Dnevni list 24sata objavio je priču Ivane Kalogjere o tome zašto je odstranila obje dojke i kako se osjeća danas, dvije godine nakon operacije. Uz dozvolu autorice i uredništva prenosimo članak Jasmine Šarić Čedić. 

 

Cijeli život bila sam nesretna zbog svojih grudi koje sam smatrala prevelikima. Razmišljala sam i o smanjenju, o novim grudima. A onda se dogodila bolest i dobila sam nove, silikonske grudi, na način koji doista nisam očekivala, priča Ivana Kalogjera (54), novinarka i osnivačica internetske stranice nismosame.com. U svibnju 2015. doznala je da ima rak dojke.

Kroz život je doživjela mnogo teškog stresa, a sve je to, priča, uvijek prolazilo kroz njezine dojke. Oduvijek je s njima imala problema, bile su joj pune cista.Godinama joj je curio gnoj kroz bradavice, a 2002., kad je doživjela krvarenje iz dojki, otišla je na sistematski pregled. Pretpostavka liječnice je bila da ima rak, no nalazi su pokazali da je sve u redu. Zbog svih problema redovito je jednom na godinu išla na mamografiju i dva puta godišnje na ultrazvuk. Prije devet godina uočili su joj cistu, no i tada su nalazi pokazali da je sve u redu.

Slušala intuiciju

– Uslijedio je period velikog stresa. Razvela sam se, tata mi je umro, mama se razboljela, s poslom nije štimalo. Nisam se znala s tim nositi, sve je intenzivno prolazilo kroz moje tijelo. Kao i obično, odrazilo se na moje grudi. Ispod desne dojke stvorila mi se velika, iznimno bolna kugla iz koje su liječnici ispunktirali dvije epruvete gnoja. No nalazi su opet pokazali da je sve u redu – prisjeća se Ivana.

No redovita kontrola 2015. otkrila je kvrgu na lijevoj dojci za koju se ispostavilo da je karcinom. Rak je, kaže, bio u cijeloj dojci, a na konzultacije za operaciju otišla je ubrzo kod prof. dr. Zdenka Staneca u Kliničku bolnicu Dubrava.

– Predložio je dvije opcije. Ili da se miče bolesni dio, ili da se miče cijela dojka i potom stavi implantat. Odmah sam pitala što sa desnom, koja mi je uvijek zadavala više problema. Odgovorio mi je da možemo maknuti i desnu te i u nju staviti silikonski implantat.

Brzo sam odlučila da maknemo obje, što se pokazalo ispravnom odlukom, jer mi je cijela lijeva dojka bila prožeta mikrotumorima koji se još nisu aktivirali i nisu se vidjeli na pretragama, samo na biopsiji. Ostala sam bez obje dojke, i umjesto njih, na istoj operaciji, dobila nove – priča Ivana čije su nove grudi manje nego što su bile prirodne.

Tako je, naime, odlučio prof.dr. Stanec uz obrazloženje da će joj s manjim grudima biti lakše. U njima ima silikonske implantate, a sa strane ploče koje fiksiraju tkivo i drže sve skupa, budući da su joj obje dojke izvađene u cijelosti. Na desnoj još ima svoju bradavicu, no sa lijeve su joj i nju maknuli. Bio je to sve, kaže, veliki udarac za nju kao ženu.

‘Još ih nisam prihvatila’

Tijekom liječenja ostala je bez kose, više nije imala ni svoje grudi. Na nove grudi se teško privikavala. Odmah nakon operacije stajale su jako visoko i bile teške. Situacija se stabilizirala, no nove grudi za nju su i nakon dvije godine ostale strano tijelo koje nikad nije uspjela prihvatiti.

– U njima uopće nemam osjetaČini mi se kao da mi je netko na prsa stavio nešto što nije moje, što mi ne pripada. Sjećam se prvog ulaska u more. Zaplivala sam leđno jer sam se bojala da će mi sve ispasti ako prsima uđem u vodu – iskreno kaže Ivana.

Nakon zahvata brzo se oporavila

Oporavak nakon operacije na kojoj su Ivani odstranjene dojke i ugrađeni implantati bio je brz. Idući dan mogla se podignuti iz kreveta, iako joj je u početku bilo teško okretati se na bok.

Kaže da sada ima super dekolte i bez problema može nositi, primjerice, haljinu s otvorenim leđima. No s grudima je, priznaje, izgubila dio svog identiteta te i danas osjeća kako joj fali jedan važan dio njezinog ženskog tijela.

Kalogjera kaže da micanje druge dojke nije jamstvo da neće biti recidiva, ali je ipak ovako psihički mirnija. Uostalom, i konačni nalazi nakon rekonstrukcije grudi pokazali su da je obostrana mastektomija bila dobra odluka jer bi se bolest kasnije aktivirala i u desnoj dojci, kaže osnivačica portala nismosame.com.

Mogu ležati na trbuhu, ali to mi stvara nelagodu

S novim grudima, priča Ivana, nemam nikakvih posebnih ograničenja.

– Mogu ležati i na trbuhu, ali to ne radim jer mi to stvara osjećaj nelagode. No odlučim li putovati avionom, svoje silikonske grudi moram svakako prethodno prijaviti aviokompaniji – kaže.

Nakon zahvata treba se nositi poseban grudnjak

Nekoliko mjeseci nakon mastektomije i rekonstrukcije dojki, cijelo vrijeme žene trebaju nositi poseban grudnjak koji stoji 600 kuna, a kojeg ne pokriva HZZO jer se ovaj zahvat smatra estetskim, kaže Kalogjera.