Poznato je da su žene koje ranije uđu u pubertet u većem riziku da kasnije u životu obole od raka dojke. Zašto se to događa pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Journal of Adolescent Health, a potpisuju ga znanstvenici Medicinskog centra dječje bolnice u Cincinnatiju i Sveučilišta Cincinnati.

Prema pisanju Cincinnati Children’s znanstvenici su analizirali podatke o 180 djevojaka iz regije koje su 2004., u dobi od šest i sedam godina, sudjelovale u istraživanju Growing Up Woman. Tijekom istraživanja, u kojem su ostale 14 godina, djevojke su dale više uzoraka krvi.

Znanstvenici su pratili njihovu visinu i brzinu rasta, težinu, razvoj dojki, menstrualni ciklus i razinu hormona. Uz to, putem upitnika o njima su prikupljane demografske, zemljopisne, okolišne i bihevioralne informacije.

Nalazi istraživanja otkrili su da su odrasle žene, koje su rano ušle u pubertet, imale hormonalne čimbenike povezane s većim rizikom od raka dojke. Jedan od čimbenika bila je veća koncentracija faktora rasta (IGF-1), koji je sličan inzulinu, snažni stimulans rasta koji je povezan s gustoćom dojke i rakom dojke kod odraslih žena. Drugi čimbenik bila je veća zastupljenost ženskog hormona estrogen nad hormonom androstendion, koji nastaje u ženskim spolnim žlijezdama, a što je dovelo do veće izloženosti estrogenu koji je drugi faktor rizika za rak dojke.

Znanstvenici sada navode da djevojke koje rano uđu u pubertet mogu poduzeti određene korake kako bi smanjile rizik od obolijevanja od raka dojke. To uključuje pridržavanje zdravijeg načina života, što uključuje redovito vježbanje i veću konzumaciju voća, povrća i druge hrane na biljnoj bazi koja sadrži fitoestrogene. Održavanje zdrave tjelesne težine također je važno budući da je pretilost jedan od rizičnih faktora za obolijevanje od raka dojke.

Uz to, majke bi tijekom trudnoće trebale smanjiti korištenje kemikalija. Dokazano je, naime, da su djevojčice koje su prije rođenja bile izložene kemijskim spojevima prisutnima u sapunu, pasti za zube, makeupu i ostalim proizvodima za osobnu higijenu, izloženije mogućnosti ranijeg ulaska u pubertet.

Riječ je većinom o ftalatima koji se nalaze u mnogim potrošačkim proizvodima – uključujući deterdžent, lak za nokte, sapun i dječje igračke, a povezani su s rakom dojke.

Ova otkrića mogu pomoći liječnicima da utvrde koje su djevojke najugroženije i može li se postupcima koji uključuju ciljanu razinu IGF-1 odgoditi ulazak u pubertet. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li ciljanje razine IGF-1 učinkovit pristup odgađanju puberteta, i može li taj postupak smanjiti rizik od razvitka raka dojke.