Novinari nekoliko hrvatskih redakcija uključujući i Nismo same obišli su dvije bolnice u sastavu turske zdravstvene grupacije Acibadem sa sjedištem u Istanbulu.

 

Naša prva lokacija bila je bolnica Acıbadem Altunizade koja po svemu više nalikuje na ekskluzivan hotel s pet zvjezdica nego na bolnicu.

 

nismo same

Ivana Kalogjera na ulazu u bolnicu Acıbadem Altunizade

 

Zamišljena kao osvježenje Üsküdara, najstarije i najnaseljenije istanbulske četvrti, Acibadem Altunizade prva je privatna bolnica s najvećim tlocrtom: smještena je na površini od 98 tisuća četvornih metara, a raspolaže s čak 350 kreveta u jednako luksuznim sobama.

Sve je u bolnici, do svakog i najmanjeg detalja, razrađeno do savršenstva. Tako će vas već na samome ulazu u bolnicu dočekati zvuk harfe koju na prvome katu, do kojega vode pomične stepenice, svira mlada harfistica.

Sve je počelo 1991. godine kada je liječnik Aly Aydinlar, sa suprugom, osnovao malu komunalnu bolnicu s 15 kreveta u istanbulskoj četvrti Acibadem. Klinika je vrlo brzo, u samo 20 godina, prerasla u svjetski zdravstveni brand koji trenutačno u svom sastavu ima čak 22 bolnice (posljednja je prije nekoliko mjeseci otvorena u Amsterdamu), a u kojima radi 22 550 zaposlenih koji brinu o gotovo četiri milijuna pacijenata kojima na raspolaganju stoji 2770 kreveta. Bolnice raspolažu s 204 sale u kojima se godišnje obavi oko 104 tisuće operacija.

Zanimljiv je podatak da oko 15 posto pacijenata o kojima skrb vodi iskusno osoblje Acibadema dolazi iz inozemstva.

Prepreke poput nepoznavanja grada ili jezika za pacijente iz inozemstva ne postoje. Naime, kao i u samoj bolnici, i u toj je dodatnoj skrbi o pacijentima sve razrađeno – do perfekcije!  

Kako nam je objasnila Leyla Ataoğlu, pomoćnica ravnatelja tima zaduženog za europsku regiju, svaki pacijent, ma iz koje zemlje došao na liječenje u Tursku, na raspolaganju ima prevoditelja koji govori njegov materinski jezik, zatim organizirani prijevoz na relaciji aerodrom-hotel-bolnica i obrnuto, kao i organizirani  smještaj u hotelu.

Posebna briga vodi se i o prehrani pacijenata pa tako grupacija Acibadem ima svoj lanac kafića i restorana u kojem smo probali odlično pečenog lososa s povrćem. Imaju i svoju mobilnu mrežu.  

Uz brojne odjele koji pokrivaju sve vrste liječenja, u sastavu bolnice Acibadem Altunizade nalazi se i poseban Centar za liječenje raka koji je prilagođen svim potrebama oboljelih od karcinoma.

Svi onkološki tretmani u Centru obavljaju se uz pomoć najnovijih metoda i najsuvremenijih tehnoloških uređaja na području operativne i medicinske radijacijske onkologije. Centar je opremljen i najmodernijim uređajima za radioterapiju svih tjelesnih tumora, kao što su TrueBeam (koristi se kod tumora pluća, jetre, leđne moždine, mozga…) i TomoTherapy HAD (sustav koji nudi integrirani pristup terapiji zračenjem).

U grupaciji Acibadem posebno su ponosni na laboratorij Acbiadem Altunizade bolnice koji je jedno od tri mjesta na svijetu gdje će se pacijenti oboljeli od karcinoma uskoro početi liječiti genskom terapijom koja potiče krvne stanice da napadaju rak.

Ovu novu metodu liječenja karcinoma, poznatiju pod nazivom CAR-T odnosno terapija kimeričnim antigenskim receptorima, nedavno je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), a njezina prva primjena osim u SAD-u i Njemačkoj započet će upravo u Acibademu. CAR-T personalizirani su tretmani liječenja tumora genetski modificiranim bijelim krvnim stanicama koje sadrže antitijela za stanice raka, a vrlo se uspješno primjenjuju kod pacijenata kod kojih više nije bilo nikakvih učinkovitih metoda liječenja.

Poznato je da se protiv stanica raka koji se razvija u tijelu organizam vlastitim imunološkim sustavom može boriti do određenog trenutka odnosno do trenutka kada malignu stanicu prestane promatrati kao strano tijelo. Nakon nekog vremena organizam odustaje od borbe jer je genetski kod stanica tumora postao sličan onome u normalnim stanicama. Međutim, kada promijenimo genetiku stanice imunološkog sustava naš se imunološki sustav ponovno počinje boriti pa maligne stanicu prepoznaje kao strano tijelo.

Kako nam je objasnio prof. dr. Ercüment Ovali, svjetski priznati stručnjak za hematologiju, specijaliziran upravo za liječenje matičnim stanicama, njegovom je laboratoriju cilj pripremiti CAR-T stanice na kojima su prošle godine započela vrlo obećavajuća ispitivanja u liječenju karcinoma.

Naša je grupacija ponosna što sudjelujemo u tom velikom otkriću. Bit ćemo spremni za njegovu kliničku upotrebu već na proljeće, najduže u roku od godinu dana, rekao je prof. dr. Ovali te istaknuo kako će ova metoda liječenja u bolnici Acibadem Altunizade biti dostupna po cijeni koja će kao i za ostale njihove tretmane biti za oko 50 posto niža no u zapadnoj Europi i Americi.  

 

nismo same

Acıbadem Altunizade po svemu više nalikuje na ekskluzivan hotel s pet zvjezdica nego na bolnicu

 

U sastavu bolnice nalazi se i poseban Centar za liječenje raka koji je opremljen najmodernijim uređajima za radioterapiju svih vrsta tumora. 

 

– Rak je danas po smrtnosti na drugom mjestu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, Nažalost, ljudska je genetika sve starija i starija pa je oboljelih od raka sve više. Očekuje se da će do 2030. rak biti na prvome mjestu po smrtnosti. Ipak, kada se vratimo u prošlost možemo vidjeti da su terapije sve bolje i sve učinkovitije. Naš je cilj učiniti ih i što dostupnijima, rekao je prof. dr. Ovali.

Ono na što su također ponosni u Acıbadem Altunizade bolnici tzv. je hibridna operaciona sala, jedina takve vrste u Europi. Riječ je o sali koja na jednoj lokaciji integrira tri različita uređaja za postavljanje dijagnoze (3 Tesla MRI, 128-Slice CT i robotičku angiografiju) što kirurzima pruža mogućnost da jednu operaciju istodobno obavljaju u tri različite sale. Ovakva struktura liječnicima, u zahvatima koji se tiču neurokirurgije, kardiokirurgije, ortopedske kirurgije i ORL kirurgije, omogućava da još tijekom operacije snime operativno područje što dodatno povećava uspješnost operacija.

 

 

Pacijenti iz Hrvatske sve informacije o liječenju u ovoj i drugim bolnicama u sastavu grupacije mogu dobiti u Acibademovom zagrebačkom uredu koji je smješten na adresi Ribnjak 14 (tel: 01 44 00 492).