Humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska. 

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska i ove će se godine, 20. godinu za redom, prve subote u listopadu provesti javno-zdravstvena akcija ”Dan ružičaste vrpce”. Riječ je o humanitarnoj akciji čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja je samo u prošloj godini u Hrvatskoj odnijela više od 850 života. 

Okupljamo se 5. listopada u 11 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta  a nakon toga povorka kreće do Trga Petra Preradovića. Osim u Zagrebu Dan ružičaste vrpce obilježava se i u drugim gradovima diljem Hrvatske.

Sam projekt Dan ružičaste vrpce star je više od 25 godina. Sve je počelo u Americi, početkom 90-ih godina prošloga stoljeća, kada je osnovana neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke. Ime je dobila  po svom simbolu – Ružičasta vrpca.

Danas je u ovaj projekt uključeno više od 30 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.  

U Hrvatskoj manifestaciju organizira Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna Hrvatska”, koja je dio Europske koalicije protiv raka dojke – neovisne, neprofitne organizacije čiji su članovi grupe i podružnice iz zemalja diljem Europe.

Osim podizanja svijesti o raku dojke i važnosti preventivnih pregleda, jer rak ne bira ni dob ni spol, ovom akcijom želi se upozoriti i na poboljšanje uvjeta liječenja te pružiti potpora ženama koje žive s ovom bolešću.

Važan je vid prevencije jednom mjesečno obaviti samopregled dojki, jednom godišnje ultrazvučni pregled te svake dvije godine mamografiju.

Povorka će se i ove godine od HNK kretati Masarykovom i Teslinom ulicom do Trga Petra Preradovića gdje će tradicionalno u zrak biti pušteni baloni, u znak sjećanja na sve osobe koje su izgubile bitku s rakom dojke.  

Obilježavanjem Dana ružičaste vrpce i službeno će biti otvoren ružičasti listopad koji je svuda u svijetu posvećen borbi protiv raka dojke.

nismo same

Dan ružičaste vrpce tradicionalno se održava prve subote u listopadu i počinje okupljanjem ispred HNK.

 

Povorka će se i ove godine od HNK kretati Masarykovom i Teslinom ulicom do Trga Petra Preradovića gdje će tradicionalno u zrak biti pušteni baloni, u znak sjećanja na sve osobe koje su izgubile bitku s rakom dojke.