Novo istraživanje objavljeno 3. ožujka ove godine u časopisu Cancer sugerira kako bi se moglo naučiti kontrolirati moždane valove vrstom treninga koji je nazvan Neurofeedback, a čime bi se mogli ublažiti simptomi kemoterapije koji uzrokuju oštećenja živaca.

Kemoterapija može oštetiti živce koji kontroliraju osjećaj i pokrete u rukama i nogama. Ovo stanje poznato kao periferna neuropatija pogađa do 96 posto pacijenata u roku od mjesec dana nakon kemoterapije. Simptomi uključuju bol, pečenje, trnce i gubitak osjećaja, pojasnili su autori studije.

“Trenutačno je odobren samo jedan lijek za liječenje periferne neuropatije i povezan je s bolovima u mišićima i mučninom. Neurofeedback nema poznatih negativnih nuspojava, a može se koristiti u kombinaciji s drugim tretmanima te je prilično isplativ”, kazala je glavna autorica istraživanja Sarah Prinsloo sa Zavodu za rak Sveučilišta Texas MD Anderson Cancer Centar.

U istraživanju je sudjelovala 71 osoba oboljela od raka. Svi su bili liječeni kemoterapijom i patili su od periferne neuropatije. Njihovi oblici raka bili su različitih tipova.

Neki su pacijenti sudjelovali u 20 tretmana tijekom kojih su igrali računalne igrice dizajnirane kako bi ih osposobile za izmjenu aktivnosti u područjima mozga koje su povezane sa simptoma periferne neuropatije. Elektrode se stavljaju na kožu i prenose moždane valove na monitor računala.

Pacijenti koji su bili podvrgnuti Neurofeedback terapiji na kraju istraživanja prijavili su značajan pad simptoma periferne neuropatije, u usporedbi s ispitanicima koji nisu dobili Neurofeedback terapiju.

“Uočili smo klinički i statistički značajno smanjenje periferne neuropatije kod primjene Neurofeedback metode”, kazala je Prinsloo.

“Ovo istraživanje sugerira da Neurofeedback može biti dobar pristup za smanjenje simptoma neuropatije i njezin utjecaj na svakodnevne aktivnosti”, istaknula je Prinsloo.