Od saznanja o oboljenju do izlječenja dug je i bolan put koji utječe na oboljelog, ali i na njegovu okolinu. U toj borbi i procesu liječenja važno je znati da liječenje ne obavlja samo jedna specijalizirana grana medicine, već široki tim specijalista različitih područja medicine.

 

Zračenje glave i vrata, kao i kemoterapija, mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje usne šupljine. S obzirom da promjene nastale u usnoj šupljini mogu znatno otežati ili usporiti liječenje, a nerijetko biti i razlog prekida liječenja, doktor dentalne medicine dio je multidisciplinarnog tima čija uloga može biti od iznimne važnosti za cjelokupno zdravlje zračenih pacijenata.

 

 

Najčešći problemi nakon zračenja i kemoterapije

Sredstva koja se primjenjuju u kemoterapiji zloćudnih bolesti nisu 100 posto selektivna te osim na stanice malignih tumora djeluju i na zdrave stanice, između ostalog i na stanice sluznice usne šupljine. Oralne komplikacije liječenja karcinoma nastaju u različitim oblicima i stupnjevima težine. Neke se pojavljuju samo za vrijeme liječenja; druge mogu trajati godinama. Nažalost, oboljeli od maligne bolesti često ne dobiju adekvatnu stomatološku skrb dok se ne razviju ozbiljne posljedice.

Najčešća komplikacija zračenja su suha usta – kserostomija. Suha usta rezultat su neispravnog rada žlijezda slinovnica odnosno smanjenog ili nikakvog lučenja sline što dovodi do nedostatnog ovlaživanja i podmazivanja sluznice, a time i do otežanog govora, žvakanja i gutanja. S obzirom da slina ima važnu imunološku ulogu, kronično suha usta povećavaju rizik od nastanka karijesa i upalnih promjena sluznice, kao i lokalnih i  sistemskih infekcija. Ove promjene mogu otežati funkciju usne šupljine te dovesti do poremećaja prehrane i malnutricije koji dodatno kompromitiraju već ionako loše postojeće stanje.

 

 1. Kserostomija / disfunkcija žlijezda slinovnica: smanjeno ovlaživanje i podmazivanje sluznice usne šupljine otežava govor, žvakanje i gutanje, a izaziva i smetnje prilikom nošenja zubnih proteza. Povećana je i vjerojatnost infekcije zbog izostanka imunološke uloge sline. Kserostomija je česta nuspojava i mnogih lijekova.
 2. Mukozitis: upalne i ulcerozne promjene sluznice usne šupljine – rezultiraju osjetljivošću sluznice, bolovima, lokalnim ili sistemskim infekcijama te poteškoćama u žvakanju, gutanju, govoru i probavi hrane.
 3. Trizmus: gubitak elasticiteta živčanih mišića i otežano otvaranje usta, kao posljedica zračenjem uzrokovane fibroze žvačnih mišića, onemogućuje održavanje oralne higijene, govor te hranjenje.
 4. Infekcije: virusne, bakterijske i gljivične infekcije nastaju kao posljedica mijelosupresije, mukozitisa i kserostomije.
 5. Disfunkcija usne šupljine: otežana sposobnost žvakanja, gutanja, govora, kao rezultat mukozitisa, suhih usta, trizmusa ili infekcija.
 6. Promjene osjeta okusa: od neugodnog okusa do potpunog gubitka okusa, pečenja ili žarenja sluznice usne šupljine, rani je odgovor na zračenje i često prethodi mukozitisu.
 7. Poremećaj prehrane: zbog disfunkcije usne šupljine, otežanog žvakanja ili gutanja, gubitka okusa, suhih usta, mukozitisa.
 8. Radijacijski karijes: nastaje primarno kao posljedica suhoće usta i kvalitativnih promjena u sastavu sline. Rapidno napreduje i zbog smanjene otpornosti cakline i dentina na karijes.
 9. Osteoradionekroza: oštećenje endotelnih stanica dovodi do smanjene prokrvljenosti kosti i posljedično nekroze kosti (odumiranja kosti), najčešće donje čeljusti.

 

Što možemo zajedno učiniti u svrhu unaprjeđenja oralnog zdravlja

Prije početka liječenja od primarne bolesti svakako preporučujemo posjet stomatologu i temeljit pregled, a po potrebi kompletnu stomatološku obradu kako bi se u potpunosti sanirala usna šupljina i prevenirali eventualni kasniji problemi. Budući da neke stomatološke zahvate nije uputno raditi tijekom ili neposredno nakon radioterapije, trebalo bi ih započeti minimalno tri tjedna prije početka zračenja (ako redovito odlazite na preventivne stomatološke preglede), a ako usta nisu sanirana poželjno je i ranije. Vrlo važan korak u obradi pacijenta prije zračenja je minimalizirati rizik za nastanak osteoradionekroze, eliminacijom potrebe za ekstrakcijama (vađenjem zubi) nakon zračenja.

 

 • pregled svih zubi (s analizom rendgenskih snimaka), parodonta i sluznice zubne šupljine;
 • čišćenje tvrdih i mekih naslaga te redukcija oralne flore s ciljem prevencije i kontrole sekundarnih infekcija i upalnih promjena;
 • savjetovanje o pravilnoj oralnoj higijeni, preporuka pripravaka koji mogu pomoći u zaštiti od karijesa, remineralizaciji zubi i jačanju zubne cakline i dentina, ili olakšati probleme sa suhoćom usta;
 • izrada zaštitnih udlaga za zube odnosno terapijskih udlaga za sluznicu usne šupljine;
 • eventualni dodatni zahvati: popravci i liječenje zubi, vađenje zubi za koje se očekuje da bi mogli uzrokovati komplikacije tijekom zračenja, parodontološka terapija te korekcija neodgovarajućih protetskih nadomjestaka.

 

 

Kemoterapija može imati brojne nuspojave u usnoj šupljini. Neke od nuspojava mogu biti toliko intenzivne da znatno otežavaju ili usporavaju liječenje, a katkad dovedu i do prekida liječenja od primarne bolesti. Osim sluznice, nuspojave kemoterapije mogu zahvatiti zube i kosti i češće su u bolesnika koji imaju lošu oralnu higijenu i nesanirane zube.

Poboljšajte njegu usne šupljine uz nekoliko malih savjeta:

 • Higijena usne šupljine: ispirite usta toplom otopinom kuhinjske soli i sode bikarbone (1 čajna žličica soli + 1 čajna žličica sode bikarbone na 2 dl vode) svaka dva sata; ovaj pripravak može olakšati osjećaj suhoće ili pečenja te normalizirati Ph usne šupljine.
 • Higijena zubi: upotrebljavajte zubnu svilu nakon svakog obroka i vodite računa o tome da se ne ozlijedite (izbjegavajte mjesta na kojima su desni nadražene ili krvare). Zube, zubno meso i jezik prođite mekom četkicom nakon svakog obroka, nježnim pokretima i pastama na bazi kalcij-fosfata i fluora. Ako je pranje zubi bolno, prije pranja preporučuje se uporaba lokalnog anestetika u obliku gela.

 

 • Udlage: svaki drugi dan nakon pranja zubi aplicirajte gel za fluoridaciju u udlagama koje će Vam izraditi stomatolog. Udlage držite u ustima minimalno pola sata, a zatim pola sata ne ispirite usta. Svaki stomatolog prepisat će Vam i otopinu za ispiranje usta koju koristite dva puta dnevno tijekom 14 dana. Nakon toga napravite pauzu u trajanju od 14 dana. 
 • Prehrana: izbjegavajte jako tvrdu i začinjenu hranu koja iritira sluznicu. Unosite dovoljne količine voća i povrća i vode (minimalno 1,5-2 litre dnevno). Izbjegavajte slatkiše i žvakaće gume koje sadrže šećer (potražite oznake sugar-free), alkoholna pića, kavu, crni i zeleni čaj kao i zašećerene napitke.
 • Bol pri žvakanju: u slučaju osjetljivosti prilikom jela budite pažljivi da se ne ozlijedite, po potrebi preporučuje se uporaba lokalnog anestetika u gelu jedan sat prije obroka.
 • Suhoća usta: stimulirati lučenje sline možete kiselim napitcima, žvakaćim gumama i bombonima bez šećera. Koristite preparate umjetne sline po potrebi, uzimajte male gutljaje tekućine svakih 10 minuta, otapajte komadiće leda u usnama. Usne pet do šest puta dnevno možete namazati vitaminskom kremom. Izbjegavajte preparate za oralnu higijenu koji sadrže alkohol jer dodatno isušuju i nadražuju sluznicu. Po noći koristite ovlaživače zraka u sobi u kojoj spavate.
 • ‘‘Žvačna gimnastika’’: kako bi spriječili ukočenost zglobova tri puta dnevno vježbajte mišiće vilice otvaranjem i zatvaranjem usta u dvadeset ponavljanja. Upornim vježbanjem od samog početka terapije moguće je spriječiti trizmus, ili barem usporiti njegovo napredovanje. Pravilnim tehnikama vježbanja podučiti će Vas vaš stomatolog.

 

 

Prije zračenja obavezno posjetite svog zubara

Svaki pacijent koji se planira podvrgnuti zračenju trebao bi prije početka terapije proći kompletnu stomatološku obradu te pristupiti zračenju s potpuno saniranom usnom šupljinom. Pravovremenom intervencijom i praćenjem pacijenta tijekom terapije moguće je očuvati oralno zdravlje i značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta za vrijeme i nakon terapije. Također je moguće umanjiti intenzitet akutnih i izbjeći pojavu kroničnih komplikacija zračenja glave i vrata.

U početnim fazama nakon završetka zračenja kontrole se provode jednom mjesečno, a kasnije se njihova dinamika određuje individualno. Jednom u tri mjeseca nađite vremena za svoje zdravlje i otiđite na pregled svojem stomatologu.