Troškovi liječenja od raka dojke, kada je riječ o ženama mlađe životne dobi, veći su nego kod starijih pacijentica. Mogući je razlog taj što se mlađim osobama karcinom nerijetko dijagnosticira u uznapredovaloj fazi kada zahtijeva i agresivnije liječenje, prenosi Reuters rezultate nedavne studije provedene u SAD-u.

Za žene u dobi između 21 i 44 godine prosječni troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke veći su za 97,486 dolara od prosječnih troškova njihovih vršnjakinja koje nisu imale rak dojke, pokazalo je istraživanje.

Nasuprot tome, za žene u dobi od 45 do 64 godina, troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke od troškova liječenja njihovih vršnjakinja kojima nije dijagnosticiran karcinom viši su za 75,737 dolara.

Znanstvenici navode kako je kod oko 40 posto mlađih bolesnica rak dojke dijagnosticiran tek u drugim stadiju, odnosno tek nakon što se proširio na limfne čvorove oko dojke. Usporedbe radi, tumor je u drugom stadiju dijagnosticiran kod oko 34 posto starijih žena.

“Razlika u troškovima može biti zbog toga što se mlađim ženama uspostavlja dijagnoza kada bolest prijeđe na višu razinu”, kazala je Stacie Dusetzina, farmaceutkinja i stručnjakinja za javno zdravstvo na Sveučilištu North Carolina at Chapel Hill koja nije sudjelovala u istraživanju.

“Međutim, mlađe pacijentice mogu imati veću vjerojatnost za brže rastući karcinom ili potrebu za intenzivnijim liječenjem”, rekla je Dusetzina te dodala kako mlađe pacijentice mogu primati tretmane s većim intenzitetom, jer su općenito zdravije, i njihovi liječnici mogu biti manje zabrinuti zbog utjecaja liječenja na njihov organizam.

Benjamin Allaire iz RTI International u Durhamu i njegov tim za potrebe su istraživanja pregledali podatke iz registra za rak Sjeverne Karoline, a koji su bili povezani s podacima o zahtjevima privatnih zdravstvenih osiguravatelja za razdoblje od 2003. do 2010. godine.

Analiza troškova liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke obuhvaća 955 žena mlađih od 45 godina kojima je bio dijagnosticiran tumor dojke te 134.427 žena iste dobi koje nisu imale takvu dijagnozu.

U istraživanje su bile uključene i 4082 žene u dobi od 45 do 64 godina s karcinomom dojke  te 299.663 žene kojima nije bio dijagnosticiran karcinom, kao testna skupina. Bez obzira na dob, troškovi bolničkih i ambulantnih posjeta činili su otprilike 90 posto razlike između troškova žena oboljelih od raka dojke i onih bez dijagnoze, izvijestili su znanstvenici.

Sami autori, međutim, upozoravaju da je studija ograničena s obzirom na to da su pregledali podatke iz  samo jedne američke države i to samo one koji se odnose na rak dojke.

Također, nisu imali dovoljno podataka o ženama s najagresivnijim vrstama raka dojke kako bi usporedili troškove po životnoj dobi.

“Moguće je da su troškovi kod mlađih žena veći i zato što se one češće odlučuju na mastektomiju odnosno uklanjanje dojke, osobito ako imaju genetski rizik”, rekla je dr. Anees Chagpar, ravnateljica Centra za dojku  u  bolnici Smilow Cancer Hospital u Connecticutu. Osim toga, mlađe će se žene češće podvrgnuti i kirurškoj rekonstrukciji dojke.

“Kada dodate troškove za agresivnu kemoterapiju, operaciju, rekonstrukciju i potencijalno zračenje, to značajno povećava ukupne troškove liječenja”, rekla je Chagpar.