Danas je prvi dan akcije “U listopadu nosimo roza!” kojom portal “Nismo same” i ove godine želi dati svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine u svijetu oboli 1,67 milijuna ljudi, uglavnom žena.

 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rak dojke najčešća je vrsta tumora od koje obolijevaju žene u RH.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2015. godini registrirano je 2748 novooboljelih žena (stopa 126,3/100.000), dok je u 2017. godini od ove zloćudne bolesti umrlo njih 853 (stopa 40,0/100.000).

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

I zato, najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo same žene.

“Nismo same” poziva sve žene da vode brigu o svom zdravlju.

Posebno apeliramo na sve vas da se redovito odazivate na preventivne preglede koji se održavaju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a koji je na snazi od 2006. godine. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena, a peti je u tijeku.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 do 25 posto, otkriti rak dojke u što većem postotku u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojim se promjene na dojci mogu otkriti dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda.

U okviru programa probira svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina.

Njih više od 90 posto može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 96 posto.

Sve su to razlozi zbog kojih ćemo ovaj čitav mjesec pisati i govoriti o raku dojke. S jedne strane kako bismo osvjestili žene o tome da im redoviti pregled dojki može spasiti život, a s druge kako bismo pružili potporu svim ženama koje upravo prolaze borbu s rakom dojke.  

I vas pozivamo da se uključite: nosite u listopadu roza, obojite roza pramen, stavite roza ruž, šeširić ili narukvicu, a nama šaljite svoje roza fotografije (možete ih poslati na našu e-mail adresu info@nismosame.com ili u inbox na našu Facebook stranicu).

Na kraju mjeseca pravit ćemo fotogaleriju!

Osobu čija fotografija dobije najveći broj vaših lajkova čeka vrijedna nagrada.

Pratite nas i dalje. Vjerujemo kako će svatko od vas, bez obzra na to od koje vrste tumora bolujete, na našoj stranici u listopadu pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

Možete nam slati i pitanja za koja želite da ih u vaše ime postavimo stručnjacima (također na naš e-mail ili u inbox na našu Facebook stranicu).

A sada brzo, obucite nešto roza i pošaljite nam svoju fotografiju!

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (podaci HZJZ-a)

U okviru prvog ciklusa na mamografski pregled pozvana je 721.000 žena, obavljeno je 331.609 mamografskih pregleda, otkriveno 1.640 karcinoma dojke, a ukupni je odaziv iznosio 63 %.

U okviru drugog ciklusa na mamografski pregled pozvane su 680.642 žene, učinjeno je 295.605 mamografskih pregleda, otkriveno 963 karcinoma dojki, a ukupni je odaziv iznosio 57 %.

U trećem je ciklusu na mamografski pregled pozvano 610.280 žena, obavljeno je 262.910 mamografskih pregleda, otkriveno 798 karcinoma dojke, a ukupni je odaziv iznosio 60 %.

U četvrtom su ciklusu na mamografski pregled pozvane 622.352 žene, a upis rezultata provedbe je u tijeku.

 

nismo same