Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća u mediteranskoj prehrani koja predstavlja pravilnu i uravnoteženu prehranu.

 

Pravilnikom o uljima od ploda i komine maslina maslinovo ulje razvrstava se u šest kategorija od kojih je najpoznatija kategorija djevičanskih maslinovih ulja (ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje) koja se dobivaju izravno iz ploda masline i/ ili krutog ostatka (komine) koji ostaje nakon dobivanja ulja izravno iz ploda.

DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE najpopularnije je biljno ulje. Njegova specifična senzorska svojstva, voćnost, gorčina i pikantnost, izazivaju pozornost velikog broja potrošača, kao i brojne znanstvene spoznaje o njegovom pozitivnom učinku na prevenciju raznih bolesti i poboljšanje općeg stanja organizma.

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća u mediteranskoj prehrani koja predstavlja pravilnu i uravnoteženu prehranu. Mnogobrojne teorije o pozitivnom učinku maslinovog ulja na organizam sežu daleko u povijest, a tek prije nekoliko desetaka godina znanstveno su i potvrđene.

Nezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja djeluju na snižavanje LDL kolesterola (takozvani loš kolesterol). Prisutnost velike količine vitamina E (tokoferola) u maslinovom ulju djeluje kao jaki antioksidans te pomaže pri sprječavanju štetnih učinaka na starenje (istraživanja su pokazala da izlaganje zračenju ubrzava starenje i povećava razinu slobodnih radikala).

Također, dokazano je da žene koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke za 45 posto.

Maslinova ulja uglavnom se koriste kao salatna, no djevičansko je maslinovo ulje specifično u pogledu stabilnosti i pri povišenim temperaturama.

Djevičansko maslinovo ulje i prženje

Sastav masnih kiselina toga ulja je odličan, sadrži svega 10 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina, a dominira oleinska masna kiselina (jednostruko nezasićena) koja je znatno stabilnija u odnosu na višestruko nezasićene masne kiseline. Stoga je djevičansko maslinovo ulje otporno na zagrijavanje te se tijekom prženja formira kora koja sprječava hranu da upija ulje. Pored  navedenog, relativno niska točka topljenja djevičanskog maslinovog ulja omogućuje mu da pri sobnoj temperaturi iscuri iz pržene hrane. Hrana pržena u maslinovom ulju manje je masna u odnosu na hranu prženu u drugim vrstama ulja.

Maslinovo ulje najčešće kupujemo prema kvaliteti. Kvalitetno ulje karakteriziraju boja, okus, miris i aroma. Najkvalitetnije malinovo ulje je ekstra djevičansko koje ima najviše aromatičnih tvari, tamnozelene je boje i dobiveno je prvim prešanjem sirovine.

Maslinovo ulje koristi se u pripremi gotovo svih jela pa čak i deserata.