Tragom vijesti da se u KBC-u Split na limfnu drenažu čeka više od godinu dana javili su nam se iz udruge Liga protiv raka Buzet koja skuplja novac za kupnju aparata.

 

Liga protiv raka Buzet osnova je početkom 2014. godine u cilju sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja raka. Udruga još ima za cilj podizanje zdravstvene svijesti građana o raku i ukazivanje na mjere koje valja poduzimati u zaštiti, pružanje pomoći pri stručnom usavršavanju zdravstvenih djelatnika na području onkologije te suradnja i pomoć u organiziranju stručnih i znanstvenih sastanaka iz područja onkologije. Jedna je od aktivnosti Lige i okupljanje bolesnika te pružanje psihosocijalne pomoći.

„Okidač“ za osnivanje udruge bile su Facebook poruke kojima se građane pozivalo da u znak podrške ženama koje su oboljele od raka dojke na svoj Facebook profil postave srca. U Buzetu su odlučili učiniti nešto više od toga i pružiti konkretnu pomoć, pa su osnovali udrugu. Za predsjednicu Lige protiv raka Buzet izabrana je Snežana Andrejev Majcan, a jedna od njihovih prvih akcija je prikupljanje novca za kupnju aparata za limfnu drenažu.

Istra je po broju žena oboljelih od raka dojke peta županija u Hrvatskoj. Prosječno godišnje obole 134 žene, a 30 ih izgubi život u borbi s tom bolešću. Limfna drenaža iznimno je korisna jer oboljelima od raka nakon operacije skraćuje vrijeme rehabilitacije.

Snežana Andrijević Majcan kaže kako je za kupnju aparata udruzi potrebno između 12 i 15 tisuća kuna. Do sada su prikupili oko 5000 kuna, uglavnom od donacija građana na nacionalni Dan narcisa. Ove godine Udruga planira organizirati i humanitarni koncert. Nadaju da će na taj način zaokružiti projekt i kupiti aparat koji bi bio smješten u Domu zdravlja Buzet i na korištenju svim osobama koje imaju potrebu limfne drenaže.

„Aparat je od velike koristi za sve građane Buzeta budući da je prva limfna drenaža od nas udaljena pola sata vožnje (u Pazinu) ili sat vremena vožnje (u Rijeci) što je velika udaljenost, posebice za osobe koje su teže pokretne, a nisu svi ni vozači“, rekla je Snežana Andrejev Majcan.

 

 

Imate li i vi zanimljivih vijesti i informacija iz vašega kraja pošaljite nam na našu mail adresu info@nismosame.com.