“Zdravo sveučilište” promotivno-preventivni je program koji je pokrenuo Odbor za studentsku zdravstvenu zaštitu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja studenata kroz edukacije, učenje novih vještina te socijalnu i kulturnu interakciju. 

Odbor radi na podizanju kvalitete zdravstvene zaštite studenata, edukaciji iz područja zdravstva, promociji zdravih stilova života i prevenciji bolesti, posebice onih koje su učestalije u periodu studentskog života. 

“Zdravo sveučilište”, također, funkcionira kao platforma na kojoj studenti mogu dobiti brojne informacije o važnosti cjelokupnog zdravlja za funkcioniranje pojedinca, o prevenciji i prepoznavanju bolesti te zdravstvenoj zaštiti (primjerice, gdje potražiti pomoć). Organiziranjem predavanja, radionica, konferencija i drugih događanja na svim sastavnicama Sveučilišta, u studentskim domovima, Studentskom centru i ostalim mjestima okupljanja mladih, želimo poboljšati informiranost i vještine važne za očuvanje zdravlja. Suradnjom studentskih zborova, organizacija, udruga i sekcija želi se postići sustavan i cjelokupan pristup ovoj važnoj i osjetljivoj temi pa su se u projekt uključili i fakulteti biomedicinskog područja, udruge i sekcije koje se bave pravilnom prehranom, važnosti očuvanja tjelesnog, mentalnog ili seksualnog zdravlja i dr.

Nadalje, cilj je i osiguravanje primarne zdravstvene zaštite studenata kroz suradnju svih dionika sustava. Zdravlje u svojoj punini, i znanje o istom, studentima po završetku studija pruža temeljne preduvjete i spremnost za izazove koji ih očekuju te za mogućnost daljnjeg doprinosa zajednici u kojoj žive. Baš zato, unazad nekoliko godina, ulažemo napore u ostvarivanje velikog projekta studentske poliklinike. 

Studenti Sveučilišta u Zagrebu (njih više od 60 tisuća) godinama nemaju osiguranu primarnu zdravstvenu zaštitu (stomatologa, liječnika obiteljske medicine, ginekologa, psihološku pomoć). U Zagrebu borave veći dio godine, a za najjednostavniju zdravstvenu pomoć moraju angažirati liječnika udaljenog i do nekoliko stotina kilometara. Uslijed pandemije koronavirusa potrebu rješavanja ovog pitanja prepoznali smo kao još hitniju.
U izrazito brzom, burnom, i za neke stresnom periodu života, kroz studij  je moguće zaboraviti misliti na sebe. Ulaganjem i poticanjem osiguravanja zdravstvene zaštite mladih, želimo pomoći u ostvarenju ideje zdravijeg i zadovoljnijeg društva u budućnosti.

Neki od projekata koje smo ostvarili unutar dvije akademske godine su: Studentski dani zdravlja u SC-u, na kojima je sudjelovalo nekoliko tisuća studenata, brojna predavanja o mentalnom zdravlju, cijepljenju, radionice o spolnom zdravlju, podizanje svijesti o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, brojne online akcije na društvenim mrežama te obilježavanje bitnih javnozdravstvenih datuma.

U listopadu smo se pridružili kampanji borbe protiv raka dojke noseći roza boju, pa smo tako i na našem online sastanku željeli pokazati solidarnost i podršku svim oboljelim, snažnim ženama koje vode svoju bitku ili su je završile. 

Smatramo važnim podizati svijest o raku i među mlađom, studentskom populacijom. Zahvaljujemo Udruzi Nismo same na svemu što čine za naše majke, bake, prijateljice i kolegice. Pratimo vaš rad, dijelimo vaše info-objave i otvoreni smo za suradnju, a svim oboljelim ženama želimo što skoriji oporavak i osjećaj da imaju nekoga tko je tu za njih! #NismoSame #pinktober #BreastCancerAwareness #UListopaduNosimoRoza

 

 

Na slici online sastanka su:
Krešimir Domazet, student šeste godine Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i jedan od začetnika projekta “Zdravo sveučilište” te ideje ponovnog uspostavljanja studentske poliklinike. 

Vinko Michael Dodig, student treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a trenutno ga interesira područje neuroznanosti i medicinske biologije.

Drago Marijanović, student pete godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu te jedan od osnivača Studentske sekcije za onkologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta.

Rebeka Svatić, studentica medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. U budućnosti bi se željela baviti toksikologijom.

Hana Škornjak, studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu i zaljubljenica u embriologiju i javno zdravstvo. Polje interesa joj je edukacija, ponajviše mlađe populacije.