ožujak 2019.

U ožujku 2019. proslavile smo drugi rođendan portala i udruge te prvu godinu projekta prijevoza žena na kemoterapiju, nove socijalne usluge taksi prijevoza žena oboljelih od raka na kemoterapiju koju smo uvele po uzoru na praksu u razvijenim zemljama.

Za projekt „Nisi sama – ideš s nama!“, koji je pokrenula predsjednica Nismo same Ivana Kalogjera, našem podržavatelju i partneru, agenciji Madison Consulting, 13. ožujka dodijeljena je nagrada HUOJ-a: Grand PRix za odnose s javnošću u ustanovama, udrugama i nevladinim organizacijama! Najveće je to priznanje struke za naš golemi trud i rad.

U ožujku smo startale i s novom humanitarnom akcijom. Prvi dan akcije, 23. ožujka na Dan narcisa, na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića na našem smo štandu prikupili iznimno vrijednih 19.647,10 kuna i tri eura. Podršku su nam toga dana došli izraziti brojni građani, ali i poznate osobe.

 

travanj 2019. 

Travanj 2019. bio je u znaku priprema za treći „LILA TJEDAN -TJEDAN ŽENSKOG ZDRAVLJA“, naš inovativni projekt koji smo u 2019. organizirale pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.
Našu treću po redu javno-zdravstvenu akciju kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako onom fizičkom, tako i onom mentalnom, najavile smo 26. travnja na konferenciji za medije održanoj u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva.

 

nismo same

 

svibanj 2019. 

Tijekom trećeg „Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja“ koji je održan od 6. do 12. svibnja govorili smo o važnosti prevencije i učestalosti raka dojke, jajnika i vrata maternice. Podržali su nas brojni liječnici, a partnersku suradnju ostvarili smo sa šest bolnica u pet gradova: KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Osijek, KBC-om Rijeka, KBC-om Split i OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. U svim bolnicama bilo je organizirano besplatno testiranje na HPV (ukupno za 1200 žena), a pristupiti mu se moglo bez uputnice i najave.
U sklopu Lila tjedna organizirali smo i našu popularnu Lila (zdravu) kavu s doktorima i to u Zagrebu, Sisku i Slavonskom Brodu.

Zadnjeg dana svibnja završila je i naša treća po redu humanitarna akcija tijekom koje smo od donacija tvrtki i građana prikupile 90.091,20 kuna, što je osiguralo nesmetani nastavak našeg projekta prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“.

 

lipanj 2019. 

I 2019. godine bile smo vrijedne čitavo ljeto. Koncem lipnja (točnije 28. lipnja) počela je naša nova humanitarna akcija. Trajala je do 28. kolovoza, a hit akcije bile su torba za plažu i bočica za vodu s logom naše udruge.

nismo same

 

srpanj 2019. 

Podrška našem projektu prijevoza žena na kemoterapiju u srpnju je stigla iz Slavonije, točnije iz Vukovarsko-srijemske županije koja je kupnjom naših „Nisi sama – ideš s nama!“ majica osigurala najmanje 40 povratnih vožnji na kemoterapiju i s kemoterapije.
Iz Vukovara nam je stigla i poruka sljedećeg sadržaja: „Šaljemo vam puno pozdrava iz Vukovarsko-srijemske županije uz fotografije nas djelatnica u majicama te na ovaj način dajemo podršku svim ženama oboljelima od raka uz poruku: Niste same!“.

 

 

kolovoz 2019. 

U organizaciji Bibe Dodeve, predsjednice udruge Борка – за секој нов ден, u kolovozu je u Skoplju održan trodnevni skup udruga pacijenata oboljelih od raka dojke s područja Balkana.

Uz domaćine, u radu skupa sudjelovale su predstavnice udruga iz Hrvatske, Srbije, BiH, Bugarske te s Kosova. Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera u Skoplju je prvi puta srela i uživo upoznala Vesnu Bondžić, predsjednicu udruge Milica ženski centar,  i Violetu Piranu, predsjednicu udruge RENESANSA – Kanceri i gjirit, koje su na Nismo same podijelile svoje priče.

 

rujan 2019. 

U rujnu se naša udruga aktivno uključila u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koju uz potporu Europske komisije tradicionalno organizira i Grad Zagreb. Tim povodom u nedjelju 22. rujna organizirale smo šetnju gradom pod nazivom „Nisi sama – hodaj s nama!“. Nakon šetnje dopredsjednica naše Udruge, Goranka Perc, koja je prehodala 900 kilometara Putem sv. Jakova za sve žene oboljele od raka, održala je u kino dvorani Kulturno informativnog centra predavanje o svom putu u Camino de Santiago.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 17. rujna organizirale smo okrugli stol o našem projektu prijevoza žena na kemoterapiju s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se susreću onkološki bolesnici i njihovoj potrebi za uvođenjem usluge taksi prijevoza.

Okrugli stol moderirala je novinarka i urednica na HTV-u Zrinka Grancarić, a gošća nam je bila i Rosanne Mulder, predstavnica veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u kojoj je taksi prijevoz na kemoterapiju dio police zdravstvenog osiguranja.

Predstavnici vladajućih obećali su da će se relativno brzo osigurati da uslugu prijevoza i kod nas plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Zahvaljujući potpori Ureda za zdravstvo Grada Zagreba u rujnu smo, u sklopu projekta „Nisi sama – pitaj bez srama!“ snimile i prve video poruke sa psihijatricom Majom Vukoja. Svi materijali dostupni su na našoj YouTube stranici. 

Fotografije: Goran Stanzl/PIXELL i privatna arhiva

Središnji događaj u rujnu bio je Humanitarni buvljak s poznatim koji smo održale na poziv gospođe Mirjane Mikulec, u sklopu 4. sajma interijera InDizajn – festival modernog doma. Našem pozivu da za buvljak doniraju svoje osobne stvari odazvao se velik broj poznatih osoba. Bilo je svega, od odjeće, obuće, knjiga, CD-ova, nakita, torbica, slika…  Sav prihod išao je za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“, a tijekom četiri dana sajma (od 26. do 29. rujna) prikupile smo 35.554 kune i 20 eura!

 

Snimio: Darko Mihalić

listopad 2019. 

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke provele smo treću kampanju „U listopadu nosimo roza!“  s naglaskom na podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. U sklopu kampanje snimile smo edukativan video o samopregledu dojki s pjevačicom Idom Prester. Video je na našem YouTube kanalu pregledan više od 170 tisuća puta, a do sada se javilo pet žena kojima je video spasio život.

Video je prvi put prikazan 22. listopada na konferenciji za medije povodom pokretanja kampanje #Pinkypromiss. Riječ je o novoj javno-zdravstvenoj kampanji koja je pokrenuta u suradnji Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU, uz podršku Rochea Hrvatska i komunikacijskih platformi lifestyle portala miss7, s ciljem podizanja svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki.

Nakon uspješnih ‘lila kava’ u listopadu 2019. prvi smo puta organizirale i ‘Roza kavu s doktorima’. Roza kava bila je namijenjena ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a s ciljem da u neformalnom razgovoru doznaju sve o brzi o zdravlju dojki.

 

studeni 2019. 

Studeni je za nas bio posebno važan mjesec prepun emocija. Dana 13. studenoga na Profilovom štandu na Interliberu promovirana je knjiga Nismo same koju je pripremila Ivana Kalogjera, a uredila Adriana Piteša.
U knjizi je objavljena 41 priča žena oboljelih od raka, njihovih partnera i prijatelja, a dirljivoj promociji nazočilo je čak 27 autorica i autora, iz svih krajeva Hrvatske.
Pet dana kasnije, 18. studenoga, u organizaciji Kluba albanskih žena Hrvatske Kraljica Teuta te udruga Kraljica Teuta i Nismo same večer posvećena ženama oboljelima od raka “Vi niste same”. Ulomke iz knjige Nismo same tom je prigodom čitala naša proslavljena glumica Mia Begović.

Fotografije: Iva Perković i privatni album

prosinac 2019. 

Prosinac je bio u znaku nove kolekcije „Nisi sama – ideš s nama!“. Potpisao ju je Juraj Zigman, jedan od najcjenjenijih hrvatskih modnih dizajnera, koji je surađivao s Nicki Minaj, Ritom Orom, Fergie, Cardi B, Cheryl Cole, Bebe Rexhom, i drugim imenima svjetske estrade. Zigman je s veseljem dizajnirao novi vizualni identitet našeg novog humanitarnog projekta, a njegov dizajn nalazi se na majicama i hudicama čijom smo prodajom tijekom humanitarne akcije koja je trajala od 4. prosinca 2019. do 28. veljače namaknuli nova sredstva za taksi prijevoz na kemoterapiju žena oboljelih od raka koje se u zagrebačkim bolnicama.

Snimila: Biljana Blivajs / CROPIX

Osnivačica Nismo same Ivana Kalogjera svoja iskustva u osnivanju udruge i pokretanju projekata podijelila je kao govornica na konferenciji TEDxZagrebWomen koja je održana 7. prosinca u Kulturnom centru Travno. Inspirativan govor predsjednice naše Udruge dostupan je na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=_kTJ6K08a5g.

 

Snimio: Ratko Mavar

siječanj 2020.

Udruga Nismo same u siječnju 2020. bila je domaćin prvog MedTalka, nove društveno odgovorne inicijative u organizaciji Roche Hrvatska, pokrenute s ciljem poticanja dijaloga, razmjene mišljenja i suradnje među različitim dionicima u javno-zdravstvenom sustavu.

MedTalk je bio posvećen projektu „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“, koji Nismo same provodi od 2017. godine, a sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više informacija o događaju potražite na https://nismosame.com/lila-tjedan/lila-tjedan-2020/lila-tjedan-svaka-treca-zena-mlada-od-34-godine-je-hpv-pozitivna/.

 

veljača 2020. 

Nakon što smo u prosincu knjigu priča Nismo same promovirale u Sisku i Karlovcu, u veljači smo posjetile  Zadar, Oštarije i Daruvar. Kao i uvijek bilo je jako dirljivo i inspirativno, kako za nas, tako i za sve one koji su došli na promociju naše knjige.

Na poziv naših dragih prijateljica iz Karibu Kaaawe ponovno smo našu prodajnu akciju održale i u njihovom prostoru. Ta divna podrška koju nam pružaju vlasnice Karibu Kaaawe, Ana i Ivana, dvije mlade inspirativne žene puni naša srca.

Fotografije: Žeminea Čotrić i privatna arhiva

Našu aktivnost u veljači posebno je obilježila fotografija američke pacijentice u majici „Nisi sama – ideš s nama!“ dizajnera Zorana Aragovića (BiteMyStyle) koja je obišla svijet.