Kampanjom “U listopadu nosimo roza!” Udruga Nismo same i ove godine, četvrtu godinu za redom, uključila se u globalnu kampanju kojom se apelira na podizanje svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine diljem svijeta oboli više od dva milijuna ljudi, uglavnom žena. 

Rak dojke najčešći je tumor u žena od kojeg posljednjim podacima Registra za rak za 2017. godinu svake godine u Hrvatskoj oboli više od 2700 žena (stopa je 129,7/100 000), a umre ih više od 750. 

Kod 38,4 posto žena bolest je, prema dostupnim podacima, bila dijagnosticira u početnoj fazi, a kod njih 24,7 rak dojke bio je regionalno proširen, u 3,7 posto slučajeva bila je već riječ o metastatskom raku dojke, dok za 33,1 posto bolesnica nema podataka. 

Rak dojke najvažnije otkriti na vrijeme jer je tada izlječiv je u 98 posto slučajeva.  Usporedbe radi, kod uznapredovalog stadija bolesti petogodišnje preživljenje iznosi od 35 do 75 posto. 

I zato je iznimno važno voditi brigu o zdravlju svojih grudi i bolest otkriti u ranom stadiju!

Tijekom kampanje Nismo same će vas kroz tekstove i razgovore sa stručnjacima upoznati s nekim najvažnijim činjenicama o ovoj bolesti. No, najvažniju ulogu u otkrivanju bolesti imate vi same/sami pa je ovogodišnji slogan naše kampanje “Kada ste posljednji puta pregledali svoje grudi?”. 

Veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena u dojkama ima samopregled grudi, metoda koju mnoge žene, nažalost, malo koriste. Kako točno obaviti samopregled možete pogledati u videu koji je za našu prošlogodišnju kampanju snimila Ida Prester, popularna voditeljica i glazbenica. 

Video koji smo snimili s Idom Prester bio je uvod u javno-zdravstvenu kampanju #Pinkypromiss koju su pokrenula 24sata sa svojim portalima miss7, missZDRAVA i missMAMA, a kojoj je u travnju ove godine dodijeljena prestižna nagrada MIXX-a Festivala u kategoriji Best Publisher Long-Form Native.

Video je do sada pregledan više od 192.000 puta, a ono na što smo dodatno ponosne podatak je da je najmanje devet žena prateći upute Ide Prester na vrijeme otkrilo malignu bolest. 

 

Nisi sama – pregledaj se s nama!

Ida Prester demonstrira kako napraviti samopregled dojki. Preporuča se jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss – obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Više na https://pinkypromiss.24sata.hr/

 

Ove ćemo godine video o samopregledu grudi objaviti i na engleskom jeziku, a pripremili smo i cijelu seriju zanimljivih videa na temu raka dojke. 

Sve ovo bilo bi nemoguće bez potpore našeg sponzora, tvrtke Roche d.o.o, kojima zahvaljujemo.

 

 

I vas pozivamo da se uključite: obucite nešto roza, obojite roza pramen, stavite roza ruž, šeširić ili narukvicu, a nama šaljite svoje roza fotografije. Možete ih poslati na našu e-mail adresu info@nismosame.com ili u inbox na našu Facebook stranicu.

Igrajte se s nama!