Pacijenti će uslugu ljekarnika – volontera moći zatražiti putem zajedničkog pozivnog broja Hrvatskog Crvenog Križa i Hrvatske ljekarničke komore na 0800 11 88 ili na izravni broj Call centra HLJK-e 072 700 222

Piše: Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

 

Vrijeme u kojem svi trenutno živimo i radimo predstavlja veliki izazov, kako na profesionalnoj tako i na ljudskoj razini. Hrvatski zdravstveni sustav, a pogotovo ljekarnici kao zdravstveni radnici, u danima iza nas pokazali su visoku razinu spremnosti, požrtvovnosti i moralnog integriteta u naporima da osiguraju dostupnost lijekova, medicinskih proizvoda i ljekarničkog savjeta svim građanima naše zemlje čime je poslana jasna poruka o važnosti ljekarnika za funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Ovim putem vas želimo uputiti u detalje projekta dostave lijekova na kućnu adresu bolesnicima u izolaciji, samoizolaciji i nepokretnim bolesnicima. Radi se o zajedničkom projektu Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) i Hrvatskog Crvenog križa (HCK) koji uključuje telefonsko savjetovanje i izdavanje lijekova u domu bolesnika u izolaciji, samoizolaciji i nepokretnim osobama za vrijeme trajanja epidemije COVID-19. Cilj projekta je osigurati kontinuitet opskrbe lijekovima i ljekarničkog savjeta svima pogođenima ovom epidemijom na stručan, siguran i zakonit način, pomoći bolesnima i nepokretnima te doprinijeti sprečavanju kršenja propisanih mjera i ograničenja kretanja.

Projekt će provoditi volonteri – magistri farmacije s odobrenjem za samostalni rad u trajanju od 4 ili 8 sati dnevno (ovisno o dostupnosti). Volonterski projekt odvija se u dvije faze: Call centar i dostava lijekova na terenu do krajnjeg korisnika (pacijenta).

Pacijenti će uslugu ljekarnika – volontera moći zatražiti pozivom na zajednički broj Hrvatskog Crvenog Križa i Hrvatske ljekarničke komore na 0800 11 88 ili na izravni broj Call centra HLJK-e 072 700 222.

Nakon što nazove jedan od navedenih brojeva pacijent će biti spojen s Call centrom Hrvatske ljekarničke komore. Ljekarnici-volonteri u Call centru imaju mogućnost pružanja odgovarajućeg ljekarničkog savjeta i/ili organizirati izdavanje lijekova u domu bolesnika od strane ljekarnika-volontera.

Projekt je usmjeren na izdavanje lijekova pacijentima kojima je dodijeljena mjera izolacije, samoizolacije i nepokretnim osobama koje su u mreži socijalnih službi te transplantiranim, onkološkim i drugim imunokompromitiranim pacijentima kojima je važno da ne izlaze iz svojih domova za vrijeme trajanja epidemije.

Projekt je kreiran tako da se izdavanje lijeka provodi uz najvišu razinu sigurnosti za pacijente. Stoga smo putem računalnog programa (aplikacije) osigurali sljedivost lijeka od inicijalnog poziva pacijenta do zadnjeg koraka, a to je izdavanje u domu pacijenta i savjetovanje o terapiji.

Projekt uključuje:

Call centar – zajednički pozivni broj 0800 11 88 Hrvatskog Crvenog Križa i Hrvatske ljekarničke komore ili na izravni broj Hrvatske ljekarničke komore 072 700 222;

Računalni program (aplikaciju) koji će pratiti distribuciju lijeka od poziva pacijenta do izdavanja lijeka;

Stručne osobe – ljekarnike s odobrenjem za samostalni rad (licencom) koji će na adresi pacijenta savjetovati i izdati lijek;

Povratnu informaciju o preuzimanju i razumijevanju terapije od strane pacijenta.

Putem Call centra pacijenti će moći zatražiti i savjet o novim terapijama koje su im propisane te provjeriti kompatibilnost nove terapije s lijekovima koje koriste od ranije.

Proces dostave lijeka započinje pozivom pacijenta prema Call centru, ljekarnici-volonteri naprave trijažu te kroz detaljan razgovor s pacijentom naprave nalog za izdavanje i dostavu lijekova. Nakon kreiranja naloga, ljekarna koja je najbliža mjestu stanovanja pacijenta dobiva putem e-mail-a nalog za izdavanje terapije.

Nakon što dobijete nalog putem vašeg službenog email-a ljekarne, molimo vas da omogućite realizaciju zahtjeva. Ljekarnik-volonter će vam se zatim javiti i dogovoriti detalje preuzimanja lijeka. Jednom kada se izda nalog za ljekarnu za izdavanje terapije, ljekarnik-volonter ima rok od 48 sati da dođe u ljekarnu preuzeti propisanu terapiju. Ljekarnik-volonter pokrit će potencijalnu nadoplatu za lijekove s dopunske liste lijekova.

U cilju što boljeg ispunjavanja svrhe projekta, također vas molimo za maksimalnu suradnju prilikom izdavanja lijekova i komunikacije s ljekarnikom – volonterom.

Pripremili smo plakat o prednosti prolaska/ulaska ljekarnika-volontera za kojeg vas molimo da ga stavite na vidljivo mjesto u ljekarni. Ljekarnici-volonteri će biti prikladno obilježeni, nosit će uočljivi prsluk s amblemom Hrvatskog Crvenog križa i imat će iskaznice kojima potvrđuju da su ljekarnici-volonteri Hrvatske ljekarničke komore.

Iako nam se do sada prijavio veliki broj kolega koji su voljni volontirati, ovim putem pozivamo vas da se prijavite na volontiranje i proslijedite poziv o volontiranju svim svojim kolegama koji imaju važeće odobrenje za samostalan rad. Počeli smo od ureda Komore tako da su volonteri ovog projekta obje stručne suradnice i Predsjednica te potpredsjednici. S obzirom na to da ne znamo kako će se razvijati i koliko dugo će trajati epidemija COVID-19 virusa potrebne su nam sve vrijedne ruke koje su voljne darovati svoje vrijeme i volju za ovaj hvale vrijedan projekt.

Na kraju, zahvaljujemo se za potporu u realizaciji ovog projekta i što svojim radom i trudom omogućavate da se dostava lijekova odvija preko stručnih osoba i u kontroliranim uvjetima poštivajući Zakon o lijekovima i ostale pridružujuće pravilnike. Želimo dodatno naglasiti i važnost ovog projekta u vrijeme kada, uslijed izvanredne situacije, pojedini pravni subjekti nastoje zaobići važeće propise distribucije i izdavanja lijekova u RH i EU te u svom poslovanju zajedno s dostavom hrane implementirati i naplatiti dostavu lijekova nemoćnima i potrebitima.

U narednom periodu Hrvatska ljekarnička komora organizirat će intenzivnu medijsku kampanju ovog projekta koji je moguće izvesti samo pomoću zajedničkih snaga svih ljekarnika kako onih za recepturom tako i ljekarnika-volontera sudionika ovog projekta.

Zajedno do uspjeha!