Od 2006., kada je odlukom Vlade RH pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, do danas pregledano je više od 150 tisuća žena te otkriveno više od 6000 novih karcinoma dojke, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obilježava 7. listopada. 

Odaziv na preventivne preglede za rano otkrivanje raka dojke je oko 60 posto. U tijeku je šesti po redu ciklus na koji će biti pozvano oko 300 tisuća žena u dobi između 50 i 65 godina života. 

„Od iznimne je važnosti poticati žene da se odazovu na preventivni pregled i zato podržavam nacionalne programe jer oni čuvaju naše zdravlje“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako od raka dojke prema dostupnim podacima godišnje oboli 2.767 žena, no smrtnost je u padu pa su tako lani od raka dojke umrle 752 žene. 

„Hrvatska je iznad prosjeka EU po pojavnosti raka dojke ali i ispod prosjeka po smrtnosti“, naglasio je Beroš. 

Istaknuo je i važnost Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, dokumenta koji bi uskoro trebao biti usvojen.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, upozorio je na važnost promjene životnih stilova kako bi se smanjili rizični faktori za nastanak bolesti. Spomenuo je pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, kontrolu tjelesne težine, nepušenje, smanjeni unos alkohola, no prije svega važno je redovito ići na preglede. Capak je izrazio zadovoljstvo budući da se karcinom dojke sve češće otkriva u ranijoj fazi što je preduvjet za uspjeh liječenja.  

„Epidemija covida-19, unatoč lockdownu, nije značajno utjecala na liječenje karcinoma dojke“, rekao je Capak a svoju je tvrdnju potkrijepio podacima o broju hospitaliziranih žena u prvih šest mjeseci ove i prošle godine, a koji pokazuju da je lani na bolničkom liječenju bilo 5.406 žena, dok ih je ove godine bilo oko 4000. Broj žena koje su hospitalizirane u dnevnim bolnicama bio je nešto niži u travnju dok je u lipnju zabilježen značajan porast. Kad je riječ o mogućoj povećanoj smrtnosti Capak je rekao kako ne očekuje porast smrtnosti od raka dojke zbog koronavirusa.

Prof. dr. Boris Brkljačić, predsjednik Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa, najavio je da će predložiti Ministarstvu zdravstva uvođenje redovitih godišnjih pregleda magnetskom rezonancom (MR) za žene mlađe od 50 godina koje nisu obuhvaćene Nacionalnih programom, a koje čine osam posto oboljelih. 

Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, rekla je da se taj program nije provodio između 15. ožujka i 10. svibnja, a sve žene koje su tada bile pozvane na pregled dobit će ponovni poziv.