Studije su pokazale da paralelno s rastom Indeksa tjelesne mase raste i rizik za obolijevanje od određenih vrsta tumora. Najsnažnija poveznica između pretilosti i malignih bolesti otkrivena je u probavnom sustavu i tumorima povezanim s hormonima kod žena.

 

Debljina više nije samo estetski problem već je povezana i s nastankom raka. Uspoređujući rezultate više od 200 studija znanstvenici su došli do zaključka kako prekomjerna težina može povećati rizik od raka, uključujući i rak debelog crijeva, dojke, gušterače i jajnika.

Ugledni Guardian nedavno je objavio kako se očekuje da će do 2035. godine gotovo tri četvrtine ljudi imati prekomjernu težinu pa se u narednih 20 godina očekuje 700.000 novih slučajeva oboljelih od raka povezanih s pretilošću.

Iako se za pretilost smatralo da utječe na izglede razvoja mortaliteta različitih tumora, rezultati  najnovijeg istraživanja debljinu povezuju s čak 11 vrsta karcinoma: debelog crijeva, rektuma, endometrija, dojke, jajnika, bubrega, gušterače, želuca, žučnog sustava te određenih vrsta karcinoma jednjaka i koštane srži.

 

“Smatram kako bi  javnost i liječnici nakon ovoga doista trebali obratiti pažnju na pretilost i njezin utjecaj na pojavu raka”, rekao je Marc Gunter iz Međunarodne agencije za istraživanje raka i jedan od autor istraživanja koje je objavio časopis British Medical Journal, a u kojem su analizirani rezultati 204 ranijih studija. Sve su one pokušavale  utvrditi vezu između prekomjerne težine, pretilosti i morbidne pretilosti s 36 vrsta raka.

 

nismo same

Debljina više nije samo estetski problem već je povezana i s nastankom raka.

 

Od 95 studija koja su se bavila pretilošću (mjerenom raznim rasponima poput Indeksa tjelesne mase) njih 12 ponudilo je čvrste znanstvene dokaze. Autori su napomenuli da su 83 od 204 istraživanja uzeli s rezervom. Njih 18 posto označeno je ‘vrlo sugestivnim’ kada je riječ o povezanosti tjelesne masnoće i raka, 20 posto njih imalo je samo slabe dokaze o tome, a u 25 posto istraživanja nisu pronađeni nikakvi dokazi o povezanosti tjelesne masnoće i oboljenja od tumora.

Analize studija pokazale su da s rastom Indeksa tjelesne mase raste i rizik za obolijevanje od određenih vrsta tumora. Najsnažnija poveznica između pretilosti i malignih bolesti otkrivena je u probavnom sustavu i tumorima povezanim s hormonima kod žena. Analiza omjera težine i visine pokazala je kako je rast Indeksa tjelesne mase povezan s većim rizikom od razvoja vrste raka u jednjaku, koštanoj srži, preosjetljivost bilijarnog trakta, gušterači i bubrezima. Također, kod pretilih su osoba veći izgledi i za pojavu raka debeloga crijeva, rektalnoga karcinoma u muškaraca ili endometrijskih malignosti kod žena.

Zdravom tjelesnom težinom  smatra se Indeks tjelesne mase između 18.5 i  25. Ako je Indeks iznad 25 smatra se prekomjernom težinom, a sve što je iznad 30  pretilošću.

Kod muškaraca, na svako povećanje Indeksa tjelesne mase od 5kg/m2 rizik za obolijevanje od raka debelog crijeva povećavao se za 9 posto, dok se kod žena, nakon menopauze, za svakih pet dodatnih kilograma rizik za obolijevanje od raka dojke povećao za 11 posto. Postoci su bili čak i veći kada je riječ o raku žuči za kojeg je rizik od obolijevanja rastao za 56 posto na svako povećanje indeksa tjelesne mase od 5 kg/m2. Također, postoje čvrsti dokazi koji pretilost povezuju s rakom debeloga crijeva, rakom žučnog mjehura, želuca i jajnika te koštane srži.

 

nismo same

Nakon pušenja, pretilost je drugi najveći uzrok raka koji se može spriječiti.

 

Premda najnovije istraživanje ne dokazuje ništa novo i nepoznato i ne rasvjetljuje način na koji je pretjerana tjelesna težina povezana s povećanim rizikom za obolijevanje od raznih vrsta tumora, za to su već ranije ponuđena brojna objašnjenja.

 

“Znamo da ako imate prekomjernu težinu to utječe na hormonske poremećaje i poremećaje metabolizma”, kazao je Gunter te napomenuo da je prekomjerna težina povezana s visokom razinom estrogena, većom razinom inzulina i pojačanim upalama, a zajednički svi ovi faktori utječu na diobu stanica.

 

Nakon pušenja, pretilost je drugi najveći uzrok raka koji se može spriječiti.

 

“Bilo da umjesto lifta počnete koristiti stepenice ili da pređete na pića koja ne sadrže šećer, male promjene mogu doista puno značiti. Mogu vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju rizika da dobijete rak”, upozorili su stručnjaci.