Ožujak je za nas u Nismo same poseban mjesec. Danas  slavimo 4. rođendan portala i projekta Nismo same, 14. ožujka je točno tri godine kako se kontinuirano provodi naš projekt “Nisi sama – ideš s nama!”, a 28. ožujka 4. rođendan udruge.

Sve je počelo 2015. kada je osnivačici, novinarki Ivani Kalogjeri, prvo 7. ožujka dijagnosticirana dubinska venska tromboza, a potom u svibnju i rak dojke. Kao onkološka pacijentica, Ivana je tijekom liječenja uvidjela s kakvim se sve preprekama susreću onkološki pacijenti te je čvrsto odlučila da će kao pojedinac učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi upozorila na nedostatke u sustavu i društvu.

Tako je prvo 7. ožujka 2017. pokrenuta stranica „Nismo same“ (www.nismosame.com), a krajem mjeseca i istoimena udruga.

Na stranici je Ivana podijelila svoju priču o borbi s rakom te je pozvala druge žene da podijele svoje priče te se i tako zauzmu za destigmatizaciju oboljelih i promjenu statusa onkoloških pacijenata u sustavu i društvu. Odaziv je bio neočekivano velik: na stranici je do sada objavljeno više od 200 priča žena oboljelih od raka, njihovih supružnika i prijatelja koji su im bili podrška tijekom liječenja. Osim žena iz Hrvatske, svoje su priče na „Nismo same“ podijelile i žene iz Srbije, BiH, Crne Gore, s Kosova… Dio tih priča objavljen je u knjizi „Nismo same“ koju je u studenom 2019. izdala nakladnička kuća Profil.

Osim po snažnim intimnim ispovijestima i portalu „Nismo same“, koji je postao mjestom okupljanja brojnih žena koje su pobijedile rak ili su još uvijek u procesu liječenja, zbog čega su NISMO SAME poznate i pod geslom “Pokret hrabrih žena”, Udruga je u javnosti najpoznatija po inovativnom projektu taksi prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”.

Radi se o jedinstvenoj socijalnoj usluzi koju u Hrvatskoj organiziraju samo NISMO SAME, a koju su do sada koristile 352 žene kojima je Udruga osigurala više od 12.000 besplatnih taksi vožnji na terapije koje znače život. Udruzi NISMO SAME, i medijskom partneru agenciji Madison Consulting, za taj je projekt 2019. dodijeljena nagrada HUOJ-a: Grand PRix za odnose s javnošću u ustanovama, udrugama i nevladinim organizacijama.

Projekt je razvijen po uzoru na praksu u Nizozemskoj, i drugim razvijenim zapadnoeuropskim zemljama u kojima je usluga taksi vožnje na kemoterapiju i s kemoterapije dio zdravstvene usluge, a kao odgovor na istraživanje koje je za Udrugu 2017. godine provela Petra Mađerčić, sociologinja iz Zaklade Solidarna, koje je pokazalo da svaka četvrta žena nema riješeno pitanje prijevoza na i s kemoterapije.

Početna sredstva za projekt Udruga je dobila na natječajima Zaklade Solidarna i Zaklade Adris. Projekt su snažno podržali i Ured za zdravstvo Grada Zagreba i Gradski ured za osobe s invaliditetom i socijalnu zaštitu. Ostatak novaca prikupljen je od donacija kroz osam humanitarnih akcija. Partner na projektu je Udruženje Radio Taxi Zagreb.

Većina korisnica projekta „Nisi sama – ideš s nama!“ žene su starije životne dobi, uglavnom umirovljenice koje nemaju živućih članova obitelji. No, među korisnicima ima i vrlo mladih žena, samohranih majki, žena koje imaju djecu s posebnim potrebama, žena koje, osim od maligne bolesti, boluju i od nekih drugih bolesti (multiple skleroze i sl.).

Korisnice u najvećom broju žive na području Grada Zagreba, no trećina korisnica na liječenje u Zagreb stiže vlakom ili autobusom iz drugih gradova, pa im je ovakva usluga od neizmjerne koristi jer u Zagrebu nikoga ne poznaju, niti se u njemu snalaze, zbog čega i njima omogućimo vožnju od kolodvora do bolnice i natrag. Važnost projekta taksi prijevoza na kemoterapiju dodatno je došla do izražaja izbijanjem epidemije COVID-19.

Žene i članovi njihovih obitelji koji se Udruzi javljaju za ovu uslugu često se čude kako je jedna mala udruga u tako kratkom roku uspjela razviti jedan tako kvalitetan projekt koji savršeno funkcionira. 

Ono na što su u Udruzi posebno ponosni činjenica je da na ovom projektu, koji je osvojio srca velikog broja građana Hrvatske, svi volontiramo. Također, rad Udruge i njezina misija privukli su više od 100 volontera.

U sklopu projekta taksi prijevoza žena oboljelih od raka na terapije Udruga, u suradnji sa psihijatricom s KBC-a Zagreb, imamo razvijen i potprojekt psihološke pomoći oboljelim osobama i članovima njihovih obitelji „Nisi sama – pitaj bez srama!“, a u svrhu čega je otvorena i posebna e-mail adresa podrska@nismosame.com

NISMO SAME partner su na novom projektu „Žene za žene“, koji se u cijelosti financira sredstvima EU u sklopu Programa zapošljavanja žena „Zaželi“ – Faza II. Nositelj projekta je Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, a uz NISMO SAME partneri na projektu su: Grad Zagreb, Hrvatski zavodom za zapošljavanje, Regionalni ured Zagreb i Centar za socijalnu skrb Zagreb. Kroz projekt, čija je ukupna vrijednost 1.392.450,00 kuna, bit će zaposleno 15 žena koje će skrbiti o najmanje 90 onkoloških pacijentica, a u ime NISMO SAME koordinirat će ga dopredsjednica Udruge Goranka Perc.

Naša Gora poznata je po tome što je 2018. godine prehodala Camino, a svoj 900 kilometara dug put posvetila je svim ženama oboljelima od raka.

 

Žene i članovi njihovih obitelji koji se Udruzi javljaju za uslugu taksi prijevoza često se čude kako je jedna mala udruga u tako kratkom roku uspjela razviti jedan tako kvalitetan projekt koji savršeno funkcionira. 

 

Nismo same u javnosti su poznate i po čitavom nisu kampanja među kojima se posebno ističu kampanje “Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja”, „Rad i rak“ te “U listopadu nosimo roza!“, u sklopu koje je Udruga snimila video s poznatom pjevačicom i voditeljicom Idom Prester (na hrvatskom i engleskom jeziku) koji je na YouTube kanalu Udruge pregledan više od 200 tisuća puta, a spasio je i najmanje devet života.

U sklopu projekta „Rad i rak“ Udruga je provela istraživanje o gubitku posla i odnosu poslodavaca prema onkoloških pacijenticama te tako otvorila još jednu temu o kojoj se do sad nije govorilo u javnosti. Rezultate istraživanja u listopadu 2020. predstavljeni su na Međunarodnoj konferenciji „Onkološki pacijenti: imamo li pravo na rad?“ u organizaciji Udruge. 

Hvala svima vama koji nas pratite i podržavate naš rad. Uz vas, sav trud koji ulažemo u projekt Nismo same dobiva pravi smisao.  

U idućih mjesec dana četvero od vas nagradit ćemo vrijednim nagradama pa nas pratite na našoj Facebook stranici.