Najpoznatiji svjetski medicinski časopis JAMA (Journal of the American Medical Association) ove je godine objavio priču tattoo majstora iz Chicaga Davida Allena koji je pisao o svojim umjetnički tetovažama koje slika preko cijelih prsa ženama koje su odstranile obje dojke.

Za časopis The Verige Allen je ispričao da je prvu ženu koja ga je tražila da joj istetovira prsa odbio. Rekao je kako je znao da joj je koža stradala tijekom operacije pa nije htio koristiti igle na tako osjetljivom području. No, žena nije odustajala, gotovo pola godine, sve dok jednoga dana Allen nije popustio.

 

Tattoo Artists Cover Breast Cancer Survivors’ Scars With Beautiful Tattoos | LISTING #22

No Description

 

– Bilo je to iskustvo koje me promijenilo. Potpuno su me preplavile emocije, rekao je Allen za The Verge. Otkrio je kako je u trenutku kada je završio s tetovažom žena počela plakati.

– Vidio sam promjenu, transformaciju koju nisam očekivao. Ne pruži vam se često prilika da nekom pomognete svojom umjetnošću i promijenite ga, rekao je.

Od prve tetovaže koju je napravio na cijelim prsima prošlo je deset godina. Do danas je Allen usavršio svoje crtanje i tetovaže koristi kako bi ženama pomogao da se osjećaju lijepima.

Žene koje su podvrgnute mastektomiji same odlučuju o tome hoće li ići na rekonstrukciju dojki ili će biti “ravne”. Rekonstruirane su dojke često bez bradavica pa si žene na njih nerijetko tetoviraju bradavice. Posljednjih su godina, međutim, trend postale umjetničke tetovaže koje se izvode preko cijelih prsa kako bi sakrile ožiljak.

Allen kaže kako svaku svoju tetovažu prilagodi željama klijentica. Tetovira stare botaničke ilustracije Pierre-Joseph Redoutéa, francuskog slikara koji je živio od 1759. do 1840. godine.

– Tetovaže grana, listova i cvjetova odlične su jer se lako mogu popraviti ako žena opet mora na operaciju. Slike životinja kad se popravljaju lako se mogu unakaziti i izgledati neprepoznatljivo, rekao je Allen koji je pohvale za svoj rad dobio i od kirurga svojih klijentica.

Osjećaji žena nakon tetovaže variraju. Neke su na tetovažu jako ponosne i žele ju svima pokazati, dok su druge zahvaljujući upravo tetovažama počele ponovno  uživati u svom tijelu što im je omogućilo da budu samouvjerenije.

Allen je siguran da tetovaže pomažu ženama da ozdrave. Nada se da će u budućnosti trošak tetovaža pokrivati zdravstveno osiguranje.

Trenutačno tetovažu grudi klijentice plaćaju same, a cijene se kreću od 1000 do 2000 dolara (od 6390 do 12 781 kuna).