Udruga Nismo same obilježila je 7. ožujka u Museumu Katran sedam godina rada i predstavila dva nova projekta. Projekt „Niste sami – u spomen mami“ pružit će podršku djeci umrlih onkoloških pacijentica, a unutar kojeg će se osnovati poseban fond koji će brinuti o dobrobiti te djece i omogućiti im kvalitetnije i sadržajnije odrastanje. Udruga je ovom prigodom najavila i nastavak projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ koji se, zbog fizičke izoliranosti otoka, a s ciljem daljnjeg informiranja zajednice, proširuje na hrvatske otoke Ugljan, Cres i Korčulu, ali i druge.

„Danas naša Udruga slavi sedmi rođendan i neizmjerno smo ponosne na sve što smo za to vrijeme postigle, ali i na ono što je tek u najavi. S velikim veseljem predstavljamo dva nova projekta koji odražavaju našu predanost u pružanju podrške oboljelim ženama i njihovim obiteljima. Naš projekt ‘Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama’ proširuje se na hrvatske otoke, a osmislile smo i  novi projekt za djecu koja su prerano ostala bez majki, za početak za djecu naših autorica, članica i korisnica naših  usluga koje su nam stalno u srcu. Projekt ‘Niste sami – u spomen mami’ pokazat će djeci da nisu sama, potrudit ćemo se da osjete ljubav i podršku koja im je bezuvjetno potrebna. Zahvaljujem svima koji su svojim nesebičnim doprinosom, bilo kroz vrijeme, donacije ili moralnu podršku, pomogli da Nismo same rastu i ostvaruju svoje ciljeve”, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same.

Ivana Kalogjera, osnivačica i predsjednica Udruge, i Goranka Perc, dopredsjednica Udruge 

Sedam godina hvalevrijednog rada

Udruga Nismo same poznata je po kontinuiranom razvoju novih inicijativa, a u samo sedam godina rada osmislile su brojne projekte s ciljem stvaranja bolje budućnosti za onkološke pacijentice. Njihov najpoznatiji projekt je „Nisi sama – ideš s nama!“ za besplatan taksi prijevoz žena oboljelih od raka na kemoterapije. Udruga je do sada osigurala više od 29.000 besplatnih taksi vožnji za 885 korisnica u ukupnoj vrijednosti 262.241,00 eura.

Kroz EU projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, Udruga je provela inicijativu „zdrava kava s doktorima“ u 16 gradova diljem Hrvatske s ciljem informiranja, educiranja, povećanja svijesti građana o važnosti prevencije te pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima. Projekt je okupio više od 600 sudionika i 56 liječnika.

Također, u travnju 2023. godine Udruga je otvorila svoju prvu izložbu „Ja sam snaga“ nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara, a glavni cilj je destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s gubitkom kose tijekom procesa liječenja. Izložba se dosad mogla razgledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, KBC-u Zagreb, Arena Centru, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Mariji Bistrici, a u najavi su i brojne druge lokacije.

Udruga provodi i druge projekte kao što su „Nisi sama – pitaj bez srama“, „U listopadu nosimo roza“, „Book club“, a do sada su organizirale 17. humanitarnih akcija. Svojim aktivnostima, Udruga Nismo same je u sedam godina djelovanja ostavila značajan utjecaj na zajednicu i ono najvažnije, pomogla velikom broju onkoloških pacijentica u njihovoj borbi za život.

Povodom 7. rođendana dodijeljene su i nagrade Nismo same najvolonterima.

Renata Bačanek nagrađena je za vođenje projekta Book club & more

 

Ivan Majcen nagrađen je za vizualni identitet portala Nismo same i vođenje stranice

 

Božana Bešlić nagrađena je za EU projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”

 

Vjekoslav Skledar nagrađen je za autorstvo izložbe “Ja sam snaga” 

 

Zahvale

Nismo same zahvaljuje svima koji su nam pomogli u obilježavanju proslave 7. rođendana Udruge, posebice:

MUSEUM Katran

Balonmania

Burger & Beer Bar Mrav

agenciji Millenium promocija

agenciji Pragma komunikacije

agenciji Cropix

Suzani Arslani 

Silvanu Gospodariću na moderiranju programa

Nikici Polegubiću i Mateji Šarlija Bilić na glazbenoj točci

Fotografije: Ivana Grgić/Cropix – Croatian Premium Photo & Video Agency i privatni albumi