U svakoj kulturi ljubičasta boja ima posebno značenje i smatra se jako moćnom bojom. Slavni Leonardo da Vinci vjerovao je da se snaga meditacije povećava deset puta kada se meditira pod ljubičastim svjetlom. Lila boja povezuje se s bogatstvom, plemenitošću, položajem, religijom, pobožnošću, magijom i seksualnošću.

Ljubičasta je kombinacija umirujuće plave s energičnom crvenom bojom. Ljubičastu povezuju i s plemstvom. Simbolizira moć, luksuz i ambicije. Ona daje dojam ekstravagancije i bogatstva. Lila boju još povezuju s mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću i kreativnošću. Oko 75 posto djece uvijek će iz snopa boja izabrati – ljubičastu.

Vjeruje se da je ljubičasta bila i omiljena boja Kleopatre. Ljubičastu  osim s plemstvom povezuju i s visokom čašću. U Americi se vojnicima koji su bili ranjeni u ratu dodjeljuje orden „Ljubičasto srce“.

Vjerovanje da je lila vrlo posebna boja postoji i u feng shuiju koji ljubičastu smatra prigodnom bojom za sve. Može se čak reći da je ljubičasta za feng shui – bež.

Ljubičasta nije uvijek za svakoga, posebno ne kao boja za zidove. Ako vam vaš prostor pobojan u ljubičasto izgleda čudno, koristite boju koja više paše uz vaš dekor.

Uvijek imajte na umu da lila generira dobru energiju (chi). Dakle, gdje god želite dodati dobru energiju, razmislite o dodavanju ljubičaste boje. No, budući da je lila podražajna boja nju se ne preporučuje stavljati u kupaonice i kuhinje jer bi mogla povećati njihovu negativnu energiju.

 

nismo same

 

Vjeruje se da je ljubičasta bila i omiljena boja Kleopatre.

 

Moći lila boje

  1. Ljubičasta je definitivno boja moći. Dodajte je na južni zid kuće, dnevnog boravka ili ureda za dodatni prestiž i da produbljenje vaše ambicije.
  2. Ljubičasta je odličan dodatak i za dječju sobu jer pobuđuje dječju maštu. Smatra se da ljubičasta na istočnom zidu dječje sobe utječe na bolje zdravlje djece. Želite li potaknuti kreativnost kod vašeg djeteta u lila pobojajte zapadni zid dječje sobe.
  3. Ljubičasta je ultimativna boja prosperiteta. U kraljevsku ljubičastu pobojajte jugoistočni zid ili kut vaše dnevne sobe. Ljubičastu možete koristiti i na sjevernom zidu svog dnevnog boravka jer je to smjer vode. Ljubičasta na sjeveru donosi predispoziciju za stjecanje bogatstva i poslovni uspjeh.
  4. U svoj ured, posebno na njegov jugoistočni dio, stavite malo ljubičaste.
  5. Ljubičasta vam pomaže i u stjecanju mira, mudrosti i razvitka. Ljubičasta potiče meditaciju – posebno ako je svjetlo u boji lavande. Taj efekt dobijete ako na prozore ugradite stakla ljubičaste boje.
  6. Ljubičasta i nijanse ljubičaste izvrsne su za poticanje sreće. Posebno je dobra ako je kombinirate s bijelom, zlatnom ili srebrnom. Tu kombinaciju boja koristite na zapadnom i sjeverozapadnom kutu dnevnog boravka kako biste te kuteve istaknuli i prizvali više sreće.
  7. Želite li više prilika, bolju karijeru, bolje zdravlje, više prijatelja? I tu vam može pomoći ljubičasta. Pobojajte u ljubičasto ulazna vrata svog doma. Ljubičasta će pozvati prilike u vaš dom i aktivirati energiju ulaska. Jedina vrata koja ne smijete pobojati u ljubičasto su ona okrenuta prema sjeverozapadu. Ta vrata obojite u bijelu, zlatnu, srebrnu ili sivu boju.
  8. Ljubičasta vam može donijeti i bolji ljubavni život. Ljubičasta utječe na sreću i dobru energiju, pa ako ljubičastu koristite u jugozapadnom dijelu svog doma, spavaće sobe ili ureda može vam donijeti više romantike. Ako želite više pažnje svog partnera nosite ljubičasto donje rublje.