Jeste li se ikada zapitali kako biramo hranu? Jedan je od čimbenika koji imaju velik utjecaj na odabir hrane i senzorska osobnost hrane (boja, tekstura, miris, okus). Još se uvijek istražuje zašto je to tako.

 

Brojna istraživanja pokazala su da upravo namirnice ljubičaste boje (lila) poput ljubičastog slatkog krumpira, borovnica, patlidžana, ljubičastog kupusa, malina, kupina, ribizla, aronije, brusnice, jagoda, bobica bazge sadrže jake antioksidanse – ANTOCIJANE. Antocijani su grupa biljnih pigmenata odgovornih za boju voća, povrća i biljaka. Izrazito su jaki antioksidansi, tj. tvari koje sprječavaju razvoj srčano-žilnih bolesti i karcinoma. S obzirom na to da se o nekim  od navedenih namirnica piše stalno (poznata su, primjerice, nutritivna svojstava borovnica i to kako su bogate vitaminom C i kalijem, pa maline koje također kao i borovnice sadrže jako puno antioksidansa u obliku vitamina C te kalija, ali i vlakana) htjela bih više istaknuti namirnice poput patlidžana i ljubičastog slatkog krumpira koji postaje sve veći hit u Europi i svijetu.

Aronija

Bobičasto voće slično borovnici bogato fitokemikalijama uključujući i antocijane. Upravo ti antocijani daju plodovima tamnoljubičastu boju. Ukupno je poznato oko 250 različitih antocijana. Poznata je njihova antimikrobna funkcija te su se pokazali kao snažni antioksidansi. Aronija je također dobar izvor vitamina C, vitamina A, folata, β karotena te minerala poput kalija, željeza i mangana. Konzumacija 100 g svježih bobica aronije organizmu osigurava oko 35 posto preporučene dnevne doze vitamina C.

Ljubičasti slatki krumpir Ube

Ljubičasti slatki krumpir je povrće koje potječe s Filipina, a po svom nutritivnom sastavu najsličnije je batatu. U posljednje vrijeme postao je hit na društvenim mrežama zbog prekrasne ljubičaste boje koju daje slasticama. Okus ovog ljubičastog slatkog krumpira je negdje između pistacija, bijele čokolade, vanilije i kokosa. Odličan je izvor vitamina A i C te sadrži antocijane i kalij klorogensku kiselinu. Najbolje ga je pripremati kuhanjem kako bi se sačuvali visokovrijedni nutrijenti.

Patlidžan

Većina nas poznaje taj ljubičasti plod dostupan u trgovinama i na tržnicama. Sadržava terpene  koji mogu dezaktivirati steroidne hormone, što mogu potaknuti neke vrste tumora, a također mogu spriječiti oksidacijska oštećenja zbog kojih stanice postaju osjetljive na kancerozni rast. Također je zdrav za srce, budući da osigurava znatnu količinu kalija što pomaže kod normalizacije krvnog tlaka. Mnogi ljudi pripremaju patlidžan paniranjem i prženjem u ulju, premda prednost treba dati pripremi patlidžana u pećnici na vrlo malo ulja.

Ljubičasto voće i povrće preporučuje se što češće konzumirati upravo zbog velike količine antocijana koji imaju antioksidativna svojstva te drugih vitamina i minerala koji pozitivno utječu na naš organizam.