“Dolazi li proljeće?“ pitala ga je.

“Šta je bilo?“ uzvratio je.

“Zar ne vidiš da sunce sja na kiši i da kiša pada na suncu.“

Frances Hodgson Burnett, The Secret Garden

 

Priroda se budi. Dani su duži, oko nas se širi miris cvijeća, ptice pjevaju sve glasnije. Susrećemo nasmiješene poletne ljude, neku novu mladež koja je čudesno izrasla tijekom zime. A mi se unatoč tome ne osjećamo dobro. Smeta nam sunce, iritiraju nas ljudi, čak i cvrkut ptica.

Što nam se događa?

Sve veći broj stanovnika pati od proljetne depresije i anksioznosti te proljetnog umora.

Tada nam se zaista čini da ne pratimo put prirode, a to može biti zaista frustrirajuće.

Važan faktor u prelasku iz zime u proljeće jest promjena. A promjene, kakve god bile, mnogim osobama teško padaju.

Dulji dani utječu i na uvjete spavanja te nerijetko remete dotadašnji zimski ritam spavanja. Mnogi smatraju da u osjetljivijih ljudi, porast alergenih faktora iz biljnog svijeta također utječe na psihičko stanje.

Osim toga, proljeće kao da nas otkriva. Skidamo višak odjeće, više se družimo, gubi se taj tzv. zimski štit mračnih dana i hladnijeg vremena, intenziviraju se socijalne aktivnosti što dodatno pojačava anksioznost.

Naprosto, kao da smo bombardirani brojnim socijalnim sadržajima na otvorenom prostoru. Sve navedeno od nas stvara veća društvena i osobna očekivanja i ulazimo u začarani krug.

Kako si pomoći? Za početak pomaže i sama spoznaja da niste sami! Priznajte sami sebi svoje poteškoće i razgovarajte o njima! Ne zaboravite, čak i dobra promjena može biti stresna! Odmorite kad god imate mogućnost i osjetite potrebu! Sjetite se da život ide u ciklusima. Nekad se osjećamo bolje, a nekad lošije. I to je sasvim normalno.

Prepustite se prirodi te izađite van, naročito u jutarnjim satima. Koristite prirodnu fototerapiju koju vam proljeće nudi – terapiju svjetlošću. Naročito zbog D vitamina koji nam daruje sunce, a koji utječe na naše raspoloženje.

Vježbajte! Vježbanje smanjuje rizik od depresije i anksioznosti.

Napravite proljetno čišćenje stana, kuće, vrta. Koliko god zvučalo banalno, temeljito pospremanje nakupljenih stvari pozitivno utječe na psihu, a proljeće je idealno vrijeme za to.

Obratite pažnju na prehranu te je obogatite s više voća i povrća.

Ako ništa od navedenog ne osjetite dostatnim za adekvatno svakodnevno funkcioniranje, potražite stručnu pomoć.