Prvi simptom raka dojke najčešće je kvržica, na opip drugačija od okolnog tkiva dojke. U više od 80 posto slučajeva kvržicu otkrivaju same žene. U ranim stadijima kvržica se slobodno pomiče ispod kože. U uznapredovalim stadijima bolesti kvržica je  prirasla za stijenku prsnog koša ili kožu iznad nje i ne može se pomicati. 

Osim na kvržicu, treba pripaziti i na druge simptome raka dojke: 

  • zadebljanje tkiva dojke 
  • promjene veličine ili oblika dojke
  • promjene na koži dojke (nabiranje ili uvlačenje kože) 
  • neobičan iscjedak – obično krvava ili bistra do žuta tekućina, može izgledati kao gnoj 
  • promjene u izgledu ili osjećaju bradavice  
  • palpabilni čvorovi u pazuhu 
  • naglašena asimetrija dojki 
  • bol u dojci 

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma ili bilo kakvu promjenu u dojci, obavezno se obratite liječniku. Nemojte odgađati odlazak liječniku zbog pandemije koronavirusa. Ne zaboravite: rana dijagnoza raka dojke može vam spasiti život.  

Izraslina na dojci

Otkrijete li kvržicu, ne morate se odmah uplašiti. No, u svakom slučaju bolje je obratiti se odmah svom liječniku. 

Kod nekih žena, tkivo dojke je osjetljivije na estrogen i zbog toga se mogu pojaviti razne dobroćudne tvorbe u dojci kao što su ciste ili fibroadenomi. Dakle, većina kvržica je benigna!

Ipak, u 10 do 20 posto slučajeva čvor u dojci znak je karcinoma dojke, pa je važno da se, čim napipate kvržicu ili primijetite bilo kakvu neobičnu promjenu na dojci, obratite liječniku. 

Bol u području pazuha

Područje ispod pazuha često natekne kod infekcije ili prehlade, uključujući i limfne čvorove u pazuhu. Bol u području pazuha može biti i posljedica istegnuća mišića, a može biti riječ i o alergiji ili cistama.   

Uzrok otečenih limfnih žlijezda ili kvržice u području pazuhu u manjem broju slučajeva može biti i rak dojke koji se proširio na to područje.

Zato je važno da nikada ne zanemarite bol u području pazuha i da se nakon pojave tog simptoma svakako obratite liječniku. 

Promjena veličine i oblika dojke

Rak može uzrokovati da vaša dojka izgleda veća ili da ima drugačiji oblik nego inače, a može biti i drugačija na dodir.

Mnoge zdrave žene uočavaju da su im grudi pod prstima kvrgave i osjetljive neposredno prije menstruacije.

Budite svjesne svojih dojki. Upoznajte se s njihovom veličinom i izgledom te s tim kako ih normalno osjećate.

Promjene na koži

Promjene na koži dojke kao što su pucanje kože, udubljenje, osip ili crvenilo kože, mogu signalizirati rak. Neke žene dobiju osip ili crvenilo na bradavici i okolnoj koži.

Koža može izgledati poput narančine kore ili joj tekstura može biti drugačija. Ne znači da je svaka promjena na koži dojke automatski maligna bolest, no svakako svaki put kada primijetite neku promjenu obratite se za savjet svom liječniku. 

Iscjedak iz bradavice

Iscjedak iz bradavice u žene koja nije trudna ili ne doji može biti znak raka dojke. Iscjedak, srećom, najčešće ne ukazuje na rak, ali važno je odmah otići liječniku ako tekućina izlazi bez dodirivanja ili stiskanja bradavice, i ako je krvava i pogađa samo jednu dojku.

Promjene u izgledu ili osjećaju bradavice  

Kad se vaša bradavica povuče ili uroni u dojku, to može biti znak raka dojke. U jednom je istraživanju sedam posto žena s dijagnozom raka dojke izvijestilo o abnormalnosti bradavica.

Primijetite li bilo kakvu promjenu na bradavicama, obavezno posjetite svog liječnika. 

Pagetova bolest dojke

Pagetova bolest bradavice je vrsta raka dojke koji se prvo pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama, ili u vidu iscjetka iz bradavice.

Budući da ova bolest rijetko uzrokuje tegobe, žene najčešće zanemaruju njezine simptome. Nešto više od polovice žena koje imaju ovakav oblik raka ima i kvržicu u dojci koja se može napipati.   

Obratite se svom liječniku ako uočite bilo kakve promjene na koži dojke.

Naglašena asimetrija dojki 

Grudi jesu asimetrične, no novonastala i vidljivo naglašena asimetrija dojki moguć je simptom raka dojke i ne treba ga ignorirati.

Simptomi upalnog raka dojke

Rijetka vrsta raka dojke koja se naziva upalni rak dojke može imati drukčije simptome od ostalih vrsta. Kod upalnog raka cijela dojka može izgledati crveno i upaljeno i može vas boljeti. Kod upalnog raka dojka može biti jako tvrda, a koža može izgledati poput narančine kore.

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se obratite svom liječniku. 

Važna napomena: Od puberteta pa nadalje svaka bi žena jednom mjesečno trebala obaviti samopregled dojki kako bi se upoznala s njihovim oblikom i konzistencijom te kasnije lakše uočila eventualne promjene i pravovremeno na njih reagirala. 

 

Nisi sama – pregledaj se s nama!

Ida Prester demonstrira kako napraviti samopregled dojki. Preporuča se jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss – obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Više na https://pinkypromiss.24sata.hr/