U Hrvatskoj će se iduće godine ponovno uvesti nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a prethodit će mu jednogodišnji pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji, najavili su u 12. siječnja 2023. predstavnici javnoga zdravstva.

Rak vrata maternice jedan od najpreventibilnijih vrsta raka, no ipak u Hrvatskoj se gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji. Rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice. Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače) rekao je na brifingu za novinare ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak.

Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađe su od 50 godina. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice prosječno godišnje oboli oko 320 žena, a umire ih oko 120. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2020. godini oboljelo 276 žena (stopa od 12,6 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2021. godini su umrle 122 žene od posljedica te bolesti (stopa od 6,1 na 100.000 stanovnika). Prema podacima Registra za rak HZJZ-a godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja“, rekao je Capak.

U ožujku prva faza otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji

Radna skupina Ministarstva zdravstva usuglasila je da će se u prvoj fazi nacionalnog plana provoditi tzv. kotestiranje, tj. iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice radit će se Papa test i HPV test, što se smatra najprimjerenijom inovativnom metodom u otkrivanju te vrste raka.

U Hrvatskoj se trenutačno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u ožujku ove godine počet će prva faza reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnoga Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine, kao organizirani probir koji za probirni test koristi konvencionalno citološko testiranje (PAPA test) na ciljanoj populaciji žena u dobi između 25 i 64.

Cilj novog nacionalnog programa jest poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sr. Marija Bubaš.  „Unutar radne skupine koja djeluju unutar Ministarstva zdravstva je usuglašeno da će u prvoj fazi Nacionalnog plana provoditi takozvano kotestiranje to jest Papa test i HPV test budući da to smatramo jednom od najprimjerenijih i inovativnih metoda za otrkivanje raka vrata maternice. Prva faza projekta će se najprije provoditi u Virovitičko-podravskoj županiji, a trajat će godinu dana”, zaključila je Bubaš.

Rak vrata maternice jedan od najpreventibilnijih vrsta raka, no ipak u Hrvatskoj se gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, upozorili su stručnjaci. 

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prim. dr. sc. Miroslav Venus je najavio kako će se na testiranje pozivati žene u dobi od  20 do 64 godine. “Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog Programa je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom tj. kotestingom kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj razini temeljem podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe, odnosno procijeniti novi pristup provedbe programa probira za rak vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini”, rekao je prim. Venus.

O važnosti kotestiranja (istodobnog uzimanja uzoraka Papa testom i HPV testom) govorila je doc. dr. sc. Danijela Vrdoljak Mozetič, specijalistica kliničke citologije na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju KBC-a Rijeka te glavna tajnica Europske federacije citoloških društava.

Neke od prednosti su veća osjetljivost u otkrivanju stanica raka te veća kvaliteta obrađenog citološkog stakalca zbog nižeg postotka nezadovoljavajućih i dijagnostički neobradivih uzoraka, što smanjuje i minimizira količinu povratnih poziva pacijenticama. Kada se uspoređuju Papa test i HPV test, može se reći da se papa testom izravno pod mikroskopom vide, odnosno otkrivaju abnormalne stanice podrijetla teških predstadija raka, a HPV testom, putem molekularne analize, otkriva se prisustvo virusa u stanicama. Pozitivan HPV test ne znači i postojanje bolesti, a mnoge žene će biti pozitivne na HPV testu uz normalan i blago promijenjeni Papa test. Općenito, možemo reći kako je Papa test zapravo test detekcije, dok je HPV test rizika, istaknula je doc. Mozetič.

O raku vrata maternice:

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina ( iza raka dojke i štitnjače). U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku na godinu oboli oko 320 žena, a umire ih oko 120. Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za tu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.