Moje ime je Ana Dugonjić Okroša, magistra sam farmacije i radim u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Potaknuta doživljajima bliskih prijateljica koje su bolovale od raka dojke, odlučila sam istražiti iskustvo liječenja endokrinim lijekovima kroz svoj doktorski rad. Većina žena koje su bolovale od raka dojke, nakon akutnog liječenja, nastavlja uzimati adjuvantnu endokrinu terapiju odnosno tzv. hormonsku terapiju tijekom 5 do 10 godina. 

S obzirom na to da navedena terapija ima određene nuspojave, smatram važnim istražiti kvalitetu života i probleme s kojima se nose žene na hormonskoj terapiji, a još važnije ponuditi im pomoć u vidu farmakoterapijskog savjetovanja. 

Cilj je ovog online upitnika istražiti kako uzimate svoj endokrini lijek, što mislite o lijekovima te kakva vam je kvaliteta života uz endokrinu terapiju. Ispunjavanje upitnika je dobrovoljno i anonimno. Istraživanje je odobrilo etičko povjerenstvo Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Rezultate istraživanja koristit ću za izradu doktorskog rada. Rezultati mogu biti prezentirani i na javnim skupovima (kongresima i simpozijima) te publicirani u znanstvenim ili promotivnim časopisima. Prikupljene podatke prikazat ću isključivo na grupnoj razini.

Kriterij za uključivanje u istraživanje dijagnoza je hormonski ovisnog ranog raka dojke i preporuka liječenja endokrinim lijekom. Za ispunjavanje upitnika potrebno vam je 15 do 20 minuta. 

Osim što je vrlo važno prikupiti podatke, kako bismo dobili sliku o liječenju endokrinom terapijom u Hrvatskoj, skrećem vam pozornost na to da se možete javiti za farmakoterapijsko savjetovanje u Dom zdravlja Zagreb Centar (Farmakoterapijsko savjetovalište) gdje ćete dobiti odgovore na pitanja o vašoj terapiji, dodacima prehrani i nuspojavama. Za farmakoterapijsko savjetovanje možete nam se javiti bez obzira na dijagnozu, stadij bolesti ili terapiju.

Upitnik možete ispuniti ovdje: 

 

ONLINE UPITNIK O ENDOKRINIM LIJEKOVIMA

Web survey powered by SurveyMonkey.com. Create your own online survey now with SurveyMonkey’s expert certified FREE templates.