Danas je prvi dan akcije “U listopadu nosimo rozo” kojom portal “Nismo same” želi dati svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine u svijetu oboli 1,67 milijuna ljudi. Uglavnom je riječ o ženama, iako je među oboljelima i jedan posto muškaraca.

Kao što je poznato, stranica „Nismo same“ jednaku pažnju posvećuje ženama oboljelima od svih vrsta tumora, a boja lavande, koja krasi naš logo, simbolizira sva maligna oboljenja. Ovaj smo mjesec iznimno, a kako bismo i mi dali svoj doprinos borbi protiv raka dojke, prednost dali raku dojke i ružičastoj (roza) boji koja simbolizira borbu protiv ove bolesti.

I vas pozivamo: nosite u listopadu rozo, a nama šaljite svoje fotografije. Napravit ćemo fotogaleriju!

Mjesec borbe protiv raka dojke prvi je put obilježen 1985. godine u Americi, a danas se ovoj akciji diljem svijeta priključuju pojedinci, udruge, vlade… Svi imaju istu misiju: podići svijest o tome da se rak dojke sutra može dogoditi svakome od nas.

I u Hrvatskoj se već godinama provode različite javnozdravstvene aktivnosti s ciljem poticanja ranog otkrivanja karcinoma dojke, bolesti od koje svaki mjesec u našoj zemlji oboli 250 osoba, dok njih 90 izgubi bitku. Po smrtnosti rak dojke u Hrvatskoj je druga bolest, odmah iza raka pluća.

I zato, najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo same žene. Naime, ako je bolest otkrivena na vrijeme mogućnost je njezinog izlječenja veća od 90 posto. A na vrijeme se rak dojke može otkriti samo redovitim pregledima i samopregledima!

Podatci pokazuju da je u 62 posto bolesnika rak dojke dijagnosticiran u ranom stadiju bolesti. Kod njih 31 posto bolest je otkrivena u lokalno uznapredovalom stadiju, dok je kod šest posto bolesnika rak dojke dijagnosticirana u metastatskom stadiju (za jedan posto bolesnika nema podataka).

Kao i u Lila tjednu, “Nismo same” i za ovu je kampanju okupio ekspertni tim stručnjaka s kojima ćemo razgovarati o svim pitanjima vezanim uz dijagnosticiranje i metode liječenja raka dojke, ali i o životu s rakom, s posebnim naglaskom na metastatski rak.

Podijelit ćemo i vrlo dirljive priče žena koje su preboljele rak dojke ili se još uvijek liječe.

Vjerujemo kako će svatko od vas u listopadu na našoj stranici pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

No, osim što ćete nas čitati i pratiti i sami se možete uključiti u kampanju. Prije svega, možete pomoći da tekstovi koje ćemo objaviti dopru do što više žena kako bismo ih potaknuli na to da vode brigu o svom zdravlju.

Možete nam slati i pitanja za koja želite da ih u vaše ime postavimo stručnjacima. Pišite nam na naš mail nismosame@gmail.com ili u inbox na našu Facebook stranicu.

A sada brzo, obucite nešto roza i pošaljite nam na mail ili u inbox svoju fotografiju.

 

nismo same