povjerenja Erin je pokazala kada je dobila nalaze koji su pokazali da je nekoliko stanica raka ostalo u drugom jajniku pa mora na novu operaciju. Povjerila se samo suprugu i Nicoli koja ju je svaki dan zvala i pitala kako se osjeća, i to više puta dnevno. “Znala je da sam se pred drugima pravila da je sve u redu, ona me je najbolje razumjela”, napisala je Erin u blogu.